Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ERC

Rally ERC Barum: Skoda feestje in Tsjechië

Jan Kopecky was bij de ADAC Rallye Deutschland al aanwezig in de nieuwe Skoda Fabia R5. Hoewel hij daar met ruime marge de WRC2 categorie won, was zijn deelname vooral bestemd als test voor de aanstaande Barum Rally. In de thuisrally van Skoda moest hij de eer van het fabrieksteam hoog houden en volstond eigenlijk alleen de volle winst.

Barum-1 Jan Kopecky vliegt weer met de nieuwe Skoda Fabia R5

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: PR

Gezien de aanwezige tegenstand zou het nog niet makkelijk worden voor Kopecky om de overwinning ook daadwerkelijk veilig te stellen. De voltallige Europese top was weer aanwezig, inclusief de voornaamste titelkandidaten Kajetanowicz en Breen. Ook de zeer snelle en spectaculaire Alexey Lukyanuk was weer aanwezig, net als de winnaar van vorig jaar, Vaclav Pech. Lukyanuk verruilde de Mitsubishi waarmee hij in Estland won in voor een Fiesta R5 terwijl Pech de beschikking had over de zelfde Mini Cooper S2000 waarmee hij vorig jaar het snelste was. Naast al dit Europese geweld had ook onze landgenoot Hermen Kobus zich ingeschreven, met zijn gloednieuwe Skoda Fabia R5. Kobus broedt op uitgebreide ERC plannen en dan is er natuurlijk geen betere wedstrijd denkbaar dan de thuisrally van je nieuwe merk om te debuteren.

Barum-2
Vaclav Pech kwam zijn overwinning van vorig jaar verdedigen

Hels tijdschema
Naast de formidabele tegenstand moest Kopecky ook nog afrekenen met een hels tijdschema. Op donderdagavond voor de rally mochten de deelnemers pas rond middernacht de openingsproef, dwars door het centrum van Zlin, verkennen. Het werd een kort nachtje voor de heren aangezien zij de volgende ochtend om half acht alweer werden verwacht om de qualifying stage te oefenen. Na de qualifying stage zelf stonden er nog een handtekeningensessie en ceremoniële start op het programma alvorens de deelnemers op vrijdagavond de eerste proef konden starten. Deze showproef werd in omgekeerde volgorde gestart waardoor de toppers als laatste aan bod kwamen. Met nog zo'n twintig auto's te gaan moest de proef echter worden stilgelegd omdat een ambulance het parcours op moest om een toeschouwer te hulp te schieten. Uiteindelijk kwamen de laatste deelnemers daardoor pas ruim na de klok van twaalf aan de start. Heel veel nachtrust was er vervolgens niet, om acht vervolgde de wedstrijd zich op zaterdag weer.

Consani crash
Wellicht werd het Robert Consani allemaal wat te veel, of misschien licht de Barum Rally hem echt niet. De Fransman verscheen al vijf maal aan de start maar haalde nooit de finish, ook dit jaar weer niet. Met een geweldige crash verliet hij al op de eerste serieuze proef het strijdtoneel. Ondertussen werd duidelijk dat de lokale terreinkennis van Kopecky en Pech het verschil zou maken. De twee Tsjechen liepen vlot weg van de concurrentie en zouden onderling uit gaan maken wie de rally zou gaan winnen. Achter hen vochten Kajetanowicz en Breen een duel uit om de leiding in het ERC. De eerste proeven gaven ze weinig op elkaar toe, totdat Breen een lekke band opliep op proef vijf (nadat hij er op proef vier al af was gegaan). Ruim twee minuten tijdsverlies betekende dat Kajetanowicz vrij spel had en in relatieve rust naar de derde plaats kon rijden.

Kobus
Op vrijdagavond was Hermen Kobus nog niet bepaald te spreken over de start van de wedstrijd, maar na een zeer sterke zaterdag veranderde dat beeld snel. Achter de absolute toppers hield Kobus zich goed staande in pas zijn tweede wedstrijd (en bovendien een veel zwaardere dan de testrally hiervoor) in de nieuwe Skoda. Hij sloot de dag als negende af en klom op zondag zelfs op tot de zevende plaats. Onder grote druk van Craig Breen zorgde een spin op de voorlaatste proef ervoor dat hij uiteindelijk als achtste zou finishen, zes seconden achter de huidige nummer twee in het ERC. Een uitstekend debuut dus voor Kobus in het ERC, waar we hem hopelijk nog vaker in actie zullen zien.

Barum-3
Een ijzersterk debuut in het ERC voor Hermen Kobus smaakt hopelijk naar meer!

Cruisen naar de winst
Vooraan had Kopecky op zaterdag al genoeg gedaan. De Tsjech won alle proeven en bouwde daarmee een onoverbrugbare voorsprong op ten opzichte van Vaclav Pech. Op zondag kon Kopecky dan ook naar de, voor Skoda zeer welkome, overwinning 'cruisen'. Pech werd tweede voor Kajetanowicz die goede zaken deed in de strijd om het Europees Kampioenschap en daar nu 23 punten voor licht op Craig Breen. Lukyanuk reed op zondag nog diverse snelste tijden op weg naar de vierde plaats en laat zien dat hij een snelle leerling is waarmee in de toekomst ook op asfalt rekening mee moet worden gehouden. 

Barum-4
Opnieuw een goede slag voor Kajetanowicz die de ERC titel langzaam ziet naderen


Uitslag Barum Czech Rally Zlin
1. Kopecky – Dresler Skoda Fabia R5 2:17:7.7
2. Pech – Uhel Mini John Cooper Works +27.3
3. Kajetanowicz – Baran Ford Fiesta R5 +39.9
4. Lukyanuk – Amautov Ford Fiesta R5 +1,10.8
5. Valousek – Havelkova Skoda Fabia S2000 +2,30.0
6. Cerny – Cernohorsky Skoda Fabia S2000 +4,07.0
7. Breen – Martin Peugeot 208 T16 +4,25.0
8. Kobus – de Wild Skoda Fabia R5 +4,31.1
9. Jakes – Novak Citroën DS3 R5 +5,46.2
10. Jelinek – Machu Skoda Faia S2000 +6,41.

Barum-5
Feest voor Skoda, Kopecky wint de thuisrally!
 
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet