Renault Mégane Trophy

Renault Mégane Trophy: Wervelende show

wervelend

Hectische taferelen speelden zich af vlak voor de start van de eerste race om de Marlboro Elf Renault Mégane Trophy op het Circuit Park Zandvoort tijdens de Paasraces. Even voordat de coureurs zich op moesten gaan stellen, barstte een gecombineerde hagel/regenbui los.

480 bandenwisselen-op-grid

Voor een deelnemer liep de spanning dermate hoog op, dat hij de run naar het toilet niet meer zou kunnen maken en besloot zijn bekende 'zwager' vlak naast de vangrail een 'handje' te geven. Michael Bleekemolen deed dit onder luid gejoel van het 9500 koppen tellende publiek, dat zich op onder andere de hoofdtribune had gevestigd. De race werd door de wedstrijdleiding uitgeroepen tot 'wet-race', wat alle coureurs deed besluiten om te starten op regenbanden.

Tekst: Rob Blom
Foto's: Gerrie Hoekstra/PR

480 Ploeg-regenbanden-1

480-ploeg-regenbanden-2
Het duurde Bert Ploeg allemaal veel te lang. Hij besloot om zijn monteurs maar eens te helpen.

tarzanmeganeIn tegenstelling tot wat verwacht werd, verliep de start van de race zonder noemenswaardige incidenten. De enige vrouwelijke deelneemster in het veld, Françoise Loogman, was in de eerste ronde de enige onfortuinlijke coureur die met schade aan haar door van Riet Techniek geprepareerde Mégane de baan moest verlaten.

Veel positiewisselingen
Favoriet Phil Bastiaans maakte een goede start en schoof vanaf een zesde startplek door naar een tweede plaats in het 36 deelnemers tellende veld. Berend Gesman, uitkomend voor het team van Van Vegten Racing, moest genoegen nemen met een derde plaats; niet veel later moest hij met een kromme voorwielophanging opgeven. Door de wisselende weersomstandigheden werd er in de kop van het veld in de eerste drie ronden diverse malen van positie gewisseld. Zo lag Phil Bastiaans in de tweede ronde op de eerste plaats, gevolgd door een teruggekomen Gesman. Peter van Merksteijn zag daarbij zijn leidende positie verloren gaan, maar wist zich te revancheren door in de derde raceronde de koppositie over te nemen van Bastiaans. Helaas voor Merksteijn zou hij de leiding maar een ronde weten vast te houden, totdat hij in het grind van de Mitsubishibocht tot stilstand kwam en zich genoodzaakt zag de race te beëindigen.

480 pittige-strijd
Pittige strijd

Viermanschap
Na de derde ronde begon zich een strijd te ontbranden tussen de vier rijders Marcel Kesseler, Marcel van Vliet, Bert Ploeg en Sebastiaan Bleekemolen; laatstgenoemde besliste deze strijd in zijn voordeel. Sebastiaan Bleekemolen controleerde de wedstrijd door koel te blijven en te denken aan de prestatie die broer Jeroen even tevoren in de Formule Ford had neergezet.

480 kesseler
Marcel Kesseler (rechts) werd achter Sebastiaan Bleekemolen fraai tweede

Marcel Kesseler wilde geen genoegen nemen met een derde plaats en zette de aanval in op Marcel van Vliet, hetgeen resulteerde in een tweede plaats. Bert Ploeg moest met lede ogen toezien hoe de podiumplaatsen vlak voor zijn neus verdeeld werden.

480 van-vliet-dame
Prettig gezelschap voor Marcel van Vliet

Snelle junioren
In de Michelin Junior CUP speelde zich ook het een en ander af. De vanaf een 31ste plaats gestarte Dillon Koster uit het team van Kroon Racing, liet zien uit het goede 'regenrace'-hout gesneden te zijn. Dillon nam binnen vier ronden de koppositie over van Duncan Stutterheim, die niet veel later zijn eerste plaats weer terugnam. De druk werd Duncan echter te hoog, omdat Dillon niet van zijn achterbumper weg was te branden; hij liet zich verleiden tot het maken van een kostbaar foutje in de Gerlachbocht. Stutterheim kwam naast de baan terecht, schoot door het gras en kwam in de Hugenholtzbocht weer de baan op, waarbij hij Koster toucheerde. Beide kemphanen konden de race vervolgen, ware het niet dat Koster last kreeg van een aanlopend voorwiel tijdens het uitaccelereren van de bochten. 'Om de boel niet te forceren ben ik het iets rustiger aan gaan doen. Liever minder punten dan geen punten', aldus Koster.

480 tv-scholten
Winnaar bij de Junioren Frank Scholten doet zijn verhaal voor de kamera.

'Junior' Frank Scholten zag hierdoor zijn kans schoon en wist Koster in de laatste ronde te passeren.

Uitslag
1. Sebastiaan Bleekemolen
2. Marcel Kesseler
3. Marcel van Vliet
4. Bert Ploeg
5. Phil Bastiaans
6. Pim van Riet
7. Fred Hehl
8. Michael Bleekemolen
9. John de Vos
10. Jeroen Reijntjens

480 mol someren theo
Rob van Someren, Olav Mol en Menthal Theo hadden het naar hun zin in de Renault Mégane Trophy
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet