NASCAR

NASCAR: Joey Logano domineert in Phoenix met tweede titel. Gibbs tragedie zorgt voor matte Finale

Zaterdagavond had team mede-eigenaar Coy Gibbs nog de Xfinity-titel van zijn zoon gevierd. In de nacht van zaterdag op zondag stierf de vader van Ty plotseling in zijn slaap. Kort voor de Championhip 4 Finale werd bekend dat Ty voor familieomstandigheden werd weggeroepen. Kort voor de wedstrijd sijpelde de waarheid druppelsgewijs binnen. Daniel Hemric nam zijn plek in. Voor teameigenaar Joe Gibbs het tweede grote drama binnen drie jaar. In 2019 overleed zijn zoon J.D. Gibbs. Het wierp een schaduw over de wedstrijd die door Penske-coureur Joey Logano gedomineerd werd. Met een klinkende overwinning op Phoenix International Raceway behaalde de Penske-coureur zijn tweede titel sinds 2018.

2022 Championship 4
Het laatste optreden van de Championship 4 van dit jaar.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR, Toyota Racing USA

Joey Logano domineert in Phoenix met tweede titel. Gibbs tragedie zorgt voor matte Finale
Meerdere coureurs twitterden voorafgaande aan de wedstrijd de woorden "Dit is een plek waar je nu niet wilt zijn." Voor Joey Logano was het een perfect einde van een seizoen dat met een overwinning begon. Samen met Kyle Busch is Logano de tweede Cup-rijder die maar dan één titel op zijn CV heeft staan. Voor Logano betekende Phoenix overigens zijn vierde seizoensoverwinning en in 507 Cup-starts zijn 31e.

2022 Pole De Penske Ford Mustang begonnen van de eerste startrij aan de wedstrijd en zouden ook in deze volgorde eindigen.

Voor Logano begon het seizoen 2022 met de eerste overwinning van de NextGen auto in Los Angeles met de Colosseum clash. Afgelopen zondag legde hij ruim 592 km ten westen van L.A. in de woestijnstad de laatste hand aan zijn droomseizoen. Logano eindigde met een voorsprong van 0.301 secs. voor zijn Penske-teamgenoot Ryan Blaney. Ross Chastain vond in de slotfase met zijn Trackhouse Chevrolet nog aansluiting bij de koplopers maar eindigde op 1.268 secs. achterstand op Logano als derde. Het betekende een verdiende tweede plek in de eindstand van het kampioenschap.

2022 Briscoe Trex Jr Custer
Briscoe, Truex Jr. en Custer worden door de titelkandidaten Bell, Elliott en Chastain achtervolgd

Joey Logano direct na de wedstrijd: "We hebben het gedaan. We zijn weer kampioen. Dit is zo spannend. Dank aan mijn team. Jullie zijn geweldig. Ze gaven me een goede raceauto en een perfecte pitstop aan het einde bracht mij aan de leiding. Jongens het was wel intens aan het slot. Het gaat alleen maar om kampioenschappen en wij hebben de afgelopen weken hard gewerkt om ons in deze positie te brengen." Overigens is Logano de eerste Ford-coureur sinds David Pearson in 1968-1969 die nu twee kampioenschappen op zijn naam heeft staan.

2022 Elliott
Van de Championship 4 werd Elliott als eerste kansloos voor de titel.

Logano herstartte in de 280e ronde als derde nadat een harde touché tussen Michael McDowell en Alex Bowman voor de zesde neutralisatie had gezorgd. Drie ronden verdrong hij Chase Briscoe van de leiding en sloeg een gat van meer dan drie seconden op Chastain die zich in derde positie bevond. Chastain beschikte in de slotfase van de wedstrijd duidelijk over de snelste auto.

Ross Chastain: "Ik beschikte over een auto die aan het einde snel genoeg was om tot aan het einde de achtervolging in te zetten en ben ervan overtuigd dat we alles gedaan hebben van wat we konden. Het was voor ons in ieder geval een behoorlijk ritje."

2022 Pitstop Bell
Een rampzalige pitstop beroofde Bell van alle titelkansen. Voor JGR Racing was de titel eigenlijk niet belangrijk meer.

Een rampzalige pitstop van 19.9 secs. Onder neutralisatie in de 271e ronde verspeelde alle kansen voor Christopher Bell in de Championship 4. Bij deze stop bleef de hand van een lid van de pitcrew tussen spatbord en de band steken. De man bleef met een lichte verwonding gewoon in functie.

2022 Joe Gibbs
Wat een tragedie voor teameigenaar Joe Gibbs die aan het begin van de wedstrijd nog aanwezig was. Twee zoons en mede-teameigenaren in drie jaren verloren...... Dan is racen ineens niet belangrijk meer.

Christopher Bell: "Tot aan het einde van de wedstrijd en de laatste pitstop vochten wij er hard voor. Ik ben er trots op dat ik in deze positie was en dat ik met de No. 20 voor het team van Joe Gibbs Racing mocht uitkomen. We zaten erbij en hopelijk kunnen we hier volgend jaar terugkomen. De No 22 Logano was gewoon het gehele weekend de sterkste. De beste auto heeft gewoon het kampioenschap gewonnen."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet