NASCAR

NASCAR: Ross Chastain claimt meest spectaculaire NASCAR Finish ooit. Christopher Bell wint Martinsville

Max Verstappen schreef zondagavond F1 geschiedenis. De Amerikaan Ross Chastain schreef met misschien wel de meeste spectaculaire finish ooit NASCAR-geschiedenis. Christopher Bell prolongeerde met zijn overwinning op Martinsville naar de Championship 4 in Phoenix volgende week. Joey Logano en Chase Elliott hadden zich eerder al van een plek weten te verzekeren. Ook Denny Hamlin leek zeker van zijn positie totdat Ross Chastain misschien wel de meest gedurfde move ooit uitvoerde.....

2022 Christopher Bell Voor de tweede maal slaagde Bell erin om met zijn hakken over de sloot naar een volgende ronde van de playoffs te prolongeren.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Toyota Racing USA/NASCAR/PR

2022 Move Chastain
Wat een ongelofelijke move van Ross Chastain om zich voor de Final 4 te kwalificeren. Keihard de muur in en gas erop.....


Ross Chastain claimt meest spectaculaire NASCAR Finish ooit. Christopher Bell wint Martinsville
Aanvankelijk waren vele Tv-kijkers in de veronderstelling dat Trackhouse-coureur Ross Chastain niet meer over zijn remmen beschikte. De waarheid was totaal anders. Met een bewust uitgevoerde "move" prolongeerde Chastain naar de Championship 4 de volgende week. In de allerlaatste ronde reed Chastain op de shorttrack van Martinsville tussen Turn 3 en 4 op volle snelheid opzettelijk tegen de muur waardoor zijn auto alleen maar versnelde en hij vanaf een 10e plek ongeremd vijf plekken opschoof en op deze wijze ook nog eens Denny Hamlin voor de Championship 4 uitschakelde.

2022 Chastain
De move van Chastain van achteren gezien. 

Aanvankelijk begrepen omstanders niet geheel wat er gebeurde maar toen Chastain zijn move voor de TV verklaarde gingen de bezoekers in Martinsville geheel uit hun dak.

2022 Chastain Interviews
Hooligan of hero? Het doet er niet toe. Martinsville gaat helemaal uit zijn dak.

Millennia weten misschien dat wat Chastain deed misschien wel de beste manier was om op Martinsville te winnen. Je kon begin millenniumjaren EA Sports nogal wat videogames spelen en de optie "car damage"
uitschakelen.

Ross Chastain: "Toen ik een jaar of 8 oud was speelde ik samen met mijn broer Chad NASCAR 05 en je kon er mee weg komen. En ik wist ook niet of het zou werken." De social media ontplofte vrijwel direct. Van vele collega's was er lof en kritiek. Maar het was een move waarop Dale Earnhardt Sr. zeker trots geweest zou zijn. De veel te vroeg gestorven Intimidator had het niet anders kunnen bedenken. Zelf Chastain's teambaas Justin Marks begreep aanvankelijk niet wat er zich allemaal voor hem op de baan afspeelde. Denny Hamlin kon alleen maar verbouwereerd antwoorden "I am Chastained"....... Insider verwachten wel dat NASCAR op korte termijn hun reglement moet aanpassen.

2022 Museumstuk
Deze Chevrolet gaat direct het musuem in. Schreef voor altijd geschiedenis. Diverse musea hebben al belangstelling getoond.

Ross Chastain: "Ik maakte een keuze en pakte achterin volledig toegewijd de vijfde versnelling en ik hoopte maar dat ik tussen Turn 3 en 4 geen toegangspoort of zoiets zou meenemen. Maar ik was gewoon bereid om het te doen. Ik kan nauwelijks geloven dat we een kans hebben om voor de titel te gaan. Het enige wat we vragen is een kans en als we naar Phoenix gaan ben ik bereid hetzelfde te doen." Waarschijnlijk denkt de NASCAR-organisatie daar iets anders over.

2022 Christopher Bell Winnaar
Een dolgelukkige Christopher Bell.

Zege voor Christopher Bell
De "move" van Ross Chastain waar in geheel de USA over gesproken wordt, stelde de zege van JGR-coureur Christopher Bell enigszins in de schaduw. Bell bezorgde de organisatie van Joe Gibbs Racing hun 200e overwinning in NASCAR overigens. Voor de tweede maal dit seizoen slaagde hij er in de playoffs in om weer naar een volgende ronde te prolongeren. Hij versloeg polesitter Kyle Larson met een voorsprong van 0.869 secs.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet