Diversen

ETCC: Carly Motors naast EK mogelijk ook in BTCC

De kans is groot dat het Nederlandse toerwagenteam Carly Motors volgend jaar met twee BMW's 320i deelneemt aan het British Touring Car Championship (BTCC). Als rijders zouden de twee jonge Britse coureurs James Henson en Tom Ferrier voor Carly Motors in actie komen. Afgelopen week nam Carly Motors al deel aan een officiële BTCC-test op het circuit van Brands Hatch. "Het al dan niet doorgaan van het project hangt volledig van de financiering af. Er moeten nog de nodige handtekeningen worden gezet, maar de vooruitzichten zijn gunstig en de wil is er", verklaarde eigenaar Carly Pellinkhof tegenover AUTOSPORT.NL. Pellinkhof benadrukte dat een eventuele deelname aan het BTCC naast de participatie van het team in het EK Toerwagens komt te staan. In dit kampioenschap won Carly Motors het afgelopen seizoen de Independents' Trophy. "In het EK gaan we in elk geval door", aldus de Leidse tuner.

Tekst: René de Boer

Volgend jaar wordt ook in het BTCC het Super 2000-reglement toegepast, dat ook in het EK Toerwagens geldt. Dat maakt de mogelijkheden voor potentiële deelnemers groter. Zo ook voor Carly Motors, dat de afgelopen seizoenen al ervaring opdeed met de BMW 320i in Super 2000-specificaties. BMW geldt als een sterk voorvechter van dit reglement en de deelname aan het BTCC is dan ook een logische stap. "Het betreft vooralsnog een particulier initiatief, al zijn er wel nauwe contacten met BMW Motorsport", legt Pellinkhof uit. "In Engeland wilde men in eerste instantie dat het BMW-fabrieksteam Schnitzer het BTCC-team zou runnen, maar BMW Motorsport sprak de voorkeur voor ons uit. Ik beschouw het als een mooie uitdaging. Het BTCC is een kampioenschap met een goede reputatie en wij zullen ons best doen om er zo goed mogelijk voor de dag te komen. Natuurlijk zijn Henson en Ferrier nog vrij jong, maar ze hebben de afgelopen jaren wel laten zien dat ze wat in hun mars hebben."

BMW kent een rijke traditie in het BTCC. In 1988 won Frank Sytner, tegenwoordig succesvol als BMW-dealer, de titel met een M3, in 1991 werd Will Hoy ook met een M3 kampioen en in 1992 won Tim Harvey de titel voor BMW met een 3-serie Coupé. Een jaar later, het eerste jaar dat het BTCC uitsluitend openstond voor tweeliter Super Touring-auto's, kwam het Schnitzer-team met fabriekssteun in het BTCC en won gelijk het kampioenschap dankzij Joachim Winkelhock. In de afgelopen jaren was het BTCC verdeeld in een Touring-klasse en een Production-klasse. De Touring-klasse kende een wat liberaler reglement, terwijl de Production-divisie was gebaseerd op de FIA Super Production-reglementen, voor een groot deel de basis voor de huidige Super 2000-regels. In deze laatste klasse waren ook enkele BMW-teams actief.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet