Formula Ford

Formule Ford: Jeroen Bleekemolen niet te stoppen

patrick-jeroen

Tijdens de Pinksterraces op een zonovergoten Circuit Park Zandvoort behaalde Jeroen Bleekemolen zijn tweede zege van dit seizoen tijdens de derde ronde van het Benelux Formule Ford-kampioenschap. Met de Swift van Geva Racing bleef hij zijn teamgenoot Patrick Koel voor. De plaatsen drie en vier werden bezet door Vincent van der Valk en Walter van Lent van het Multipromo-team, terwijl John Svensson op de vijfde plaats de beste Belgische representant in het 28 auto's tellende startveld was.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra

startopstelling-fordjes

Kwalificatie
In de kwalificatietraining op zaterdag stuurde Patrick Koel voor de eerste maal in zijn loopbaan naar pole position. 'Het liep gewoon perfect, ik had een fantastische ronde', aldus de Amsterdammer. Op de minimale afstand van zestien duizendste van een seconde liet Walter van Lent de tweede tijd aantekenen, terwijl Vincent van der Valk met een kersverse en nog nauwelijks ingereden motor de derde tijd realiseerde. Nicolas Stelandre trainde als vierde, terwijl Jeroen Bleekemolen tijdens zijn snelste ronde een foutje maakte en vanaf de vijfde plaats aan de twintig ronden lange wedstrijd mocht beginnen. 'Het verschil met Patrick is maar twaalf honderdste, maar dan sta je meteen al vijfde. Daaraan zie je hoe competitief deze klasse is', zei Bleekemolen. Routinier Andre van Hoof zette de zesde tijd neer en was daarmee de snelste vertegenwoordiger uit de B-categorie.
  start-achter-tarzan


Koel slaagde er niet direct in zijn goede uitgangspositie in de wedstrijd te verzilveren. Wat gebeurde er? 'Ik kreeg mijn derde versnelling niet ingeschakeld en werd door een aantal opponenten voorbijgestoken', zei hij. 

ffstart

Jeroen Bleekemolen kende daarentegen een uitstekende start en pakte de derde positie, achter Multipromo-coureurs Vincent van der Valk en Walter van Lent. Weinig geluk had Marco Tobben, die direct na de start verstrikt raakte in het strijdgewoel en met een kapotte wielophanging stil bleef staan. Als door een wonder werd de gestrande bolide niet geraakt en ook na de eerste ronde wist het aanstormende veld de half op de baan geparkeerde Rescue-auto tenauwernood te ontwijken.


fford-4

In de vierde ronde strandden Michel Florie en Nicolas Stelandre in de Tarzanbocht, maar ondertussen was Jeroen Bleekemolen vastbesloten zijn opmars voort te zetten. Zoals hem dat ook tijdens de Paasraces lukte, profiteerde hij ook nu weer van de fenomenale wegligging van zijn auto tijdens het aanremmen van de Tarzanbocht om zijn tegenstanders te verschalken. Achtereenvolgens bond hij Walter van Lent en Vincent van der Valk aan zijn zegekar en nam zo in de vijftiende ronde de leiding in handen, om deze gedurende de rest van de race gestaag uit te bouwen.


koel-blijdschap
Een blije Patrick Koel vertelt na de race zijn verhaal


Voorbeeld
Patrick Koel zou weldra het voorbeeld van zijn teamgenoot volgen. 'Ik zat al een tijd naar een gaatje te zoeken en ik wist dat het voor de Tarzanbocht moest lukken', zei hij. Ook hij maakte eerst korte metten met Van Lent en stak twee ronden later ook Van der Valk voorbij, op het moment dat het drietal een achterblijver inhaalde. Koploper Bleekemolen was blij toen hij zijn stalcollega in de spiegel zag. 'Natuurlijk is zo'n succes voor het hele team mooi', aldus de Aerdenhouter. Met een ruime voorsprong werd hij als winnaar afgevlagd, met Patrick Koel op de tweede plaats en de Multipromo-rijders Van der Valk en Van Lent daarachter. Van der Valk was met zijn resultaat tevreden: 'Als je bedenkt dat ik net een nieuwe motor heb, die nog niet op zijn top zit, dan is dit helemaal niet verkeerd. In de training lieten we al zien dat we snel zijn, maar over een hele race komen we nog wat tekort. Maar zowel Walter als ik zijn hiermee heel tevreden.'

fford

Dat gold natuurlijk ook voor winnaar Bleekemolen, die het Oce-scorebord iedere ronde nauwlettend in de gaten hield. 'Het was niet altijd even makkelijk om geconcentreerd te blijven, maar zeker omdat de banden door de warmte snel grip verloren was het toch wel zaak goed het hoofd erbij te houden', zei hij. Voor de rest van het seizoen waarschuwt hij voor al te hooggespannen verwachtingen: 'Er kan nog heel wat gebeuren. Het ziet er nu misschien allemaal wel makkelijk uit, maar we krijgen het natuurlijk niet cadeau', aldus de jonge Bleekemolen. Misschien krijgt hij zelfs wel concurrentie uit het eigen team, want Patrick Koel heeft de stijgende lijn nu daadwerkelijk gevonden. 'In de eerste races liep het nog niet, maar nu weet ik dat ik het kan. Ik acht mezelf niet kansloos...' Maar dat de concurrentie het niet gemakkelijk krijgt met de mannen van Gert Valkenburg, zal duidelijk zijn. 'Ik ben trots op ze', verklaarde de besnorde teameigenaar van Geva Racing.


blijdschap-geva-michael
Een blije teambaas Gert Valkenburg viert de overwinning van Jeroen met vader Michael Bleekemolen.


Uitslag:
1. Jeroen Bleekemolen, Ned, Swift SC98Z, 20r. in 22.54;680
2. Patrick Koel, Ned, Swift SC98Z, op 4;761
3. Vincent van der Valk, Ned, Swift SC98Z, op 4;984
4. Walter van Lent, Ned, Swift SC98Z, op 5;227
5. John Svensson, Bel, Mygale 98, op 9;365
6. Marijn van Kalmthout, Ned, Swift SC98Z, op 26;205

Stand na drie races:
1. Jeroen Bleekemolen, 59 punten
2. John Svensson, 42 punten
3. Patrick Koel, 38 punten
4. Nicolas Stelandre, 35 punten
5. Walter van Lent, 35 punten
6. Isaac van der Slik, 32 punten
  fford-2
Formule Ford voor elke leeftijd
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet