BRC

Rally - BRC: Drie op een rij voor Loix

Het bleef heel lang spannend bij de TAC Rally, de derde manche van het Belgisch Rally Kampioenschap, maar uiteindelijk was het toch weer Freddy Loix die aan het langste eind trok en er met de overwinning vandoor ging.

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: PR

Na de eerste twee wedstrijden begint zich een duidelijk patroon te ontwikkelen. Loix en Princen zijn in België duidelijk een maatje te groot voor de rest en vechten wedstrijd na wedstrijd een verbeten strijd uit om de overwinning. Aan het eind van de rit is het vervolgens Loix die met de champagne mag spuiten. Zo ging het bij de Haspengouw Rally, de Spa Rally en ook nu weer bij de TAC Rally. Loix verloor op de tweede proef wat tijd en Princen reageerde direct door de leiding te pakken. Tot proef negen wist hij de leiding vast te houden, maar uiteindelijk kwam de aandringende Loix toch langszij. Orde hersteld zo zou je denken. Dat leek ook het geval totdat de zon plaats begon te maken voor wolken.

BERC TAC-3 Toch weer Freddy Loix die met drie achtereenvolgende zeges uitstekend is begonnen aan het seizoen.

Bij aanvang van de afsluitende boucle begonnen de eerste druppels te vallen en plots veranderde de wedstrijd van een strijd tussen twee piloten tot een bandenoorlog. Hoeveel regen zou er gaan vallen? Hoe lang kun je op slicks door te rijden? Het waren de vragen die Loix en Princen moesten beantwoorden. Princen waagde de gok en koos voor de zachtste en maximaal opgesneden banden. Hij had dus regen nodig, en die kwam ook. Helaas voor Princen net te laat: "Mijn bandenkeuze was ideaal voor de laatste proef, maar de lange voorlaatste proef lag er nog te droog bij... Ik moest iets proberen. Het begon enkele minuten te laat te regenen." Zo kon Loix dus zijn derde achtereenvolgende overwinning bijschrijven, maar makkelijk was het zeker niet gegaan: "Ik heb in het Belgisch kampioenschap nog nooit zo hard moeten rijden als dit jaar. Dat is een pluim voor Kris Princen die me tot het uiterste drijft. We genieten er allebei van."

BERC TAC-2
Kris Princen was dichterbij dan ooit, maar moest toch zijn meerdere erkennen in Loix.

Achter de kemphanen vooraan was de smaakmaker van de wedstrijd onze landgenoot Hnas Weijs Jr. Voor de gelegenheid kwam hij voor Schmid Racing uit in een BMW 130i, een achterwielaandrijver met de onheilspellende bijnaam "The Beast". De wagen bleek inderdaad een beest, evenals onze landgenoot die vrolijk tussen de R5's en WRC's tijden rond de zesde plaats noteerde. Bovendien vermaakte hij het publiek met zijn vele dwarse doorkomsten. Aan het eind van de rit bezet Weijs Jr. de vijfde plaats, een onwaarschijnlijk resultaat gezien het materiaal van de tegenstand, dat maar weer eens het pure talent van de Nederlander aantoont.

BERC TAC-1
Hans Weijs was de publiekslieveling met zijn dwarse (en bovendien zeer snelle) rijstijl.

Einduitslag TAC Rally:
1. Loix-Gitsels Skoda Fabia R5 1.31.31,4
2. Princen-Kaspers Peugeot 208 T16 +6,4
3. Demaerschalk-Eelbode Citroën DS3 R5 +1.20,1
4. Verschueren-Hostens Skoda Fabia R5 +1.23,8
5. Weijs Jr.-Verbaeten BMW 130i +7.44,8
6. Becaert-Beernaert Mitsubishi Lancer Evo X +7.54,4
7. Coene-Vandemoortele Mitsubishi Lancer Evo X +8.12,1
8. Parmentier-Desmedt Ford Fiesta R5 +8.38,4
9. Braeckevelt-Caytan BMW M3 E36 +8.55,1
10. Boulat-De Busser BMW M3 +8.55,6
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet