NASCAR

NASCAR Whelen: Vierde recordtitel voor Alon Day. Zege voor Patrick Lemarie in Grobnik

De Israëliër Alon Day sloot zijn huwelijksreis in het Kroatische Grobnik met het behalen van een vierde titel voor het team van PK Carsport af. De kersverse kampioen had aan een derde plek voldoende om de titel veilig te stellen. De wedstrijd werd door de Fransman van Patrick Lemarie gewonnen, zoals bekend een boezemvriend van Jacques Villeneuve.

2022 Maggi Day
Maggi en Day vertrokken vanaf de eerste startrij. Beiden wonnen een titel.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR Whelen/Bart Dehaese

Vierde recordtitel voor Alon Day. Zege voor Patrick Lemarie in Grobnik
Het werd voor Alon Day allesbehalve een gemakkelijke wedstrijd. Om de titel te winnen moest Day absoluut de wedstrijd winnen maar de Italiaan Gianmarco Ercoli (CAAL Racing Chevrolet Camaro) was bereid om de Italiaan dit jaar van de troon te stoten. Direct in de eerste ronde verdedigde polesitter Giorgio Maggi met zijn Race Art Technology zijn eerste positie met verve. Gianmarco Ercoli ging echter direct in de aanval en nam nu niet bepaald gas terug en ging in de beginfase vol in de aanval aan Alon Day voorbij. De PK Carsport-rijder viel naar de vijfde plek terug.

Ondertussen deed CAAL Racing-coureur Gianmarco Ercoli er van alles aan om Maggi te passeren. Verschillende herstarts zorgen ervoor dat het veld weer dicht bij elkaar kwam. Een niet handig geplaatste bandenstapel ingang pitlane zorgde ook voor de nodige chaos. Uiteindelijk slaagde Ercoli erin om Maggi op geforceerde wijze te passeren. Uiteindelijk slaagde Ercoli erin om de Maggi te passeren. Helaas raakten beiden elkaar en moest de Zwitserse Race Art Toyota-rijder definitief opgeven terwijl Ercoli naar de elfde plek terugviel. Door dit incident kwam de voormalige Franse F1 Testrijder Patrick Lemarie definitief aan de leiding gevolgd door Nicola Rocca met een CAAL Racing Ford Mustang terwijl Day aan een derde plek voldoende had om zijn vierde NASCAR titel binnen te halen.

2022 Grobnik Day

Een mooie afsluiting van het seizoen voor Alon Day. Een vierde recordtitel.


Alon Day: " Zonder PK Carsport had ik dit niet kunnen doen. Zij hebben de titel meer verdiend dan ik. Dank aan Anthony Kumpen die mij de kans gegeven heeft en iedereen binnen het team die hier dag en nacht voor gewerkt heeft."

Voor de 54-jarige Patrick Lemarie betekende het zijn allereerste overwinning maar verbrak ook nog even het record van Jacques Villeneuve die in 2021 op 50-jarige leeftijd twee overwinningen wist te behalen. Patrick Lemarie: " Dit was een fantastisch gevoel. Ik ben dolgelukkig. We hadden een sterk weekend. Vanaf het seizoensbegin hebben we hierop gewacht. Voor teameigenaar Frederico Monti voelt het goed aan om te winnen."

2022_Kampioen.jpg
Kampioen Alon Day is met vier titels de absolute recordhouder.

Regerend EuroNASCAR 2 kampioen Martin Doubek eindigde met zijn Henriks Motorsport Ford Mustang als vierde gevolgd door Alexander Graff, eveneens met een Mustang (Speedhouse). Dit was voor de Zweed voldoende om Ercoli in de tussenstand van het kampioenschap te passeren en Speedhouse Racing de zilveren medaille te bezorgen. Achter Graff volgde zijn Belgische teamgenoot Marc Goossens als zesde.

De als zevende geëindigde Team Bleekemolen-rijder Henri Tuomaala pakte voor de derde maal in zijn carriere de Challenger Trophy. De Junior Trophy ging naar Leonardo Colavita die samen met Sebastian Bleekemolen bij een aanrijding betrokken was. Grappig genoeg behaalde geen van de Junior-rijders dit maal de finish. Maar de overall Junior Trophy gaat dit seizoen naar de Zwitser Giorgio Maggi. Kersvers EuroNASCAR 2 kampioen Liam Hezemans eindigde hiervoor in de eindstand als derde. In 2023 staat er voor de EuroNASCAR-series als eerste een ijswedstrijd in Finland op het programma.

PK Carsport
De medewerkers van PK Carsport hebben de titel meer verdiend dan hijzelf zegt de kersverse Israëlische kampioen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet