WRC

Rally WRC Monte Carlo: Sneeuw en ijs eisen tol in Monte Carlo

Vandaag stonden er slechts vijf proeven op het programma toch gebeurde er een hoop. Tweemaal moesten de rijders van Lardier et Valenca naar Faye rijden dat is een afstand van ruim 51 kilometer. De route voort door een dal en gaat een aantal keren ook weer omhoog. De eerste rijders rijden met een opkomende zon. Soms krijg je de zon dus recht in je gezicht en het volgende moment rijd je in de schaduw. Die schaduwplekken zijn het ergst. Er is namelijk een grote kans dat daar ook een ijs- of sneeuwlaag ligt. Met de andere proeven was het al niet veel anders. Met name de proef die voerde van het ski resort St Léger les Mélèzes naar het 17 kilometer verderop liggende La Batie Neuve was berucht vanwege flinke stukken die nog besneeuwd waren.

FB RMC16 zaterdag-5788
Sebastien Ogier moest er hard voor werken maar staat nu weer schier onbereikbaar aan de leiding

Tekst: Harry van Veenendaal

Foto's: Rally-eMag


De lijst van slachtoffers is dan ook niet kort. We beperken ons even tot de toppers en meteen valt op dat de auto's van zowel Jari-Matti Latvala als Kris Meeke op een trailer hun reis vervolgen. Latvala schoot van de weg af een greppel in. Hij bleef gas geven maar kwam aan de verkeerde kant van de greppel weer 'aan land' een groep toeschouwers moesten snel een goed heenkomen zoeken. Eentje meende eerst zijn tas nog te moeten pakken en werd geraakt. Gelukkig kon hij het zonder kleerscheuren navertellen. Latvala vervolgde zijn weg maar kwam op op de verbindingsroute tot de ontdekking dat zijn wielophanging te zwaar geleden had om verder te gaan. 


Kris Meeke had gevoeld dat hij iets geraakt wat volgens hem midden op de weg lag. In ieder geval was zijn carterbeschermer beschadigd en wat erger was zijn versnellingsbak was defect geraakt. Zelfs Ogier lag bij de finish van de proef bellend een onder de Citroën om hulp te verlenen het mocht niet baten: Meeke viel uit.

FB RMC16 zaterdag-5846
De Hyundai's deden het goed vandaag. 

Op weg naar Monte Carlo waar in de bergen ten noorden van het prinsdom morgen de grote finale zal worden gereden leidt Ogier dus op comfortabele wijze. Hij heeft een voorsprong van bijna twee minuten op teamgenoot Mikkelsen. Tijdens de laatste proef vandaag maken zowel Thierry Neuville als Dani Sordo gebruik van de wat rustiger tred van Ogier en winnen met hun New Generation Hyundai i20 de proef. Neuville klasseert zich als derde. De afstand naar de tweede plek lijkt niet onoverbrugbaar maar, zoals de Belg zei: "Dit zou een mooi resultaat zijn voor het team, dus die derde plek is te belangrijk om risico's te gaan lopen."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet