Sportscars

Sportscars: Le Mans: Dubbelzege voor Bentley, Nederlanders tevreden

 


De favorieten maakten geen fout: Bentley behaalde een overtuigende dubbelzege in de 71e editie van de 24 Uur van Le Mans. Tom Kristensen, Rinaldo Capello en Guy Smith mochten plaatsnemen op de hoogste trede van het erepodium en schreven daarmee een nieuw hoofdstuk in de traditie van legendarische "Bentley Boys" uit de jaren twintig als Dr. John Benjafield, Woolf Barnato en Sir Henry "Tim" Birkin, toen het merk uit Crewe al vijf maal de klassieke race won. Voor Kristensen was het de vijfde Le Mans-overwinning, hij staat daarmee gelijk met Derek Bell en is nog slechts een zege verwijderd van het record van de Belg Jacky Ickx. De tweede Bentley met oud-Formule 1-coureurs Mark Blundell, Johnny Herbert en David Brabham werd als tweede geklasseerd, op ruime afstand gevolgd door de beide Audi's van het Amerikaanse Champion-team en het Audi Sport Japan Team Goh.
 

Tekst: René de Boer  
Foto: PR


Racing for Holland haalde voor het tweede achtereenvolgende jaar de finish, wat in Le Mans al een prestatie op zich is. Jan Lammers, John Bosch en Andy Wallace werden na een zenuwslopende slotfase, waarin drie Courages en de Dome in dezelfde ronde reden, als zesde geklasseerd. Opnieuw een perfect resultaat voor het sympathieke Nederlandse team, dat eerder op de dag de zusterauto met Ortiz, Gabbiani en Gommendy zag uitvallen na een zware crash. Peter Kox behaalde met zijn teamgenoten Jamie Davies en Tomas Enge in de Prodrive-Ferrari 550 Maranello de overwinning in de GTS-klasse en mocht daarmee op de hoogste trede van het podium plaatsnemen.

"Ik heb in 1997 met de McLaren al een keer op het podium gestaan, maar de klasse winnen is natuurlijk nog mooier", aldus Kox. Ook de Nederlandse sportwagen Spyker haalde de eindstreep. Ondanks de nodige technische ellende met versnellingsbakken maakte de bolide uit Zeewolde toch de 24 uren vol, hetgeen door de teamleden en gasten werd gevierd als ware het een gewonnen wereldkampioenschap. "Aankomen is voor ons al een overwinning", had eigenaar Victor Muller van tevoren gezegd, en dat bleek ook wel uit de tranen van blijdschap en ontroering die na het vallen van de finishvlag werden geplengd.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet