Citroën Saxo Cup

Pearle Citroën Saxo Cup: En dat is drie voor Joost Koenders

joost-wint

Nadat hij bij de eerste beide ontmoetingen ook al bovenop het erepodium mocht plaatsnemen, bevestigde Joost Koenders tijdens de Pinksterraces op het Circuit Park Zandvoort opnieuw zijn positie als titelfavoriet in de Pearle Citroen Saxo Cup. Voor 12.500 bezoekers bleef hij in een keurige race Gaby Uljee voor. Ferry Duivenvoorde eindigde op de derde plaats, voor Natascha Davelaar.

Tekst: René de Boer
Foto's: Gerrie Hoekstra

lekker-ijsje
Het was warm tijdens het Pinksterweekend. Tijd voor een ijsje.

Na de nogal tumultueuze ontmoeting op het Franse circuit van Dijon-Prenois keerden de 25 deelnemers uit de Pearle Citroen Saxo Cup voor de derde ontmoeting van het seizoen terug naar bekend terrein. Tijdens de kwalificatietraining toonde Koenders zich al de snelste, op 0,021 seconde gevolgd door Gaby Uljee. Op bijna een halve seconde volgde Michel Schaap, voor de bijna-naamgenotes Natascha Davelaar en Natasja Smit.


davelaar-citroen-bullrtin
Natascha Davelaar leest aandachtig in het Citroën Sport bulletin de voorbeschouwing op de Pinksterraces.

Hoe sterk de competitie binnen de Pearle Citroen Saxo Cup is, werd wel weer aangetoond door de trainingsuitslag, waarin 21 rijders zich binnen anderhalve seconde kwalificeerden! Reden voor tevredenheid bij alle betrokkenen, niet in de laatste plaats bij racevaardigheidsadviseur Gijs van Lennep, die echter zijn ongenoegen over het ruwe rijgedrag van sommigen bij de voorgaande races niet onder stoelen of banken stak. 'Zoiets hoort niet bij een klasse als de onze', liet hij op niet mis te verstane wijze weten en zijn donderspeech had het gewenste effect: ditmaal lieten de rijders zich weer van hun beste kant zien en er werden geen onvertogen acties in het veld vastgesteld.

startopstelling-achter-pits

Douma opmerkelijk
Zoals hij al vaker liet zien, pakte Joost Koenders met een start uit het boekje de leiding, direct gevolgd door Gaby Uljee. In de beginfase werkten beiden eendrachtig samen om van de rest van het veld weg te lopen, een tactiek die inderdaad lukte.

race303

In de derde ronde probeerde Uljee in de Gerlachbocht een aanval op koploper Koenders, maar deze toonde zich de sterkste. Achter het leidende duo streden de goed gestarte Ferry Duivenvoorde en Natascha Davelaar rondenlang om de derde plaats, waarbij Duivenvoorde telkens het voordeel hield.

podium-dames

Een opmerkelijke opmars beleefde Sandra Douma, die zich daarmee revancheerde voor een slechte start - ze was van de tiende startplaats tot de zestiende positie teruggevallen. Halverwege de race nestelde ze zich op plaats zeven en die positie hield ze tot aan de finish vast.

race304
Ditmaal lieten de rijders zich weer van hun beste kant zien en er werden geen onvertogen acties in het veld vastgesteld.


Geen risico's
Aan de kop van het veld hield Koenders nog steeds het heft in handen, ondanks ernstig onderstuur, waardoor hij alle zeilen moest bijzetten om de Saxo op koers te houden. 'Ik denk dat we een foutje hebben gemaakt met de bandenspanning, want zoveel onderstuur heb ik nog nooit gehad', zou hij later uitleggen. Niettemin hield hij de af en toe nadrukkelijk aandringende Gaby Uljee achter zich, waarbij een gele-vlagsituatie bij het aanremmen van de Tarzanbocht in de slotronden natuurlijk ook in zijn voordeel werkte. De Alphense wilde echter ook geen onnodige risico's nemen. 'Anders ga je er misschien alletwee af en heb je helemaal niets. Ik vind de punten belangrijker', zei ze.

saxo-koenders-juichen

Na twintig ronden werd Koenders dus als winnaar afgevlagd, voor Uljee, die niet alleen de winst pakte in de Playboy Saxo Ladies Cup, maar ook extra punten voor de snelste raceronde kon laten bijschrijven. Ferry Duivenvoorde werd derde, voor Natascha Davelaar, Michel Schaap, Roel van der Scheer, Sandra Douma en Amber Peeters.

saxo

Uitslag:
1. Joost Koenders, 20r. in 26,19;192
2. Gaby Uljee, op 0;221
3. Ferry Duivenvoorde, op 6;669
4. Natascha Davelaar, op 6;875
5. Michel Schaap, op 14;345
6. Roel van der Scheer, op 14;606

podium-masters
De eerste drie dames op het podium voor de volle tribune. Van links naar rechts:
Sandra Douma, Winnaar Ladies Cup Gaby Uljee en rechts tweede dame Natascha Davelaar.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet