NASCAR

NASCAR: Brandon Jones door teamgenoot Ty Gibbs voor de Xfinity 4 in Martinsville uitgeschakeld

Een laatste dramatische move van Ty Gibbs in Martinsville veranderde het totale beeld van de Xfinity Championship 4 volgende week in Phoenix. Na een derde verlenging van de wedstrijd schakelde Gibbs zijn toekomstige ex-teamgenoot vakkundig uit. Hoon en boegeroep vielen hem ten deel.

2022 Smith Jones Gibbs Ty Gibbs heeft zojuist Brandon Jones een duwtje bezord. Sammy Smith(links) kan geen kant meer heen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR/Toyota Racing USA

Brandon Jones door teamgenoot Ty Gibbs voor de Xfinity 4 in Martinsville uitgeschakeld
In de allerlaatste ronde beukte Gibbs zijn teamgenoot Brandon Jones er zo hard vanaf dat zelfs de motorkap van de #54 Toyota Camry het begaf. Jones die in de voorgaande ronde nog de leiding had genomen raakte tussen Turn 1 en 2 de muur. Het betekende dat Gibbs één van de twee overgebleven plekken voor de Championship 4 volgende week in Phoenix binnen had. De niets ontziende "shovel move" beroofde Jones van een plek hierin.Gibbs maakte zich niet bijzonder populair en behoefde ook niet op de steun van de fans te rekenen.

Een fluitconcert en boegeroep vielen hem ten deel. Gibbs weigerde zich voor deze tactiek te verontschuldigen. In 50 Xfinity-starts betekende het zijn tiende overwinning, de zesde dit seizoen en de allereerste op Martinsville.

Ty Gibbs: "Het was zeker geen fraaie zet. Ik wilde hem ook niet laten crashen maar wel uit zijn ritme halen zodat ik kon winnen. In het voorjaar verloor we op deze wijze door hem. Het is mijn teamgenoot maar we willen hier gewoon winnen. En dit was belangrijk. En nu gaan we kampioenschappen winnen. Cool. Hopelijk word ik dan niet door andere auto's geraakt. Eerder dit jaar werden we ook van de overwinning beroofd. Part of the game."

Myatt Snider Gelukkig was er op Halloween ook nog wel wat humor. Myatt Snider tijdens de rijders introductie. Zo zien we het graag.

Gibbs reed 102 ronden aan de leiding en polesitter Brian Jones 98. Brandon werd als 23e geklasseerd, als laatste deelnemer nog in dezelfde ronde als Gibbs. Brandon Jones die volgend jaar naar het team van JR Motorsports vertrekt: " Ik ken Ty nu voldoende zelfs tot op het punt waarop het hem niets kan schelen van wat hij allemaal doet. Had zich toch al voor de volgende ronde gekwalificeerd dus wat levert hem dit op?

Ik begrijp zijn acties niet zo goed. Ik begrijp dat je probeert om agressief te worden en de race wilt winnen. Maar ik zie het niet zo in om op deze manier te winnen. Dus we pakken het gewoon en gaan ervoor? Hij misschien wel. Maar ikzelf heb nooit een sterk gevoel gehad om op deze wijze te winnen."

2022 Brandon Jones Race
Het publiek was duidelijk op de hand van Brandon Jones, die waarschijnlijk nu blij is om de club van Joe Gibbs Racing te verlaten.

De crash leverde Justin Allgaier wel de laatste positie in de Final 4 op. Om zich hiervoor te kwalificeren moest Jones gewoon winnen terwijl Allgaier alleen maar voor de punten behoefde te gaan. En hij behaalde er 12 meer dan regulier kampioen A.J. Allmendinger.

Justin Allgaier: "Ik kan het eigenlijk niet omschrijven. Maar het is teleurstellend dat we op een punt gekomen zijn dat je eigenlijk dwars door iemand moet rijden dan hem te passeren. Erg trots op ons team. Tot aan de finishvlag hebben we het nooit opgegeven. Maar had na een aanrijding in de 262e ronde voor "tonnen schade". Maar we hebben het nu tot de laatste ronde gemaakt."

2022 Ty Gibbs
De burn-out van Ty Gibbs werd met weinig enthousiasme begroet.

Hoewel Allgaier en Allmendinger gedurende de wedstrijd in een fel gevecht waren kwam A.J. zijn rivaal direct na de wedstrijd feliciteren. Zo kan het dus ook.

De titelstrijd gaat volgende week tussen Ty Gibbs, Justin Allgaier, Josh Berry en Noah Gragson. Naast Allmendinger werden Brendon Jones, Austin Hill en Sam Mayer voor de Championship 4 uitgeschakeld.

3rd Dead On Tools 250 Martinsville
1. (4) Ty Gibbs (P), Toyota, 269 ronden
2. (2) Sheldon Creed #, Chevrolet, 269 ronden
3. (8) Riley Herbst, Ford, 269 ronden
4. (5) Noah Gragson (P), Chevrolet, 269 ronden
5. (6) Justin Allgaier (P), Chevrolet, 269 ronden
6. (22) Sam Mayer (P), Chevrolet, 269 ronden
7. (24) Nicholas Sanchez, Chevrolet, 269 ronden
8. (37) Daniel Hemric, Chevrolet, 269 ronden
9. (36) Austin Hill # (P), Chevrolet, 269 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet