Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Jost Capito vertrekt na twee jaar alweer bij Williams

capito-williams

Jost Capito heeft zijn functie als teambaas van Williams neergelegd, zo liet het F1-team uit Grove deze middag in een persverklaring weten. Technisch directeur FX Demaison is gelijktijdig vertrokken.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Williams Racing

Het vertrek van Capito komt voor velen als een grote verrassing. De Duitser stapte nog maar twee seizoenen geleden bij Williams aan boord en leidde het in team in eerste instantie weg van de laatste plaats in het constructeurskampioenschap. Dit seizoen ging het minder voor de wind en nam het team opnieuw de rol van rodelantaarndrager aan, ondanks het feit dat het deze keer wel acht WK-punten scoorde.

Het besluit van Capito werd bekendgemaakt door Matthew Savage, de bestuursvoorzitter van Williams-eigenaar Dorilton Capital. Savage bedankte Capito, terwijl de Duitser op zijn beurt het team alle goeds voor de toekomst wenste. Demaison kwam in de verklaring niet aan het woord, maar ook hem werd het beste toegewenst. In het persbericht is echter veel tussen de regels te lezen – mogelijk zal die informatie in de komende dagen langs andere wegen naar buiten komen.

Het afscheid van Capito is het tweede vertrek van een F1-teambaas in korte tijd. Bij Ferrari stapte Mattia Binotto op nadat hij zich niet meer gesteund voelde door de directie van de Ferrari-groep.

Capito vergaarde zijn faam als teambaas van VW Motorsport toen die organisatie het WRC domineerde. Zijn eerste F1-aanstelling was vervolgens van nog kortere duur: bij McLaren bleef hij slechts enkele maanden aan door de paleisrevolutie waarin Zak Brown bij het team uit Woking het roer overnam van Ron Dennis. Daarna begon Capito bij Williams. Daar nam hij de plaats in van Simon Roberts, die namens Dorilton de honneurs had waargenomen na het vertrek van Claire Williams in september 2020.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet