WRC

Rally WRC Mexico: Latvala: Missie geslaagd!

Zijn voorsprong was riant maar het vraagt toch wel wat van je zenuwen als er nog een heel lange proef op je ligt te wachten en als iemand als Sebastien Ogier in je nek zit te hijgen. Maar het is gelukt. Op de lange proef beperkt hij de schade door maar 25 seconden te op een voluit gaande Ogier. Op de laatste PowerStage moet hij Ogier opnieuw laten voorgaan deze keer vijf tellen. Bij de finish houdt hij dus een dikke minuut over en pakt zijn eerste winst van dit jaar. Dat Volkswagen nog steeds heer en meester is blijkt wel uit het feit dat Latvala op de beide laatste proeven een tweede tijd draait. De andere rijders komen er eenvoudig weg niet aan te pas.

vw-20160306-6281
Missie geslaagd voor Jari-Matti Latvala


Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Startpositie
Ogier had het vooraf al aangekondigd: "Dit wordt een moeilijke wedstrijd. Maar ja de regels zijn zoals ze zijn en daar moet ik mee rekenen." Dat is inderdaad precies zoals het is. Dit zijn de regels en die zijn gemaakt om de verschillen wat kleiner te maken en de spanning wat terug te brengen. Hoe je het ook wendt of hoe je het ook keert, dat is gebeurd. De spanning bleef tot het laatst bestaan. Als zodanig is dus de opzet van de autoriteiten geslaagd. Zelfs Ogier lijkt dat nu te begrijpen. Bovendien wie prijkt er ongenaakbaar aan de kop van het klassement? Juist ja dat is Ogier. Laten we hopen dat Jari-Matti Latvala zijn huidige vorm vast houdt. Dan heeft hij bij de volgende wedstrijd in Argentinië weer een kans. Ook daar zal Ogier als eerste moeten starten en Latvala als zesde. Dat geeft weer een voordeel en bovendien is de Fin feitelijk niet veel minder snel dan de Fransman, alleen is zijn continuïteit wat minder. We gaan het voor u volgen en komen er in Argentinië op terug.

Sordo03MEX16sv351
Dani Sordo bracht zijn Hyundai binnen als derde maar kreeg straf

Sordo
Op het podium in Léon vonden we dus Latvala, Ogier. Op de derde trede stond Dani Sordo die daarmee zijn werkgever de derde podiumplek in drie wedstrijden bezorgde. Helaas kreeg hij na de ceremonie een straf aan zijn broek van twee minuten. Daarmee kwam hij anderhalve seconde tekort voor de derde plaats. Mads Østberg nam de plek van hem over. Voor M-Sport betekende dat een beetje extra feestvreugde want het was de 200e achter elkaar in de punten eindigden. Die 200e keer kreeg dus nog wat extra glans. Bij Hyundai dus geen rede tot feestvreugde. Teamleider Michel Nandan legde uit wat er mis was gegaan: "Bij de laatste banden wissel hadden we twee nieuwe en drie gebruikte banden beschikbaar voor Dani. Door een communicatie fout kreeg hij Drie nieuwe en twee gebruikte banden mee. (vier om de wielen en een in de auto als reserve) Door die fout gebruikte Sordo 29 nieuwe banden in plaats van de 28 die zijn toegestaan. Als we terug zijn in Alzenau gaan we diepgaand onderzoeken hoe dat kon gebeuren, maar aan de prestatie van Dani en de nieuwe i20 doet het natuurlijk niets af."

154938 200 03MEX16cm842-2
Met zijn derde plek in Mexico haalde Ostberg ook de tweehonderdste achtereenvolgende puntenklassering binnen voor M-Sport 

Eind uitslag Rally Mexico 2016

1. J. M. Latvala / M. Anttila (Volkswagen Polo R WRC) 4:25:57.4
2. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) +1:05.0
3. M. Østberg / O. Floene (Ford Fiesta RS WRC) +5:36.4
4. D. Sordo / M. Martí (Hyundai New Generation i20 WRC) +5:37.9
5. H. Paddon / J. Kennard (Hyundai New Generation i20 WRC) +6:22.6
6. O. Tanak / R. Molder (Ford Fiesta RS WRC) +9:59.5
7. M. Prokop / J. Tomanek (Ford Fiesta RS WRC) +12:58.5
8. L. Bertelli / S. Scattolin (Ford Fiesta RS WRC) +14:09.6
9. T. Suninen / M. Markkula (Škoda Fabia R5) +18:01.8
10. V. Gorban / V. Korsia (MINI Countryman WRC) +32:37.3


vw-20160305-6202Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet