Formule 1

Formule 1: Justin Wilson kiest Jaguar; Nicolas Kiesa naar Minardi

Vanaf de Grand Prix van Duitsland, volgende week, is Justin Wilson de vervanger van Antonio Pizzonia bij Jaguar. Directeur van het team, David Pitchforth, wilde twee competitieve coureurs. Wilson toonde zich dolblij met deze "simpelweg briljante kans". Paul Stoddart ziet de Engelsman vanzelfsprekend met gemengde gevoelens gaan. Minardi kondigde meteen Formule 3000-coureur Nicolas Kiesa als vervanger aan. De nieuwe werkplek van Justin Wilson. 

Tekst: Christiaan W. Lustig
Foto: Peter van Egmond


Wilson vervangt Pizzonia vanaf Duitsland
Vandaag (maandag) is bekendgemaakt dat Justin Wilson zich met onmiddellijke ingang bij Jaguar Racing voegt. Hij vervangt daar Antonio Pizzonia vanaf de Duitse Grand Prix, over twee weken. De deal tussen Wilson en Jaguar is tot het einde van het seizoen, maar "met opties voor de toekomst", aldus een persbericht. Wilson neemt bij zijn nieuwe naast zijn oude Formule 3000-rivaal Mark Webber. Jaguar besliste dat Pizzonia dit seizoen niet genoeg heeft laten zien om zijn stoeltje te behouden. De Braziliaan heeft echter wel een rol als test- en reservecoureur aangeboden gekregen, maar hij heeft daarover nog niet beslist. 

Directeur Pitchfort wilde twee competitieve coureurs
"Wij hebben het genoegen om Justin voor de rest van het seizoen 2003 bij ons te hebben " een welverdiende kans," zei Jaguar-directeur David Pitchforth. "Met de Jaguar R4 hebben we duidelijk een competitieve auto waarmee Mark Webber 12 punten wist te halen. Daardoor heeft hij het team aan een zesde plaats in het constructeurskampioenschap geholpen. Met nog vijf races op de kalender is het belangrijk dat wij ons potentieel maximaliseren met twee auto's." 

"Simpelweg briljante kans" voor dankbare Wilson
Justin Wilson was vanzelfsprekend erg blij met zijn nieuwe baan. "Dit is fantastisch nieuws en gewoon een simpelweg briljante kans voor mij," zei de Engelsman. "Jaguar is dit jaar erg indrukwekkend geweest en heeft gedurende de winter een grote stap voorwaarts gemaakt. Zoals Mark Webber bewezen heeft, is dit een team dat WK-punten kan scoren en ik ben vastbesloten dat ook te doen." Wilson bedankten in de gauwigheid Minardi-directeur Paul Stoddart nog even: "Ik ben Paul ongelofelijk dankbaar dat hij genoeg vertrouwen in mij had om me de kans te geven dit jaar te rijden." 

Gemengde gevoelens voor Paul Stoddart
Het moge duidelijk zijn dat Paul Stoddart met gemengde gevoelens op het nieuws heeft gereageerd. Hij gaf toe dat hij Wilson niet graag ziet gaan. "We vinden het natuurlijk jammer hem te moeten missen, maar we zijn tevreden en trots dat hij zijn rijderstalent bij Minardi heeft kunnen laten zien," zei de Australiër. "Verhuizen naar Jaguar Racing heeft hem de kans zijn talent verder te ontwikkelen en, tegelijkertijd zijn de voordelen voor Minardi enorm, omdat het helpt de toekomst van het team in Formule 1 zeker te stellen." 

Minardi kondigt Nicolas Kiesa als vervanger aan
Minardi heeft intussen laten weten dat Nicolas Kiesa de nieuwe teamgenoot van Jos Verstappen wordt. De Deen won afgelopen mei de Formule 3000-race in Monte Carlo. Daarvoor was hij in 1999 Brits Formule Ford-kampioen. Sindsdien is hij in Formule 3 en Formule 3000 uitgekomen. Paul Stoddart heette Kiesa welkom in het team: "Hij heeft een indrukwekkende race-cv en we kijken bij European Minardi Cosworth uit naar de samenwerking." 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet