WRC

Rally WRC Zweden: Ogier wint weer

vw-20160212-3964

Opnieuw toonde Sebastien Ogier wie de beste rallyrijder is. Hij wint de Rally van Zweden en ook de afsluitende PowerStage. Wie er tweede werd bleef nog even spannend, maar na een spannend uurtje bracht Hayden Paddon zijn Hyundai als tweede aan de finish in Karlstad. .

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto: PR

Door de weersomstandigheden was de rally drastisch omgevormd. Hoewel de rijders vlak voor het begin nog bijna weigerden de eerste proef te rijden omdat die te gevaarlijk zou zijn ging iedereen toch vol van start. Maar op zondagmorgen stond toch Ogier weer fier aan kop. Hayden Paddon volgde op gepaste afstand en Mads Ostberg stond daar weer achter. Daar zat de spanning vandaag niet. Maar er waren wel een paar rijders die een bijna verloren weekend nog wilden goed maken. Te beginnen met Kris Meeke die tijdens deze rally opnieuw de enige leek die Ogier nog enigszins partij kon geven. Maar hij viel weer  uit met een pech gevalletje. Hetzelfe gold in bijna nog sterkere mate voor Jari Matti Latvala en in iets mindere mate voor Thierry Neuville. Latvala startte voorin het veld en zette meteen een strakke tijd, (sneller dan de winnar vorig jaar) maar hij reed als eerste over de proef waardoor hij ook als sneeuwveger diende. Meeke bleek sneller maar ook hij was er niet gerust op. Neuville reed een zelfde tijd als Meeke maar de 1000sten van seconden moesten er aan te aps komen om te kijken wie er snelste was. "We hadden een goede run," zei Neuville maar ik heb een fout gemaakt waardoor ik wat uitbrak. Ik denk dan ook niet dat dit genoeg is. Hij kreeg gelijk want Andreas Mikkelsen en Sebastien Ogier gingen over de tijd heen. Kleine troost voor de Noordier hij pakte toch nog een bonuspunt omdat hij drieduizendste snelle was geweest dan Neuville.

--albums-PRESS-03 COMPETITION-competition-auto-FIA WRC-2016-02 Rally Sweden-20160022529 PADDON
Hayden Paddon haalde voor Hyundai de tweede achtereenvolgende podiumplaats binnen

Hayden Paddon reed de PowerStage vooral om zijn tweede plek zeker te stelllen en dat lukte maar op die PowerStage sneed hij een beetje diep in een bocht naar links. Een flinke paal stond in de weg en brak af, maar aan de stopfinish kwam er stoom onder de motorkap vandaan. Rjder Paddon en bijrijder Kennard bleven vol vertrouwen. "Het is nog maar 86 kilometer, we hebben nog ruim een uur en er ligt hier voldoende water overal..." Voor de zwekerheid namen ze ook maar hun fles champagne mee die ze net kregen voor hun tweede plek op het podium. "Kan handig zijn," lachtte Paddon. Zonder problemen kwam de Nieuwzeelander bij de laatste tijdcontrole in Karlstad en opnieuw stond er een Hyundai op het podium. Na Neuville die in Monte Carlo derde werd was ht dus nu Neuville die tweede werd. Als deze curve zich voortzet zal Hyundai dus in Mexico winnen. Maar Ogier zal deze statistieken wel niet volgen.

OSTBERG ZwedenJPG
Mads Ostberg in een winter landschap dat tijdens de rally toch nog te voorschijn kwam.


Ostberg
Ook op de derde plaats zagen we blijde geichten. Die waren van Mads Ostberg en Ola Floene. Vor de eerste keer stonden ze met hun nieuwe team op het podium na een goed gereden wedstrijd brachten zij hun Ford Fiesta WRC als derde over de finish. 

Pechvogel
De grootste pechvogel was Jari Matti Latvala hij reed gisteren een goede wedstrijd maar was eerder dor pech kansloos geworden en op de PowerStage kreeg hij niet de lkans zich te revancheren door de omstandigheden. Na twee wedstrijden staat de Fin dus nog steeds met lege handen terwijl zijn team collega's Ogier en Mikkelsen de ranglijst om het kampioenschap aanvoeren.

20160022334
Kris Meeke sprokkelde met zijn derde tijd op de PowerStage vandaag in ieder geval nog wel een puntje voor het kampioenschap.


--albums-PRESS-03 COMPETITION-competition-auto-FIA WRC-2016-02 Rally Sweden-20160022744
Hayden Paddon (uiterst rechts) is zuinig met de champagne , misschien heeft hij die nog nodig...

Einduitslag Rally van Zweden 2016:
1. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) 1:59:47.4
2. H. Paddon / J. Kennard (Hyundai New Generation i20 WRC) +29.8
3. M. Østberg / O. Floene (Ford Fiesta RS WRC) +55.6
4. A. Mikkelsen / A. Jaeger (Volkswagen Polo R WRC) +1:10.8
5. O. Tanak / R. Molder (Ford Fiesta RS WRC) +1:50.7
6. D. Sordo / M. Martí (Hyundai New Generation i20 WRC) +2:24.0
7. H. Solberg / I. Minor (Ford Fiesta RS WRC) +2:40.0
8. C. Breen / S. Martin (Citroën DS3 WRC) +2:44.6
9. E. Evans / C. Parry (Ford Fiesta R5) +5:17.0
10. T. Suninen / M. Markkula (Škoda Fabia R5) +5:31.6Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet