Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
BRC

Rally BRC Condroz: Condroz toetje van BRC

Freddy Loix had de titel al op zak voor de laatste ronde van het BRC, de Condroz Rally en besloot dan ook om niet aan de start te verschijnen. Desondanks stond er een bijzonder startveld ingeschreven met een teambaas, een wereldkampioen en een oudgediende in een hele nieuwe auto.

CON-1
Cherain startte voor het eerst in een WRC.

Tekst: Steven van Veenendaal

Foto's: PR

Citroën pakt al sinds jaar en dag uit tijdens de Condroz met sterren als Sebastien Loeb en Kris Meeke. Dit jaar was het een iets ander caliber, maar met team manager Yves Matton (DS3 WRC), voormalig WTCC kampioen Yvan Muller (DS3 R5) en het jonge talent Stephane Lefebvre (DS3 R5) bracht men toch weer een aantal bijzondere namen aan de start.

Belgische kanonnen
Behave Loix waren alle Belgische kanonnen wel gewoon aanwezig en sommigen hadden zelfs de beschikking over verbeterd materiaal. Zo kreeg Cedric Cherain de beschikking over een DS3 WRC in plaats van zijn reguliere R5 versie. Guillaume Dilley, die door constant te presteren met zijn R2 auto vice-kampioen van België wist te worden, kon zijn geluk gaan beproeven in een R5. Niet in competitie, maar wel een garantie voor spektakel was Patrick Snijers. De veelvoudig kampioen reed als voorrijder met de nieuwe Toyota GT-86 R3 en de combinatie van de achterwielaandrijving van de auto en de spekgladde wegen zorgden voor het nodige dwarse vertier.


'Rustig' begin voor Cherain
Cherain maakt optimaal gebruik van zijn nieuwe auto. Hoewel hij zelf aangeeft rustig te beginnen om vertrouwd te raken met de nieuwe auto begint hij al direct een stevige voorsprong op te bouwen. Princen is de enige die nog enigszins kan volgen maar ook hij ligt na de eerste boucle al 24 seconden achter de ontketende Cherain. Lefebvre heeft op dat moment al bijna anderhalve minuut aan de broek door een lekke band. Aan het begin van de zaterdagavond treft hetzelfde lot Kris Princen. Hij is zelfs gedwongen om het rubber op de proef te wisselen, verliest vijf minuten en is exit voor de strijd om de overwinning. Lefebvre krijgt hierdoor de tweede plaats in de schoot geworpen.


CON-2
Lefebvre reed opnieuw een sterke wedstrijd en was de snelste R5.

Pech voor Citroën baas
Yves Matton vermaakt zich opperbest en zet op zondag de aanval in op de derde plaats van David Bonjean. De dadendrang van Matton wordt beloond wanneer hij Bonjean tot een foutje dwingt. Matton grijpt de derde plaats maar ziet een podiumplaats uiteindelijk toch nog in rook opgaan wanneer zijn versnellingspook twee proeven voor het einde afbreekt. Hierdoor krijgt hij zijn DS3 niet meer uit de vierde versnelling en valt hij terug naar de vijfde plek. Bonjean krijgt zijn derde plek zo weer terug. Hij finisht wel op ruime afstand van Lefebvre en de ongenaakbare Cherain.

CON-3
Yves Matton greep net naast het podium tijdens zijn jaarlijkse uitje achter het stuur.

Uitslag Rallye du Condroz-Huy
1. Cherain – Leyh Citroën DS3 WRC 2.14.01,2
2. Lefebvre – Tsjoen Citroën DS3 R5 +1.41,3
3. Bonjean – Dubois Citroën C4 WRC +4.10,3
4. Baugnet – Cuvelier Ford Fiesta R5 +4.46,2
5. Matton – Portier Citroën DS3 WRC +4.57,5
6. Allart – Surson Skoda Fabia WRC +5.48,5
7. Dilley – Louka Citroën DS3 R5 +6.16,5
8. Princen – Kaspers Peugeot 208 T16 +6.44,2
9. Serderidis – Beck Citroën DS3 WRC +9.53,0
10. Collard – Maquet Mitsubishi Evo X +10.17,8
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet