V8 Supercars

V8 Supercars: Drievoudige Ford triomf in Queensland

Op Queensland boekte de Ford Falcon maar liefst drie overwinningen. Eindelijk was er die lang verwachte doorbraak van James Courtney en de twee zeges van Mark Winterbottom

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Ford Australia

courtney_pitstop
Door een uitgekiende strategie won James Courtney zijn eerste V8 Supercarwedstrijd.

Doorbraak James Courtney
Oud Jaguar F1 tester James Courtney heeft lang op zijn eerste V8 Supercar-overwinning moeten wachten. Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover. Courtney won onbedreigd de eerste wedstrijd. James Courtney: “De Falcon van Mark Winterbottom was misschien iets sneller, maar de crew deed een uitstekende job in de pits, waardoor ik mijn positie kon vasthouden” De overwinning kwam voor Courtney op exact het juiste moment. Vele Australische media vonden hem de meest overgewaardeerde rijder. “In ieder geval heb ik de critici nu de mond gesnoerd” aldus Courtney. Russell Ingall eindigde met zijn Holden Commodore in de eerste wedstrijd als derde.

Twee zeges voor Mark Winterbottom
De tweede en derde wedstrijd werden door Ford-coureur Mark Winterbottom gewonnen. De tweede race ontaardde in een crashfestival waarbij een groot aantal deelnemers betrokken was en de gemoederen na afloop hoog opliepen. Ford Performance Racing teameigenaar Tim Edwards haalde flink uit naar veteraan Mark Skaife. Skaife raakte Steven Richards van achteren op één van de snelle gedeeltes en Rick Kelly eindigde hard in de muur om de spinnende auto’s te ontwijken. Edwards: “Hoe eerder die Skaife met de sport stopt, des te beter het voor ons allen is. Skaife was niet ingenomen met het commentaar van Edwards en heeft gedreigd een advocaat in de arm te nemen. Holden-coureur Russell Ingall eindigde als tweede en Jamie Whincup eindigde met zijn Falcon als derde.

In de derde wedstrijd was er weer een dubbeloverwinning voor Ford, met Winterbottom wederom op de hoogste trede. Winterbottom ontpopt zich als favoriet voor de titel. Winterbottom “In 2006 had ik niet de snelheid die ik nu heb en in 2007 maakte ik teveel fouten. Ik heb nu de snelheid en sta aan de leiding van het kampioenschap. Tijd om de komende zes weken eens in Europa op vakantie te gaan.”

Het Australische V8 Supercarkampioenschap zal in 2009 volledig naar ethanol overschakelen, zo werd in Queensland bekend gemaakt.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet