Diversen

Div: Jaap van Lagen dolblij met kampioenstitel Formule VolkswagenDe tweede plaats in de voorlaatste race van de Formule Volkswagen supported by ZF Sachs was voor autocoureur Jaap van Lagen uit Wekerom genoeg om de kampioenstitel in deze competitieve klasse veilig te stellen. Op het circuit van Oschersleben in de voormalige DDR kon de rijder van het Oostenrijkse team WT Motorsport zich als de nieuwe kampioen laten huldigen. Daarmee treedt Van Lagen in de voetsporen van succesvolle Nederlandse autocoureurs als tweevoudig Le Mans-winnaar Gijs van Lennep en tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Luyendijk, die in vroeger jaren successen boekten in de Formule Vee en Formule Super Vee, de voorgangers van de huidige Formule Volkswagen. Van Lagen was bijzonder tevreden met zijn succes. "Dat ik nu kampioen ben is een fantastisch gevoel en een belangrijk feit in mijn carriëre", aldus de Wekeromse rijder.

Tekst en foto: PR

De tijdtrainingen op het circuit van Oschersleben verliepen voor Van Lagen niet geheel naar wens als gevolg van problemen met de wegligging van zijn auto. Later bleek dat een van de schokdempers lek was geraakt, waardoor de onderkant van de auto veelvuldig de grond raakte. Voor de race op zaterdag kwalificeerde Van Lagen zich als derde, op zondag mocht hij als vijfde vertrekken.

Voor de wedstrijden kon het probleem met de demper worden verholpen. In de eerste race kon Van Lagen al vrij snel van de derde naar de tweede plaats opklimmen. Vervolgens maakte hij jacht op koploper Bastian Kolmsee, maar kon de Duitser niet meer achterhalen, ondanks verwoede pogingen in de slotfase van de wedstrijd. "Ik zag dat de wegligging van Kolmsee's auto steeds slechter werd, dus ik heb het nog wel een paar keer geprobeerd. Aan de andere kant wilde ik natuurlijk ook niet teveel risico's meer nemen, ik wist immers dat de tweede plaats ruim voldoende zou zijn voor de titel", aldus Van Lagen, die achter winnaar Kolmsee inderdaad als tweede over de eindstreep kwam. "Het winnen van de titel is na mijn kampioenschappen in de Formule Ford van 2001 en vorig jaar natuurlijk weer een hoogtepunt in mijn loopbaan. Zeker in zo'n internationaal kampioenschap als hier, met rijders uit zeven landen."

In de race op zondag had Van Lagen andermaal te kampen met wegliggingsproblemen. Daardoor moest hij genoegen nemen met de vijfde plaats. "Geen idee waarom, maar de auto lag niet zoals het zou moeten. Wellicht dat het aan de banden lag, of misschien iets in de ophanging. Hoe dan ook, ik kon met geen mogelijkheid iets uitrichten en moest zelfs alle zeilen bijzetten om voor de Duitser Steinel te blijven. Dat lukte uiteindelijk wel, maar meer dan de vijfde plaats zat er niet in", luidde zijn commentaar.

Na zijn titelsucces in de Formule Volkswagen wil Van Lagen zijn carriëre graag voortzetten in de Formule Renault V6-klasse. De intentie is om samen met het Oostenrijkse team WT Motorsport door te groeien naar deze Europese klasse. Begin november test Van Lagen op het Italiaanse circuit van Misano in de Formule Renault V6.

Uitslagen:
Race 1:

1. Kolmsee (Dui), 18 r. in 26.11,119 min. (gem. 151,244 km/u),
2. Van Lagen (Ned), op 0,280, 3. Raach (Lux), op 5,499.

Race 2:
1. Raach (Lux), 18 r. in 26.10,125 (gem. 151,339 km/u),
2. Kolmsee (Dui), op 3,192,
3. Bylitza (Dui), op 5,234,
5. Van Lagen (Ned), op 10,163.

Eindstand:
1. Van Lagen, 336 punten.
2. Lachinger, 277,
3. Kolmsee, 208

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet