Nederlandse Rally Kampioenschap

NK Rally: Kuipers wint overtuigend in Emmeloord


Emmeloord – Dennis Kuipers heeft zijn favorietenrol in de Zuiderzee rally ruimschoots waargemaakt. Zonder ook maar één klassementsproef af te geven pakt hij de zege in Emmeloord aan het stuur van de Fiesta WRC. "Superblij, het is allemaal makkelijk gezegd dat ik moet winnen, maar er moest nog wel gestreden worden! Het liep wel heel erg lekker" meende Kuipers. Achter Kuipers waren het de broers Van den Heuvel (Mitsubishi) die een emotioneel podium deelden al werd Brain Madsen (306 Maxi) wel verrassend gedeeld derde met Jim van den Heuvel.

ASN ZZR-6
Dennis Kuipers maakte zijn favorietenrol waar en greep overtuigend de zege. 

Tekst en foto's: Dré Galiart

Geen verrassing
Dat Kuipers zou gaan winnen was voor niemand een verrassing. Als enige WRC aan de start was het meer de vraag of er een R5 de strijd aan kon gaan met Jasper van den Heuvel. Kuipers vermaakte zich duidelijk en beleefde een mooie dag. "De wedstrijd was goed georganiseerd, geen vertragingen, mooie proeven, complimenten aan de organisatie" oordeelde hij. Daarachter werd de strijd om plek twee voortijdig beslist toen Christian Riedemann zijn 208 T16 uit de R5 klasse al na proef drie moest parkeren. "We hadden problemen met de motor en na proef drie hadden we geen vermogen meer" verklaarde de Duitser. Toch kon hij in de Zeebodem Shortrally in de avonduren nog met ruime voorsprong winnen. "Het doel was om ritme te vinden. Ik heb veel geleerd en dus zetten we toch een paar positieve stappen richting de volgende wedstrijd in het Duits kampioenschap" aldus Riedemann.

ASN ZZR-2
De proeven en organisatie van de Zuiderzeerally waren prima in orde volgens Kuipers.

Emotionele Van den Heuvel spreekt vrijuit
Met Riedemann uit de wedstrijd kon ook Jasper van den Heuvel gaan consolideren op plek twee. Hij keek vooraf dan vooral uit naar de prestatie van jongere broer Jim die zijn debuut in Nederland maakte met de Lancer Evo X. "We zijn derde geworden, dat had ik van te voren nooit durven dromen!" reageerde de 18 jarige Jim van den Heuvel. Op de vraag of er nu al rivaliteit is tussen de twee broers reageerde Jim "Ik kan Jasper nu nog niet hebben, daar zal ik me nog bij neer moeten leggen. Maar ik ben superblij dus dat is goed." Ook broer Jasper was blij, zo blij dat hij even zijn emoties de vrije loop liet tijdens een innige omhelzing met Jim. "Het doet me zeker wat. Ik geloof al jaren in hem, net als ik dat in Abbring en Weijs deed, maar Jim heeft nóg meer potentie. Dat zeg ik niet omdat het mijn broertje is. Misschien dit jaar nog niet, maar volgend jaar sta je machteloos tegen hem." zo sprak Jasper lovend over zijn broertje. In Barneveld is men nú al bezig met volgend jaar en schroomt daarbij zelfs de overstap naar een ander merk niet. "We zijn een heel traject in gegaan, met het bedrijf en met de sponsors. We gaan zelf halverwege het jaar waarschijnlijk verder in een R5. Als hij op tijd geleverd wordt, rij ik Duitsland in een R5. Dat doen we om te leren. Ik ga proberen de R5 te begrijpen zoals ik de groep N begrijp. Jim gaat twee jaar in de groep N in het WK rijden. Doel is in zijn derde seizoen te gaan kijken hoe ver hij komt in het WRC-2' zo zette Jasper uiteen. De keuze voor de R5 is overigens gevallen op een Hyundai!

ASN ZZR-4 Hij eindigde nog achter zijn grote broer, maar met een derde plek gaf Jim van den Heuvel zijn visitekaartje af. 

Madsen als een duveltje
Na afloop van de wedstrijd waren er vooral verbaasde gezichten bij de vaste waarden in de standaardklasse. Zowel Van den Heuvel als Van Ballegooijen konden amper geloven dat Brain Madsen nog 'even' was komen oprukken met de brullende Peugeot 306 Maxi. Madsen zelf vond het alleen maar mooi. "Het waren prachtige proeven vandaag. Een oude man, een oude auto en dan toch gedeeld derde algemeen" zei Madsen met een glimlach van oor tot oor.

ASN ZZR-1
Met zijn dikke 306 Maxi vermaakte Madsen het publiek en kwam hij zijn woord na door zelfs een tweede tijd te noteren op de laatste klassementsproef. 

Ook Antoine van Ballegooijen (uiteindelijk vijfde algemeen in de Mitsubishi) stond even met zijn ogen te knipperen toen hij zag dat Madsen nog voorbij was gekomen. "We hebben van te voren gezegd dat we tevreden zouden zijn met een top zes in dit veld. We lagen lange tijd vierde, maar er zijn mensen die rijden harder dan ik" merkte hij realistisch op. Op papier is Van Ballegooijen een van de titelkandidaten, al is er met de aankondiging dat Jasper van den Heuvel het volledige kampioenschap wil gaan rijden wel een hele serieuze concurrent bijgekomen. "Dat was mij onbekend, maar het is ook nog niet helemaal duidelijk of we het hele kampioenschap gaan rijden. Ik hoop dat er veel mensen in Nederland blijven rijden" verklaarde Van Ballegooijen desgevraagd.

ASN ZZR-5
Van Ballegooijen hoopt dat er dit jaar veel deelnemers aan het Nederlands Kampioenschap zullen zijn. 

Weijs vóór Leemans
De spannendste wedstrijd van het weekend was toch wel de Zuiderzee Shortrally. De wedstrijd over die ging over de eerste zes proeven van de 'normale' Zuiderzeerally werd een tweestrijd tussen Hans Weijs Sr. en Ronald Leemans. De Golf IV kitcar tegen de Mitsubishi Evo 6,5. Leemans pakte aanvankelijk de leiding maar zag die op proef twee al uit handen glijen. De kitcar van Weijs had het, net als die van Madsen, steeds meer naar zijn zin op de dijkweggetjes en sloot af met ruim tien seconden verschil. Antoine Biesheuvel scoorde met een geheel nieuw opgebouwde Nissan 350Z de derde plaats in de Shortrally. Door een zware crash van Steen Andersen (DK) kon geen enkele short rally deelnemer overigens de zesde en laatste proef aanvangen.

ASN ZZR-3
Hans Weijs joeg zijn Golf naar de overwinning in de Zuiderzee Short Rally.

Het NK Rally ligt nu stil tot het weekend van 3 en 4 Juni als rondom Veldhoven zowel een rally als een short rally georganiseerd wordt. In de tussentijd zullen ongetwijfeld de nodige equipes naar het buitenland trekken om hun ritme te behouden. 

Einduitslag Zuiderzeerally na 10 proeven (waarvan 1 geneutraliseerd):
1. Kuipers-Poel Ford Fiesta WRC 55.17,9
2. Van den Heuvel-Bakker Mitsubishi Lancer Evo X +1.45,4
3. Van den Heuvel-Gillis Mitsubishi Lancer Evo X +2.47,6
4. Madsen-Posorski Peugeot 306 Maxi +2.47,6
5. Van Ballegooijen-Findhammer Mitsubishi Lancer Evo X +3.04,0
6. Boon-Thierie Mitsubishi Lancer Evo X +4.11,5
7. Van Iersel-van den Einde Mitsubishi Lancer Evo X +4.20,4
8. Kragh-Pedersen Citroën DS3 R5 +4.21,1
9. Van der Marel-van der Marel Opel Adam R2 +5.04,7
10. Brouwer-Kroeze Audi Coupe S2 +5.42,1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet