Renault Mégane Trophy

Renault Mégane Trophy: Bastiaans terug op hoogste trede erepodium

Phil-bastiaans

In de tweede race om de Marlboro Elf Renault Mégane Trophy, die tweede Pinksterdag op het Circuit Park Zandvoort werd verreden, heeft de Limburger Phil Bastiaans weer van zich doen spreken. Bastiaans won de hectische race voor Pim van Riet en Bert Ploeg. De uit Maastricht afkomstige Bastiaans had tijdens de training al een tweede tijd achter Pim van Riet neergezet.

Tekst: Rob Blom
Foto's: Gerrie Hoekstra

meganeveld

22503 renault c

meganestart

In de race moest Van Riet echter zijn meerdere erkennen in Phil, die in de vierde ronde de leiding in de wedstrijd overnam. 'Ik ben blij dat ik weer van mij heb kunnen laten spreken. Het team is perfect, de auto is perfect en dit alles belooft veel voor de toekomst', aldus een uitgelaten Phil Bastiaans. Pim van Riet reed de snelste ronde in de race en pakte hiermee nog een puntje voor het kampioenschap dat er met deze uitslag zeer spannend op is geworden.

Druk weekeinde Bert Ploeg en van Riet
Bert Ploeg had tijdens het Pinksterweekeinde een druk programma. Zo trad hij eerder die dag al op in de Kumho Ferrari-Porsche Challenge, die hij al in de opwarmronde moest staken door een defect differentieel. Vlak voor zijn optreden in de Marlboro Elf Renault Mégane Trophy reed de Noordwijker nog rond in een Volkswagen Golf in het Auto Trader DUTCH kampioenschap. Ploeg mocht als derde en laatste coureur plaatsnemen op het podium.
Ook Pim van Riet had aardig wat te doen. Direct na de race om het kampioenschap in de Marlboro Elf Renault Mégane Trophy stapte hij in een Formula Arcobaleno.

  someren-3

Tros DJ Rob van Someren kwam op onzachtzinnige wijze in aanraking met de bandenstapel in de Gerlachbocht. Van Someren raakte bij de actie gewond en moest voor onderzoek een bezoek brengen aan het ziekenhuis. (
Foto's: Chris Schotanus)

Crashes
De van crashes uitpuilende race, die bekeken werd door 12.500 bezoekers, moest tweemaal onderbroken worden. Eenmaal was er sprake van een totale stilstand. De oorzaak was dat Tros DJ Rob van Someren op onzachtzinnige wijze in aanraking was gekomen met een bandenstapel in de Gerlachbocht.

someren

Van Someren raakte bij de actie gewond en moest voor onderzoek een bezoek brengen aan het ziekenhuis. Gelukkig viel alles na afloop mee. Dezelfde dag nog werd Rob alweer in de paddock waargenomen.

crash-1-correctie

Tweede onderbreking
De tweede onderbreking was er een met de Safety Car. De uit Amsterdam afkomstige Duncan Stutterheim verliet eveneens de baan in de Gerlachbocht. Hij sloeg tweemaal over de kop en kwam op zijn wielen terecht. Stutterheim kon op eigen kracht uit de auto kruipen, maar viel na een paar meter voorover op zijn knieën het gras, iets dat wel vaker voorkomt en meer met de schrik van de klap te maken heeft dan met enig letsel. Na afloop was er nog niets bekend over Duncan's situatie.

crash2-correctie

crash3-correctie

crash4
Duncan Stutterheim sloeg tweemaal over de kop in de Gerlachbocht en kwam weer op zijn wielen terecht.

megane
Dillon Koster in actie

Michelin Junior Cup
Ook in de Michelin Junior Cup ging het er niet geheel zachtzinnig aan toe. De eerder genoemde Duncan Stutterheim verliet de race met een spectaculaire koprol. Dillon Koster trainde op zaterdag als snelste junior en maakte deze plaats ook waar in de race. Hij eindigde op een dertiende plaats algemeen en pakte het hoogst aantal punten in de Michelin Junior Cup. Koster: 'Ik heb in elk geval de benodigde punten voor het junior kampioenschap te pakken en zie wel wat er in de toekomst allemaal mijn pad kruist'. Enige dame in het veld Françoise Loogman, de enige dame in het zesendertig deelnemers tellende veld, liet ook weer eens van zich spreken.
Zij begon de race op een veertiende plaats en baande zich gedurende de race een weg naar de kop van het veld. Ze kreeg het onder anderen flink aan de stok met vader en zoon Bleekemolen en Fred Hehl.
Françoise eindigde de race op een verdienstelijke zevende plaats. 'Ik had na een aantal flinke klappers in de afgelopen periode toch wel een mentale dreun gekregen. Ik zat niet lekker in mijn vel en in de auto. Het hele weekend verliep alles perfect tot en met de race aan toe, dit doet mij goed', aldus Loogman.
  linkasaf-gerlach Rechtsaf de Gerlachbocht in is toch korter.

Uitslag (onder voorbehoud)
1. Phil Bastiaans, 19 ronden in 27:30.113
2. Pim van Riet, op 2,486
3. Bert Ploeg, op 3.848
4. Michael Bleekemolen, op 10.832
5. Sebastiaan Bleekemolen, op 12.683
6. Fred Hehl, op 13.303
7. Françoise Loogman, op 14.887
8. Peter van Merksteijn, op 16.391
9. Bob Rekers, op 19.999
10. John de Vos, op 21.127
11. Eduard Peters, op 23.851
12. Harry Dekker, op 29.244
13. Dillon Koster, op 30.477
14. Evert Kroon, op 34.461
15. Berend Gesman, op 38.008

Stand (onder voorbehoud)
1. Sebastiaan Bleekemolen 32
2. Phil Bastiaans 31
3. Pim van Riet 29
4. Bert Ploeg 28
5. Michael Bleekemolen 21
6. Fred Hehl 19
7. Marcel Kesseler 17
8. Marcel van Vliet 15
9. John de Vos 13
10. Françoise Loogman 9
11. Peter van Merksteijn 9
12. Bob Reekers 9
13. Dillon Koster 6
14. Jeroen Reijntjes 6
15. Eduard Peters 5

Michelin Junior Cup (onder voorbehoud)
1. Dillon Koster
2. Evert Kroon
3. Mental Theo
4. Hugo Charles
5. Frank Scholten
6. Eric Meijer
7. Rembert Berg
8. René Bakker

Stand Michelin Junior Cup (onder voorbehoud)
1. Dillon Koster 17
2. Frank Scholten 13
3. Evert Kroon 9
4. Mental Theo 9
5. Duncan Stutterheim 5
6. Hugo Charles 4
7. Hans Tieleman 3
8. Eric Meijer 2
9. Rembert Berg 1
10. Milko Tas 1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet