Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Nederlandse Rally Kampioenschap

NK Rally: Kuipers opnieuw oppermachtig in Hellendoorn

Kuipers

Een record werd dit weekend geëvenaard in Hellendoorn. Dennis Kuipers won voor de derde keer de Hellendoornrally. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met Erwin Doctor, tegenwoordig actief in de organisatie van het evenement. 'Dit is een bijzonder gevoel. Iets waar je alleen maar van kon dromen. Het record evenaren is al een hele prestatie op zich' meende Kuipers. Streekgenoot Bernhard ten Brinke deed ook een gooi naar de overwinning maar werd tweede.

Tekst en foto's: Dré Galiart

Tyregamble
De wedstrijd startte vrijdagavond in moeilijke omstandigheden. De regen had de afgelopen week al gezorgd voor zware omstandigheden op de onverharde stroken, maar ook op vrijdagavond zou het weer mede bepalend blijken. Op het eerste oog leken de omstandigheden droog genoeg en dus kozen Ten Brinke en Kuipers (beide Fiesta WRC) voor slicks. Erik van Loon (Subaru WRC) had er een andere kijk op. Hij koos voor banden die ook geschikt waren voor regenachtige omstandigheden. Als het op proef twee hard begint te regenen lijkt die keuze de juiste.

Mentale tik
Kuipers slaat direct zijn slag op de Luttenbergring en het eerste gaatje met Van Loon en Ten Brinke is een feit. Met de regen op proef twee is de vraag aan de finish 'Hoeveel tijd pakt Van Loon?'. Het antwoord is verrassend; hij kan zijn bandenkeuze niet te gelde maken en verliest! Een uitstapje in een maisveld kost hem 30 seconden en de aansluiting met de top. Kuipers gaat ondertussen verder met een sterke avondetappe. Hij pakt alle scratches en laat Ten Brinke achter met een mentale tik; een vergelijkbare achterstand als vorig jaar, met de kennis dat hij daaraan vorig jaar genoeg had om te winnen. Inmiddels is Hans Weijs Jr. sterk opgerukt met zijn Fiesta R5. Hij ligt derde, nog vóór Van Loon.

Mooie R5 line-up
In de nieuwe R5 klasse is er voor het eerst dit jaar een echt gevarieerde line-up. Met drie merken (Citroën, Skoda en Ford) is het op voorhand gissen naar de echt krachtsverhoudingen. Verrassend genoeg moet Hermen Kobus (Fabia R5) op vrijdagavond al vroeg afhaken. "We hebben de Fabia nog niet in de regen gereden" aldus Kobus die op proef twee al een uitstapje maakte. Ook Bob de Jong kan het tempo van Weijs Jr niet volgen en zou later in de wedstrijd uitvallen met een kapotte radiateur.

Nog een keer aanzetten
Op zaterdagochtend gooit Kuipers de wedstrijd verder in het slot. Hij consolideert de middagetappe om op de voorlaatste proef nog even een statement te maken. "Het gevoel was goed en we hebben stiekem nog heel even gas gegeven" lachte Kuipers. Met de complimenten van Erwin Doctor op het podium mag hij de lauwerkrans omhangen en zijn derde zege op rij vieren.

Brinke

Bernhard ten Brinke heeft er vrede mee. "Een sportman wil altijd winnen. Realistisch gezien komen we te veel ritme tekort in deze auto. Podium in Dakar is nu ons doel!" klonk Ten Brinke meteen strijdlustig.

Podium met speciaal gevoel
Wel spannend is de strijd om plaats drie. Als het op zaterdag opdroogt kan Erik van Loon het volle vermogen van de Subaru gebruiken om Weijs langzaam binnen te hengelen. Hij komt net tekort. "We hebben in de middag de setup flink veranderd. De laatste proef alles gegeven en net iets te hard gepusht. Weijs heeft hard gereden" aldus Van Loon.

Weijs

Voor Weijs is de podiumplaats speciaal. Hij verwerkt op het podium een moeilijke periode in privésfeer. " De WRC's kan ik net niet bijhouden, dat is logisch. We hebben een niet zo leuke periode gehad en dit is dan ontspannend" aldus Weijs.

Machtige strijd in F2
In de strijd bij de tweewiel aangedreven auto's was het ook spannend tot op de laatste proef. Jan de Winkel, die nog slechts sporadisch aan de start verschijnt met de Clio R3, pakte ondanks gebrek aan wedstrijdritme resoluut de leiding. Met een halve minuut voorsprong op Timo van der Marel (Opel Adam R2) ging De Winkel de zaterdagetappe in.

Marel

Gedurende de dag pakte Van der Marel stukje bij beetje seconden terug, maar ook Wouter Ploeg (BMW 1M) kwam snel dichterbij. De laatste proef moest uitsluitsel geven. "We hebben het gered! We moesten 1,7 seconden goedmaken op De Winkel en Ploeg volgde ook op korte afstand. Vooral de goede bandenkeuze op zaterdag heeft me erg geholpen" liet Van der Marel weten. De navigator van Jan de Winkel pakte het verlies sportief op "Met zo'n gevecht is het niet erg om te verliezen" meende Van Hoek.

Jim vd Heuvel

Debuut voor nieuw talent
Na Weijs Jr, Marel Jr en Abbring Jr is er nieuwe junior onderweg op de Nederlandse rallypaden; Jim van den Heuvel. Als jongere broertje van Jasper zijn de verwachtingen hoog gespannen. Zijn debuut ging dan ook niet ongemerkt voorbij. Een, later gecorrigeerde, vierde tijd op de eerste proef deed rally Nederland de wenkbrauwen fronsen. Jammerlijk voor hem bleek de tijd de 21ste te moeten zijn. Een plek die hij vasthield gedurende de hele rally. Iedereen was het er over eens. Jim reed een sterke wedstrijd in deze moeilijke omstandigheden!

Kampioenschappen
In het Nationaal kampioenschap pakte Timo van der Marel opnieuw veel punten dankzij zijn winst in de klasse, daarmee blijft hij potentieel titelkandidaat. Jasper van den Heuvel werd vijfde algemeen en was daarmee opnieuw sterkste deelnemer aan het kampioenschap. In het Short rally kampioenschap waren de maximale punten voor Ruurd Ochse die daarmee een ferme stap voorwaarts maakte. Hans Weijs Sr kon niet starten door motorproblemen en scoorde dus een scrapresultaat. Janjur Monshouwer werd tweede in de Hellendoorn Short Rally, Will Bruins derde.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet