Formula Ford

Chaos troef in eerste Formule Ford-race

kopgroep2-pasen

Na het te elfder ure annuleren van de premiere van de Arcobaleno-klasse werd de eer van de eenzitters tijdens de Paasraces hooggehouden door de Formule Ford-categorie. Ook een premiere, want voor het eerst werd het voltallige startveld aangedreven door 1800cc Zetec-motoren. Het beproefde 1,6 liter Kent-blok is voor wat betreft de Nederlandse en Benelux-racerij defenitief in de geschiedenisboeken verdwenen.

Tekst: René de Boer
Foto's: Gerrie Hoekstra

Startposities
De startposities voor de wedstrijd werden op zaterdag in de eerste trainingssessie al bepaald. De Belg Nicolas Stelandre verzekerde zich van pole position, voor Michel Florie, Vincent van der Valk en de pas 16-jarige Jeroen Bleekemolen, wiens racedebuut door zeer velen met belangstelling werd gevolgd. Marco Tobben trainde naar de vijfde plaats, voor Patrick Koel, de eerste 'graduate' vanuit de Kent-klasse, en de Belg John Svensson, die de Mygale 96 van Danielle Dikkeboom overnam. 'La Dikkeboom' zelf stond met een nieuwe Mygale 98 op de achtste startplaats.

stelandre

Start-uit-het-boekje
Met een start-uit-het-boekje verzekerde pole-man Stelandre zich van de leiding en stond deze gedurende de hele wedstrijd ook niet meer af. Michel Florie had een slechte start en vond zichzelf terug op de vierde plaats, achter Van der Valk en de goed weggekomen Marco Tobben. Achter Tobben reed John Svensson en Jeroen Bleekemolen, die ook terrein had verloren bij de start. Bij het aanremmen van de Tarzanbocht in de vijfde ronde verschalkte Florie met een magistralie actie zowel Van der Valk als Tobben, maar even later viel Florie met een technisch defect uit.

kopgroep-pasen

Toen ging het tussen Tobben en Multipromo-rijder Van der Valk om de tweede plaats, maar in de achtste ronde kreeg Tobben bij het opgaan van de Hunzerug een defect aan de stuurinrichting, kwam op het gras en vervolgens terug op de baan, waar hij Van der Valk elimineerde.

crash-pasen-1

crash-pasen-2

Voor beiden was de race over en zo erfde Svensson de tweede plaats, met achter zich Bleekemolen en de goed opgeklommen Walter van Lent. Danielle Dikkeboom reed op een verrassend sterke vijfde plaats en wist die tot het einde van de race vast te houden.

jeroen-pasen

Geen risico's
Terwijl koploper Stelandre steeds verder kon uitlopen, maakte Svensson zich zo breed mogelijk, om de hevig aandringende Jeroen Bleekemolen niet te laten passeren. 'Mijn auto was veel sneller, maar ik wilde geen onnodige risico's nemen. Ik had al gehoord dat Svensson moeilijk te passeren was, en dat bleek', zou de debutant later melden. In de vijftiende ronde lukte het Bleekemolen uiteindelijk om Svensson voorbij te steken, maar twee ronden later kwam de safety-car in de baan, omdat de Belg Marco Wuytens op een nogal riskante positie was gestrand. En zoals wel vaker op Zandvoort was de safety-car-situatie weer aanleiding tot veel verwarring. Aan het einde van de negentiende ronde reed de Citroën Xantia op het laatste moment de pitstraat in en toen had de wedstrijdleider de geblokte vlag moeten tonen, omdat de geplande raceafstand was voltooid. De wedstrijdleider verkeerde echter in de veronderstelling dat er nog een ronde moest worden afgelegd, en zwaaide daarom de groene vlag.

Een aantal rijders gaf gas, anderen waren volledig verrast. Zo ook Jeroen Bleekemolen, die tot overmaat van ramp in de extra ronde ook nog spinde en in de banden terechtkwam. Aan de finish liepen de emoties inmiddels hoog op, maar uiteindelijk werd de finishvolgorde bepaald op grond van de stand na negentien ronden: Stelandre voor Bleekemolen, Van Lent, Svensson en Dikkeboom.

rene-de-boer

Jeroen Bleekemolen toonde zich uiteraard zeer content met zijn geslaagde debuut, waarbij hij op overtuigdende wijze zijn visitekaartje had afgegeven. 'Ik dacht dat er hier minder hard gestreden werd dan in de karts, maar dit is nog veel leuker', zei de Geva-coureur na afloop. John Svensson toonde zich minder ingenomen. 'Het is een schandaal, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt', zei de Franstalige Belg woedend. Later zag hij echter de fout van de wedstrijdleiding in en legde zich bij de situatie neer. Hij had dan ook weinig keus...

Uitslag Formule Ford Zetec, 1e race
1. Nicolas Stelandre, Bel, Van Diemen RF98, 19 r. in 23,00;415
2. Jeroen Bleekemolen, Ned, Swift SC98Z, op 1;142
3. Walter van Lent, Ned, Swift SC98Z, op 1;763
4. John Svensson, Bel, Mygale 96, op 2;125
5. Danielle Dikkeboom, Ned, Mygale 98; op 4;699
6. Patrick Koel, Ned, Swift SC98Z, op 5;796

thedinga-pasen
Thim Tedinga maakte zijn debuut op Zandvoort

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet