DTM

DTM: Ton Vink: "Dit was de mooiste tijd in de DTM-historie"

221007 DTM Classic Vink
Ton Vink voelt zich met zijn team in DTM Classic bijzonder goed thuis

Dit weekeinde vindt de finale van de DTM plaats, zoals vrijwel ieder jaar op het circuit van Hockenheim. Met vijf serieuze titelkandidaten van vijf verschillende merken en in totaal zelfs nog tien rijders die theoretisch kans maken op de titel is de uitgangspostie spannend. In het voorprogramma rijdt de DTM Classic Cup, met toerwagens uit de jaren 2004 tot en met 2007. Het Nederlandse team Vink Motorsport is het hele seizoen al in de DTM Classic actief en brengt dit weekeinde een BMW M3 E30 in "tic tac"-kleuren aan de start met Mark Verhaegh achter het stuur. AUTOSPORT.NL sprak in Hockenheim met Ton Vink, die grootse plannen heeft voor volgend jaar.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto: Rebocar/R. de Boer, ITR/Marc Boels

"Heel eerlijk: dat moderne spul, daar kijk ik niet eens naar", zegt Ton Vink, bijna verontschuldigend lachend. "Dit, zo eind jaren tachtig, begin jaren negentig, dat is voor mij de mooiste tijd in de DTM-historie. Volle tribunes, duizenden mensen met vlaggen, hier de Audi-fans, daar de Mercedes-fans, verderop de BMW-fans... Dat was zó gaaf!"

Die fascinatie leeft voort in de DTM Classic, waar de toerwagens van destijds een eigen speelveld gevonden hebben als onderdeel van het DTM-platform. "Het zijn mooie evenementen, goed georganiseerd, de onderlinge sfeer is goed, er komt behoorlijk veel publiek op af, kortom: top", zegt Vink. "Het leeft nog steeds enorm bij de mensen: het geluid, het driften van de auto's, de rook die van de banden komt bij het remmen... zó gaaf!"

221007 DTM Classic Vink actie 1 De "tic tac"-BMW, ooit gereden door de Canadese oud-F1-coureur Allan Berg, nu gerund door Vink Motorsport

Met zijn bedrijf Vink Motorsport in Zaandam is Ton Vink een van de toonaangevende specialisten als het gaat om restauratie, preparatie en onderhoud van BMW-toerwagens. Hij vervolgt: "We proberen mooie en kwalitatief goede auto's te bouwen, die natuurlijk ook snel moeten zijn, en dat willen we hier aan de mensen laten zien. Ze moeten er niet alleen goed uitzien, maar ook in staat zijn om races te winnen, dat is ons doel!"

BMW's maken traditioneel een groot deel van het veld in de DTM Classic uit. "Ik hoop dat er wat meer auto's van andere merken bijkomen en daar wordt vanuit de organisatie ook wel aan gewerkt", zegt Vink. "Ik begrijp ook niet helemaal waarom die nog niet in groten getale komen, want er zijn natuurlijk ook nog heel veel mooie Mercedessen, Sierra's, dus het zou geweldig zijn als die weer terugkomen en ik hoop ook dat dat gaat gebeuren."

Beschikbaarheid van onderdelen is volgens Vink geen probleem: "Dat valt eigenlijk heel erg mee. We produceren inmiddels heel veel zelf, zoals draagarmen. Het enige dat nu een beetje lastig wordt, is het motorblok, want dat wordt zo niet meer door BMW gemaakt, dus het wordt schaarser, maar ook daarvoor zijn er partijen bezig om dat te reproduceren en als dat er eenmaal is, dan is er ook geen probleem is. Carrosserieën zijn er ook nog wel genoeg, het is goed te doen."

221007 DTM Classic Verhaegh
Coureur Mark Verhaegh rijdt in de groen-witte "tic tac"-kleuren

In de loop van het seizoen bracht Vink Motorsport meerdere BMW's in de DTM Classic aan de start, maar dit weekeinde blijft de inbreng beperkt tot de ene M3 in "tic tac"-kleuren voor Mark Verhaegh. Volgend jaar wordt het contingent echter flink uitgebreid, zo zegt Vink: "We hebben dit jaar heel wat auto's gebouwd en ik denk dat we er volgend jaar zomaar eens met vijf auto's bij kunnen zijn. Voor het grootste deel E30's, maar ook een paar 325's Groep A."

Vink heeft ook de twee originele Jägermeister-BMW M3 E36's in bezit, waarmee het Duitse team Linder Motorsport in 1993 de vlag voor BMW hoog probeerde te houden, nadat de fabriek zelf eind 1992 het fabrieksproject in de DTM had afgesloten. "De restauratie van die auto's begint heel binnenkort, die willen we zeker binnen afzienbare tijd weer aan de start brengen", zegt Vink.+

221007 Vink Linder
Vink Motorsport heeft ook de fraaie Linder-E36's in bezit - wellicht binnen afzienbare tijd ook in DTM Classic?
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet