TCR Series

WTCR: Berthon en Magnus laatste winnaars WTCR, Coronel sluit af met podium

221127 WTCR R1 DHL
Mooi succes voor de DHL-Comtoyou-rijders met winst voor Berthon (l.) en de derde plaats voor Coronel in de eerste race

Audi-rijders Nathanaël Berthon en Gilles Magnus schreven de laatste twee overwinningen in de historie van de FIA WTCR – World Touring Car Cup op hun naam. Met vier van de zes beschikbare podiumplaatsen in de laatste twee races op het Jeddah Corniche-circuit in Saoedi-Arabië was het een bijzonder succesvol weekeinde voor het Belgische Comtoyou-Audi-team. Ook Tom Coronel gaat weer met een beker naar huis: hij eindigde in de eerste race als derde. In de tweede race, die vanwege de gestrande auto van Berthon achter de safety-car eindigde, werd hij als zesde afgevlagd. Hyundai-rijder Nicky Catsburg werd zevende in de eerste race, maar werd in de tweede race op podiumkoers rijdend uit de race geramd door Franco Girolami. Catsburgs Spaanse merkgenoot Mikel Azcona was gisteren na de kwalificatie al zeker van de titel.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCR

221127 WTCR R1 Start Startfase van de eerste race met Berthon voor Michelisz en Coronel

Berthon profiteerde bij de start van de eerste race en pakte de leiding, voor Michelisz en de goed gestarte Coronel, die direct de derde plek veroverde van Azcona. Attila Tassi kwam bij de start met zijn Engstler-Honda niet weg, waardoor de safety-car in actie kwam. In de vierde ronde werd de race weer vrijgegeven. Berthon bleef aan de leiding, waarna korte tijd later Franco Girolami zijn Comtoyou-teamgenoot Tom Coronel passeerde in een poging om het gat naar Michelisz te verkleinen. Verderop in het veld veroverde Catsburg de zevende plaats ten koste van Viktor Davidovski. Michelisz zette Berthon in de strijd om de leiding wat meer onder druk, maar tot een serieuze aanval kwam het niet. Later kwam de Hongaar weer meer onder druk van Girolami, maar toen ook die er, ondanks contact in de 26e ronde, niet in slaagde om de tweede plaats over te nemen, gaf Girolami in de slotronde de derde positie weer terug aan Coronel. Vooraan reed Berthon zonder problemen de overwinning naar huis, voor Michelisz en Coronel, die daarmee ook de WTCR Trophy voor privérijders won. Girolami werd vierde, voor Magnus, Azcona en Catsburg.

221128 WTCR R2 Magnus
Gilles Magnus wordt als laatste WTCR-racewinnaar afgevlagd

Bij de start van de tweede race vertrok Attila Tassi met de Engstler-Honda vanaf de pole-position op de 'reversed grid', voor Esteban Guerrieri, Nicky Catsburg en Viktor Davidovski, gastrijder bij Comtoyou. Davidovski kon het tempo vooraan niet helemaal bijhouden en moest zijn meerdere erkennen in zijn teamgenoten Magnus en Franco Girolami. Guerrieri raakte in de tweede ronde van de baan, waarop Catsburg de tweede plaats achter Tassi kon overnemen. Een ronde later echter werden zowel Catsburg als Tassi in de eerste bocht het slachtoffer van een onmogelijke actie van Girolami, waardoor voor alle drie de rijders de race over was. Dat bracht Magnus aan de leiding voor zijn Macedonische teamgenoot Davidovski en Mikel Azcona. Verderop in het veld ontspon zich een felle strijd tussen Nathanaël Berthon, die Tom Coronel in zijn kielzog had, en Rob Huff. Berthon ondernam meerdere pogingen en in de 15e ronde lukte het, maar alleen maar vanwege het afsnijden van de chicane, zodat Berthon zijn positie moest teruggeven. In de 18e ronde ging het mis: Berthon zette zijn auto aan de binnenkant naast die van Huff, de twee raakten elkaar, waarop de rechter voorwielophanging van Berthons Audi brak en de auto strandde. Dat leidde tot een interventie van de safety-car, waarna de race ook niet meer vrijgegeven werd. Zo won Magnus voor Davidovski en Azcona, Michelisz, Huff en Coronel.

In de eindstand van het kampioenschap heeft Azcona 337 punten, 83 meer dan Néstor Girolami en 97 meer dan Berthon.

221128 WTCR R2 groepsfoto
Dit was het dan. Afscheidsfoto van de rijders bij de finale van de FIA WTCR
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet