BRC

Rally - BRC: Loix begint sterk aan titelverdediging

De openingsmanche van het Belgian Rally Championship vond dit weekend plaats tijdens de Haspengouw Rally. Net als vorig jaar staat er ook dit jaar weer een sterk deelnemersveld aan de start van het kampioenschap van onze zuiderburen. Verdedigend kampioen Loix had het dan ook niet makkelijk, maar won uiteindelijk toch.

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: PR BRC

BERC 2-1
Loix is met een overwinning goed begonnen aan de jacht op titelprolongatie.

De Haspengouw Rally is een van de snelste wedstrijden van het seizoen en alle ogen waren dan ook gericht op Chris van Woensel. Hij komt als enige met een oudere twee liter WRC aan de start en beschikt daardoor op de lange rechte stukken over een hogere topsnelheid dan zijn concurrenten in R5 auto's. Vorig jaar werd hij echter geplaagd door alerlei problemen waardoor hij geen aansprekende resultaten neer kon zetten. Dit jaar leek het anders te worden want op proef twee greep hij resoluut de leiding.

Achter van Woensel ontspon zich een mooi gevecht tussen Loix en Kris Princen. Die laatste was aanvankelijk het snelst, zoals Loix ook zelf toegaf: "We zullen een tandje bij moeten steken vanmiddag!" Op dat moment waren Philip Steveny en Jourdan Serderidis al van het strijdtoneel verdwenen nadat zij vroeg in de wedstrijd van de weg waren geraakt.

BERC-1-3 Met zijn krachtige WRC pakte van Woensel vroeg in de wedstrijd de leiding.

Bob de Jong rijdt achter de kopgroep een solide wedstrijd. En bivakkeert lange tijd op de vijfde plek. Op de voorlaatste proef verlaat Cedric Cherain het strijdtoneel waardoor de Jong zelfs nog een plaatsje opschuift. Hij heeft echter slechts 2,6 seconden voorsprong op Vincent Verschueren die met griep aan de wedstrijd begon maar zich gedurende de dag steeds beter lijkt te voelen. Verschueren gaat er op de laatste proef nog eenmaal goed voor zitten en achterhaalt onze landgenoot waardoor de Jong genoegen moet nemen met de vijfde plaats.

BERC-1
Bob de Jong zag een solide wedstrijd beloond met een vijfde plaats.

Vooraan slaat het noodlot opnieuw toe voor Chris van Woensel. Tijdens de tweede boucle weigert de versnellingsbak van zijn Mitsubishi dienst waardoor hij twee minuten te laat inklokt en twintig seconden tijdstraf aan de broek krijgt. Hiermee verliest hij het contact met Loix en Princen vooraan maar tot zijn opluchting kan hij zijn weg wel vervolgen.

Loix zet er in het verloop van de dag inderdaad een tandje bij en achterhaalt Princen, die zich echter niet zomaar gewonnen geeft. De twee wisselen snelste tijden maar uiteindelijk was het toch Loix die met een kleine voorsprong van 10 seconden voor Princen wint.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet