NASCAR

NASCAR: Groeten uit Daytona

daytona_1
"Welcome to Daytona Beach", tijdens de koude Europese winter een prettge bestemming!

De Daytona International Speedway was de afgelopen weken weer het decor van de jaarlijkse Speedweeks: eerst de "Rolex 24", de 24-uursrace voor sportwagens, vervolgens de "Bud Shootout" en afgelopen weekeinde de 51e editie van "The Great American Race", de "Daytona 500" als seizoensouverture van de NASCAR Sprint Cup. AUTOSPORT.NL was er in Florida bij en biedt een impressie.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions, Ed Heuvink (5)daytona_2

Het strand van Daytona is de plaats die als bakermat van de stockcar-racerij gold. Hoewel er in de jaren voor en na de oorlog ook elders wel werd geracet door de "Moonshiners", de mensen die hun illegaal gestookte alcohol met opgevoerde auto's door de bergen vervoerden en daar goed leerden rijden, waren het de door Bill France georganiseerde races in Daytona die uiteindelijk de basis zouden vormen voor wat nu NASCAR is. In de week voorafgaand aan de Daytona 500 waren enkele bolides van weleer op het strand te zien, zoals hier de auto van Junior Johnson...

daytona_3

...hier die van Rex White...

daytona_5

...de Hudson Hornets van Herb Thomas (links) en Marshall Teague...

daytona_4

...en de Ford van Red Byron, die in 1949 de eerste NASCAR-kampioen werd. Bij de auto staat Raymond Parks, inmiddels 95 jaar oud (!), destijds eigenaar van de kampioensauto van Byron. Wie meer over de beginperiode van NASCAR wil lezen, kan terecht in het fantastische boek "Driving with the devil", waarin het verhaal van Parks en zijn rijders staat opgetekend.

daytona_6b

Coureurs van nu maken op een andere manier reclame voor de race: meervoudig kampioen Jeff Gordon bezocht met zijn echtgenote Ingrid (meisjesnaam Vandenbosch, een Belgische) en dochter Ella één van de Disney-parken in het nabijgelegen Orlando en liet zich daar op de foto zetten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet