Formula Arcobaleno

Formula Arcobaleno: Martijn Zwart slaat slag tijdens Pinksterraces

arco-rij

Tijdens de Pinksterraces op Circuitpark Zandvoort heeft Martijn Zwart een prima overwinning geboekt in de jongste raceklasse in Nederland, de Formula Arcobaleno. Met zijn zege heeft Zwart nu al een gat van twaalf punten geslagen ten opzichte van de concurrentie.


Tekst: Bart Wijnen
Foto's: Gerrie Hoekstra


Spannende gevechten
Op een zonovergoten Circuit Park Zandvoort was er tijdens de race van de Arcobaleno's een aantal mooie duels te zien. Helaas was al een -te- groot gedeelte van de 12.500 toeschouwers die de Pinksterraces bezochten al vertrokken. Maar liefst drie spannende gevechten tussen twee coureurs ontspinden zich voor de overgebleven racefans. Het belangrijkste gevecht was natuurlijk die om de overwinning in de race.

arcobaleno

Deze strijd ging tussen Ron van Toren, die vanaf poleposition was vertrokken, en Martijn Zwart, die zich als derde had gekwalificeerd. Bij de start ging Ron van Toren perfect weg. Jimmy van den Ende, die naast Van Toren op de eerste startrij stond, kwam moeizaam weg en viel ook al na één ronde uit vanwege problemen met zijn versnellingsbak. Hugo Charles profiteerde van de traag weggereden Van den Ende en klom van de vierde naar de tweede plaats. Leo van Rijnsbergen had ook een prima start en pakte ook direct twee plaatsen. Van Rijnsbergen kwam na de eerste ronde als derde door. Zwart reed toen nog als vierde, maar haaste zich naar de kop van de wedstrijd.

Van Toren en Zwart reden na enkele ronden al weg bij de rest van het veld. Van Toren kon Zwart nog wel achter zich houden, maar had al vanaf de start last van overstuur en bandenslijtage. Zwart kampte met hetzelfde probleem, maar wachtte op dat moment zijn kansen af. Achter de twee leiders had zich op ruim drie seconden een groepje van vijf achtervolgers gevormd. Dit groepje bestond uit Pim van Riet, die één race eerder al tweede werd in de Renault Mégane Trophy, Hugo Charles, Leo van Rijnsbergen, Dennis van Putten en Pieter Penning.

Close racing
Na een eerste aanval in de vierde ronde, pakte Martijn Zwart na negen ronden Ron van Toren. De beide kemphanen kwamen na 9 ronden precies gelijktijdig over de finishstreep. Zwart sloeg deze aanval op de koppositie echter prima af. Twee ronden later vond Zwart het welletjes en wederom ging hij Van Toren op het rechte eind voorbij. De tijdwaarneming constateerde op de finishlijn weer geen verschil tussen de leiders in de race, maar Zwart zou vanaf dat moment alleen nog maar wegrijden van Van Toren.

De andere duels op de baan gingen toen tussen Hugo Charles en Pim van Riet voor de laatste podiumplaats en Pieter Penning en Dennis van Putten om de vijfde plaats. Charles en Van Riet maakten er een spannend duel van, ze wisselden steeds van positie, waarbij Van Riet uiteindelijk aan het langste eind trok. Van Riet wist meer snelheid uit zijn wagen te halen en boekte daardoor winst op het rechte eind. Na de race kon Van Riet voor de tweede keer op éé dag het podium beklimmen, ditmaal als derde man.

arcobaleno-2
Dennis van Putten

Climax
Het duel tussen Pieter Penning en Dennis van Putten kende zijn climax in het tweede gedeelte van de race. Penning zette steeds snellere rondetijden neer en reed zelfs een paar ronden sneller dan de koplopers. Hij naderde zienderogen op Van Putten, die tot in de laatste ronde de aanvalspogingen van Penning kon afslaan. Van Putten had echter geen antwoord op een prima actie van Penning, die op het rechte eind snelheid opbouwde om zijn voorganger in de Tarzanbocht buitenom te passeren. Een gewaagde actie, maar dat toont de ware coureur.

Opstapklasse
Aan de kop van de wedstrijd had Zwart al een voorsprong van een kleine vier seconden opgebouwd en kon nu de laatste ronden de race controleren. Hij pakte zijn eerste overwinning in de Formula Arcobaleno en staat nu ruim op kop van het klassement. Na de race analyseerde Zwart de race als volgt: 'Ik had niet zo'n goede start, er waren wat problemen met de afstelling van de motor. Ik had veel last van overstuur, maar ik zag dat Ron [van Toren - BW] daar ook last van had. Ik kon hem op het rechte stuk pakken en toen ik hem voorbij was ben ik gemakkelijk van hem weggereden.' De Formula Arcobaleno wordt gezien als een opstapklasse voor beginnende coureurs.

arcobaleno-3

Voor Martijn Zwart kan dat zeker zo worden gezien: 'Ik heb jaren gekart en mijn grote droom was om ooit eens op het grote circuit te racen. Dat is me gelukt, maar op dit moment betaal ik alles grotendeels zelf. Ik sleutel zelf aan mijn wagen, samen met een andere monteur. We hebben een kleine vrachtwagen waar alle spullen inzitten, geen grote tenten en zo. Alles gaat zo goedkoop mogelijk', aldus de winnaar uit Wormerveer. 'Ik heb eigenlijk geen plannen voor volgend jaar of het rijden in andere raceklassen. Eerst maar eens kijken hoe het dit jaar allemaal gaat.'

Tevreden
Ron van Toren was ook best tevreden met zijn tweede plaats: 'Natuurlijk wilde ik eigenlijk wat anders, maar het ging vandaag best goed. Ik had erg veel last van overstuur en de banden sleten erg snel. Ik zag wel dat Zwart er ook last van had.' Van Toren reed tijdens de eerste race in de Formula Arcobaleno, begin mei, ook een aardige wedstrijd. Zijn wagen kwam toen echter veel vermogen te kort en Van Toren kwam als tiende over de finish, nadat hij in het begin van de race tweede had gelegen. 'Na die race hebben we de motor op de testbank gezet. We hebben de afstelling nu zo veranderd, dat we 15 pk meer hadden als in de eerste race. Onze top lag toen op 165 kilometer per uur, nu halen we 235!', aldus de monteur van Van Toren. Het zat de man uit Oudenbosch echter niet mee in de voorbereiding op de Pinksterraces. Vrijdag kwam hij te laat op Circuit Park Zandvoort aan om nog mee te kunnen doen aan de vrije training en zaterdag werd hij in de eerste training gediskwalificeerd vanwege onreglementaire luchtfilters. Van Toren liet zich niet uit het veld slaan en zette in zijn tweede ronde van de tweede training de poleposition-tijd neer. De coureur is tevreden over het weekeinde, maar het kan natuurlijk altijd beter: 'De motor is nog niet optimaal, maar ik kan er nu toch al goed mee rijden!'
De volgende race van de Formula Arcobaleno is op 19 juli, tijdens de Nationale Autoraces op Circuit Park Zandvoort.

Uitslag Formula Arcobaleno
1. Martijn Zwart 23:34,624 Gem. 128,209 km p/u
2. Ron van Toren + 3,645
3. Pim van Riet + 8,169
4. Hugo Charles + 8,251
5. Pieter Penning + 11,864
6. Dennis van Putten + 12,352
7. Leo van Rijnsbergen + 20,695
8. Robert van de Berg + 37,482
9. Virgil Mirer (D) op 1 ronde
10. Vincent Broertjes op 4 ronden

Uitvallers:
Meindert van Buuren na 11 ronden
Boy van der Heide na 9 ronden
Milko Tas na 3 ronden
Jimmy van den Ende na 1 ronde

Stand Formula Arcobaleno na twee races
1. Martijn Zwart 36 punten
2. Ron van Toren 24
3. Sebastiaan Bleekemolen 21
4. Dennis van Putten 21
5. Hugo Charles 20
6. Pieter Penning 19
7. Patrick Andriessen 18
8. Robert van de Berg 18
9. Pim van Riet 15
10. Milko Tas 13
11. Virgil Mirer (D) 12
12. Leo van Rijnsbergen 9
13. Emilio Melloni (I) 9
14. Vincent Broertjes 6
15. Meindert van Buuren 4
16. René Kroon 3

arcobaleno-4

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet