NASCAR

NASCAR: Eerste overwinning Martin Truex jr in Dover. Bill France jr. overleden


Martin Truex jr. won vandaag de uitgestelde wedstrijd op Dover. Voor Truex jr. was het zijn allereerste NASCAR Nextel Cup-overwinning in 58 starts. Het plotselinge overlijden van Bill Franc jr., zoon van NASCAR-oprichter William France Sr. wierp echter een schaduw over de eerste overwinning van Truex jr. die voor het team van Duale Earnhardt Inc uitkomt.

martin_truex_jr
Allereerste overwinning voor Martin Truex j. in Dover jr. Foto: GM


Tekst Willem J. Staat

Truex jr stopt zegereeks Hendrick Motorsports
Met zijn zege op de Monster Mile heeft Truex de zegereeks van Hendrick Motorsports doorbroken. Voor de eerste keer zegevierde het team van Dale Earnhardt Inc.(eigendom van Teresa Earnhardt) met de COT-car Chevrolet Impala SS. Eigenlijk gebeurde er bitter weinig op de Monster Mile. Ryan Newman domineerde met zijn Dodge het eerste gedeelte van de wedstrijd, maar zou uiteindelijk als tweede eindigen, gevolgd door Carl Edwards, die afgelopen zaterdag met Ford al de Buschwedstrijd op zijn naam schreef. Truex brak twee weken geleden door toen hij de Nextel Open op Charlotte won en een plaatsje in de NASCAR Allstar Race verwierf. Juan Pablo Montoya kwam op de Monster Mile niet verder dan een 31e plek maar was wel de tweede beste Rookie in de wedstrijd achter David Ragan, die als veertiende eindigde.

Bill France Jr. overleden
Tijdens de wedstrijd op Dover kwam het bericht dat Bill France jr. was overleden. Bill France jr.was de zoon van NASCAR-oprichter Bill France Sr. die er 1947 in Daytona mee begon. Onder de leiding van France jr. groeide NASCAR tot één van de populairste autosporttakken in de USA. France, die tevens van Florida tot Califonië diverse circuits bouwde en die beheerde via de International Speedway Corporation hield ervan om Bernie Ecclestone te quoten.“Dit is geen belangenverstrengeling, maar het combineren belangen” zei France als organisator en circuiteigenaar. Organisatietechnisch stond France op gelijke hoogte met Bernie Ecclestone. France, die 74 werd, hunkerde soms toch wel naar het verleden. “Kranten waren in onze sport niet geïnteresseerd en de TV al helemaal niet. Ik kan me nog goed herinneren dat ik posters op telefoonpalen en bij benzinestations ophing. Ik geloof dat ik er toen meer plezier aan beleefde dan nu. Maar je kunt de tijd niet meer terugdraaien” aldus de man die NASCAR tot één van de meest populaire taken van sport in de USA wist te maken. France overleed aan kanker en werd 74 jaar oud. Volgens het blad Forbes wordt het privé-vermogen van Bill France jr. op meer dan een biljoen dollar geschat.

UITSLAG
1. Martin Truex Jr. Chevrolet 400 ronden
2. Ryan Newman Dodge 400 ronden
3. Carl Edwards Ford 400 ronden
4. Denny Hamlin Chevrolet 400 ronden
5. Matt Kenseth Ford 400 ronden
6. Greg Biffle Ford 400 ronden
7. Mark Martin Chevrolet 400 ronden
8. Clint Bowyer Chevrolet 400 ronden
9. Jeff Gordon Chevrolet 400 ronden
10.Robby Gordon Ford 400 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet