Groeten uit ...

ADS: Een blik achter de DTM-schermen van Zandvoort

dtm_etentje_tomczyk

Een spannende race met een bizarre ontknoping en Martin Tomczyk als 'winnaar'. Dat was DTM 2007 op het circuit van Zandvoort. Maar wat gebeurde er naast het asfalt? Autosport.nl neemt u mee.

Tekst en foto’s: Marc Kok

Wie denkt dat de piloten tijdens een raceweekend alleen maar in 500 paardenkrachten tellende bolide rondscheuren, heeft het mis. De DTM-merken Audi en Mercedes maken immers graag contact met de mensen die de autosport van dichtbij volgen. Dus zijn de coureurs de nodige tijd kwijt met verplichtingen naast de rappe racebanen.

Eten met Audi
Zo organiseerde Audi afgelopen vrijdagavond in een Overveens toprestaurant een diner voor genodigden, waarbij – naast motorsportchef van Audi Dr. Wolfgang Ullrich - de topcoureurs Mattias Ekström, Martin Tomczyk en Tom Kristensen aanwezig waren. Naast een vorkje meeprikken vertelden de rijders in een informele sfeer over hun leven als internationaal coureur.

audi_etentje_kristensen

63 G
Zo verhaalde Tom Kristensen onder meer dat hij nog steeds niet voor honderd procent hersteld is van zijn zware klapper tijdens de eerste DTM-race van dit seizoen. "Toen Premat op Hockenheim op mijn wagen knalde, was er een impact van liefst 63 G’’, verhaalde Kristensen. "De klap was zo heftig, dat ik een half uur ‘out’ ben geweest. Het heeft heel weinig gescheeld. Ik heb vervolgens lange tijd last gehad van duizeligheid, hoofdpijnen en vermoeidheid. Hoewel de eerste symptomen onder controle zijn, ben ik nog steeds eerder moe dan voor het ongeluk. Ik ga ’s avonds niet te laat naar bed.’’

Shell-pomp
Kristensen vertelde ook over zijn jeugd. Dat hij geboren is bij een benzinepomp van de Shell en dat zijn vader ooit als truckrijder aan Parijs-Dakar heeft meegedaan. Bovendien heeft hij in het begin van zijn racecarrière vijf jaar in Japan gereden en gewoond. "Ik heb in dat land veel geleerd over het leven. De cultuur, de discipline en wilskracht van de Japanners, het respect voor de oudere medemens, noem maar op, dat sprak me erg aan. Het was voor mij als racer én als mens een belangrijke tijd in mijn leven.’’
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet