Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR Whelen: Liam Hezemans zet familietraditie voort. Derde familietitel binnen drie jaar

Thieu Hezemans, Toine Hezemans, Mike Hezemans, Loris Hezemans en vandaag de 19-jarige Liam Hezemans die vanuit de karting een enorme stap waagde door naar de NASCAR Whelen Series over te stappen. Direct bij zijn debuut op het circuit Ricardo Tormo behaalde de Nederlander met een Hendriks Ford Mustang een derde plek. Overwinningen konden niet lang uitblijven. De Nederlander zegevierde op Brands Hatch, Vallelunga,Zolder en Grobnik. In totaal zes overwinningen terwijl aan het begin van het seizoen de Italiaan Alberto Naska de gedoodverfde favoriet was.


2022 Liam Start
Weer een prachtige dag voor de Nederlandse autosport met de jeugdige Liam Hezemans als kersvers titelhouder.

Tekst: Willem J.Staat
Foto's: PR/NASCAR Whelen Bart Dehaese

Liam Hezemans zet familietraditie voort. Derde familietitel binnen drie jaar
Na de twee NASCAR Whelen titels van zijn oudere broer Loris trad de jongere Liam vandaag in diens voetsporen door op overtuigende wijze zijn allereerste NASCAR Whelen-titel te winnen. In de EuroNASCAR 2 series behaalde de jeugdige Nederlander afgelopen seizoen zes overwinningen en moest in Grobnik alleen voor de Italiaan Alberto Naska zien te eindigen. Na de wedstrijd op Zolder beschikte Liam in de tussenstand over 12 punten achterstand op de Italiaan. Na zijn overwinning gisteren in Grobnik bedroeg het verschil nog maar drie punten. Liam versloeg de Cyprioot Vladimiros Tziortzis direct bij de start en die vormde een aardige buffer tussen de Nederlander en Naska die de derde plek bezette.

Het werd voor Liam allesbehalve een gemakkelijke wedstrijd. Veertien ronden lang moest de Nederlander de aanvallen van Tziortzis afslaan en kwam daarbij bijna tweemaal van de baan. Een crash van Miguel Gomes zorgde voor een herstart, maar ook hier wist Liam de aanval af te slaan. Tziortzis eindigde met zijn EuroNascar FJ als tweede gevolgd door de CAAL Racing Chevolet van Alberto Naska en Melvin de Groot in de Team Bleekemolen Ford Mustang.

2022 Feest
Groot Feest bij het team van Hendriks Motorsport met het behalen van de derde achtereenvolgende titel in de EuroNASCAR 2


Liam Hezemans: " Ik kan het nauwelijks geloven, ik maakte mijn allereerste start in een auto op Vallelunga en won onmiddellijk het kampioenschap. Er waren zoveel gevechten en we boekten ruim elke week vooruitgang. Ik kan dit gewoon niet onder woorden brengen. Een fantastisch weekend en meer konden wij niet verlangen. Het was een hektische wedstrijd en ik zag dat Tziortzis met de No5 een snelle start had. Hij probeerde me bij de hairpin te passeren en ik moest telkens verdedigen. Maar ook aan hem de felicitaties. Van het begin tot het eind een prachtige titelstrijd. Ik ben ongelofelijk gelukkig." Voor het team van Hendriks Motorsport betekende het de derde achtereenvolgende EuroNASCAR 2 titel in drie jaar tijd.

2022 Liam 2

Vader Toine is natuurlijk enorm trots op dit succes.


Voor Tziortzis was de derde plek in de titelstrijd van belang want hij had alleen Martin Doubek op het oog. De Cypriotische Academy Motorsport/Alex Caffi Motorsport-rijder deed er werkelijk alles aan om Hezemans te passeren maar slaagde daar niet in. Het leverde hem een derde plek in de eindstand van het kampioenschap op. Voor Alberto Naska werd het een teleurstellend weekend in Grobnik. Het CAAL Team slaagde er het gehele weekend niet in om een een geslaagde set-up te vinden. De Italiaan feliciteerde Liam overigens als eerste en eindigde als tweede Rookie Runner Up.

Alberto Naska: "We hadden dit jaar gewoon pech. Hoewel ik het gehele weekend mijn best deed was dit gewoon niet ons circuit. Ik maakte geen fouten en dan nog verlies je het kampioenschap. Ik had dit jaar gewoon pech maar de level was zo ontzettend hoog dat kleine details de uitkomst van het kampioenschap bepaalden. Ik weet niet wat ik moet zeggen maar volgend jaar proberen we het gewoon opnieuw."

2022 De Groot

En nog een titel voor Melvin de Groot


Team Bleekemolen-coureur Melvin de Groot eindigde als vierde en won na een solide seizoen de Legends Trophy voor rijders boven de 40 jaar en ouder. In totaal behaalde De Groot in de Legend Trophy maar liefst zeven overwinningen. Overigens is De Groot in de geschiedenis van de Euro NASCAR 2 de negende coureur die deze titel op zijn naam wist te schrijven. Voor Team Bleekemolen was er nog meer succes want de Fin Tuomas Pontinen werd in de rookie Trophy als derde geklasseerd en eindigde overall als zesde. De Ladies Trophy ging dit jaar naar Luli Del Castello.(CAAL Racing Camaro) Zij eindigde in Grobnik als dertiende terwijl de Oostenrijkse Alina Loibnegger (Racingfuel Motorsport Chevrolet als tiende wist te eindigen.


2022 Liam
Een prachtige afsluiter van het seizoen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet