WRC

Rally WRC Zweden: Ogier blijft klasse apart

Op de eerste proef van zaterdag versterkt Ogier zijn leiding in de wedstrijd naar 32 seconden. De volgende proef is Vårgassen. Deze proef werd wereld beroemd na de enorme sprong die Colin McRae er jaren geleden uitvoerde. De jump in kwestie heet dan ook nog steeds Colin's Crest. Ogier fungeerde hier als hogesnelheids sneeuwploeg vanwege de flinke hoeveelheid sneeuw die uit de hemel kwam. Naarmate er meer rijders over de proef kwamen, werd een spoor zichtbaar. Hyundairijder rijder Hayden Paddon maakte er volop gebruik van en pakte bijna 25 seconden van zijn achterstand van ruim 32 seconden terug. Gevraagd naar zijn kansen op de overwinning bleef het een 'Koele Kiwi': "We gaan het zien, ik heb hier natuurlijk goed gebruik gemaakt van de omstandigheden maar dat laat Ogier niet zo maar gebeuren.

vw-20160213-4073
Sebastien Ogier over Colin's Crest 

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Ogier slaat terug
Dat klopt De Fransman ging er weer eens voor zitten en ging hier voluit. Langzaam maar zeker breidde hij zijn voorsprong weer uit. De vele kijkers van WRC+ zagen dan ook dat de regerende wereldkampioen op de limiet ging. Dat zie je niet vaak dat de Fransman volledig dwars gaat omdat hij een bocht net iets verkeerd beoordeelt. Maar Ogier is dan wel weer degene die ondanks de omstandigheden het gas erop houdt en de auto weer op het recht pad krijgt. Vlak voor de laatste proef, de Superspecial in Karlstadt heeft hij de leiding weer stevig in handen met 15 seconden.

Paddon02SWE16sv202
Hayden Paddon's missie voor zondag: positie vast houden. 


De finale van zaterdagavond brengt niet veel verandering. Op de nog geen twee kilometer showproef door Karlstadt verliest Paddon nog wat tijd maar hij houdt zijn achterstand beperkt tot 17 tellen. Dat lijkt een te groot gat om te overbruggen.

Nog één proef te gaan
Morgen is er opnieuw een proef afgelast. De Lesjöfors proef is volgens de organisatoren te slecht. Aanvankelijk zou de proef twee keer gereden worden; na de aanpassing was dat gereduceerd tot één keer maar nu wordt de proef dus helemaal niet gereden. Wat overblijft is de net geen 16 kilometer van de PowerStage van morgen. Tijdens deze proef Värmullsåsen kunnen we de ontknoping zien van de rally. Zoals bij elke rally uit het WK is de laatste proef live te volgen via WRC+. De uitzending begint zondag om 12:00 uur.

Jim van den Heuvel
Het tijdverlies van Jim van den Heuvel gisteren had werd veroorzaakt door problemen met een diff. Dat veroorzaakte onder andere een uitstapje in een sneeuwwal waar hij bijna 10 minuten vast zat. Daarna meldde hij zich te laat bij een tijdconrole en verloor nog eens 30 seconden. "Maar gelukkig kan ik zaterdag weer verder," aldus de vaderlandse WK rijder. "De service crew heeft de auto weer helemaal in orde. Maar het blijft natuurlijk jammer want ik lag eerste in de groep N. Helaas missen we Jim al enige tijd op de tussenstand. Op de eerste proef van vandaag reed hij nog een keurige 32e tijd en klasseerde zich als 37e. Maar daarna ontbreekt zijn naam op de tijdlijsten. Ook hebben we nog geen contact met hem kunnen krijgen maar we houden u op de hoogte zodra we meer weten.

Uitslag zaterdag
1. Ogier
2. Paddon
3. Ostberg 
4. Mikkelsen
5. Tanak
6. Sordo
7. Neuville


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet