NASCAR

NASCAR: A.J. Allmendinger wint tamme Xfinity-race Talladega

A.J. Allmendinger behaalde in Talladega zijn allereerste zege op een superspeedway. Met een verschil van slechts 0.15 secs. versloeg de Kaulig Racing-coureur Sam Mayer. Voor Allmendinger betekende het zijn vierde seizoensoverwinning.

2022 Star Spark 300
Start van een prachtige Xfinity-wedstrijd zonder incidenten. Zo zien we het graag.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

A.J. Allmendinger wint tamme Xfinity-race Talladega
In de allerlaatste ronde bevond Allmendinger zich nog in derde positie. Een duwtje van zijn teamgenoot Landon Cassill zorgde ervoor dat A.J. Allmendinger en harde zwenking naar rechts moest maken. Hij nestelde zich tussen de auto's van Sam Mayer en de No.16 van Ryan Sieg en passeerde Mayer kort voor de streep.
In een ongewoon rustige en tamme Superspeedway-wedstrijd reed Allmendinger slechts drie ronden aan de leiding. Behalve de twee neutralisaties voor de wedstrijdsegmenten moest er na vijf ronden voor eenzijdige crash geneutraliseerd worden. Voor de rest was het een prachtige wedstrijd zoals we ze graag zien.

"Ik heb er nog steeds een hekel aan" zei Allmendinger nadat hij zijn auto had verlaten en daarbij doelend op de Superspeedways. Allmendinger: " Ik ben er vaak zo dichtbij geweest en heb het gevoel dat ik nog steeds overwinningen weggeef of weggegeven heb. Ik ben nog steeds aan het leren wat een grote voorsprong is.

Hill Creed Alfredo
Austin Hil, Sheldon Creed en Anthony Alfredo vechten voor positie.

Maar eerlijk gezegd alle lof voor Landon Cassill. Hij bleef maar bij mij in de buurt en maar duwen. Het mooie van Kaulig Racing is dat je teamgenoten hebt zoals Landon en Daniel Hemric. Het maakt niet uit welke richting je heengaat maar ze blijven bij je in de buurt. Dit maakt het leven een stuk gemakkelijker."


Na een overvloed van wedstrijden op Talladega bestudeert te hebben viel het Allmendinger op dat de man in derde positie een kans had.

Allmendinger: "Ik wist nog niet eens of ik werkelijk voor Sieg lag. Ik deed gewoon alles om deze wedstrijd te winnen en die zege kregen we dan ook." Mayer behaalde het beste resultaat uit zijn carriere en was slechts enkele meters van zijn allereerste overwinning verwijderd. In 46 starts beschikt de JR Motorsports-rijder over 11 Top 5 resultaten.

Sam Mayer: "Dit was de allereerste maal dat ik op een superspeedwaybaan richting zwartwit geblokt ging en het was een uitstekende ervaring. Op een plek als deze moet je op een normale dag met een Top 5 resultaat als normaal beschouwen. Aan het begin van de dag hoopten we alleen maar wat punten in de wedstrijdsegmenten te verzamelen en hoopten dat we tot het einde konden overleven." Voor Ryan Sieg betekende het zijn 16e Top 5 resultaat en de tweede dit seizoen. De Top 10 werd gecompleteerd door Parker Kligermann, Ty Gibbs, Daniel Hemric, Noah Gragson en Riley Herbst.

Polesitter Austin Hill won de beide wedstrijdsegmenten en reed in totaal 66 ronden aan de leiding. Met nog vijf ronden te gaan verspeelde Hill zijn koppositie toen hij Gragson in een poging om zijn koppositie te verdediging richting buitenmuur drukte. De RCR-coureur viel naar de 13e plek terug. Het enige incident van de wedstrijd deed zich in de derde ronde voor. Een duwtje van Justin Allgaier pakte verkeerd uit en resulteerde erin dat Gibbs even de controle verloor. Na reparatie kon Gibbs zijn weg vervolgen.

Allmendinger2 Fraaie doughnut van winnaar Justin Allgaier.

Tijdens de daaropvolgende herstart nam Justin Allgaier van Hill de leiding over maar viel binnen de groep auto's terug naar achteren. In de 17e ronde was het gehele startveld tot één rij achter elkaar rijdende auto's getransformeerd. Met nog drie ronden te gaan verdween dit in het eerste wedstrijdsegment dat op naam van Hill kwam te staan. Achter hem eindigden Sheldon Creed, Daniel Hemric, Brandon Jones en Trevor Bayne. Hill won de wedstrijd in de pitlane, gevolgd door Bayne, Creed, Josh Williams(die geen nieuwe banden had laten monteren) en Brandon Jones.

Bij de herstart van het tweede wedstrijdsegment nam Bayne direct de leiding maar zes ronden voor het einde moest hij die aan Austin Hill afstaan. Tussen Turn 3 en Turn 4 verloor Hill in de laatste ronde bijna zijn koppositie maar verdedigde zich uitstekend tegen Allgaier, Allmendinger, Bayne en Jeb Burton. Onder neutralisatie kwam Bayne na afloop van het tweede segment als eerste uit de pitlane terug op de baan.

Bij de herstart met nog 60 ronden te gaan nam Noah Gragson voor de eerste maal de leiding maar moest die al snel weer aan Brandon Jones afstaan. Ryan Sieg die zich voor de Playoffs gekwalificeerd had nam in de 58e ronde kortstondig de leiding. Met nog 44 ronden te gaan kwamen alle Chevrolet teams gelijk naar binnen.

Myatt Snider maakte daarbij contact met Blaine Perkins, spinde en moest zijn stop in omgekeerde rijrichting afwerken. Met nog 33 ronden op de teller nam Austin Hill opnieuw de leiding. Tot nog maar zes ronden te gaan bleef het gehele veld "single file". "The Big One" bleef uit en A.J. Allmendinger pakte op de allerlaatste meters de hoofdprijs.

Allmendinger Voor de eerste maal behaalde A.J. Allmendinger de zege op een Superspeedway.

Uitslag Sparks 300
1. A.J. Allmendinger Chevrolet 113 ronden
2. Sam Mayer Chevrolet 113 rondeen
3. Landon Cassill Chevrolet 113 ronden
4. Ryan Sieg Ford 113 ronden
5. Josh Berry Chevrolet 113 ronden
6. Parker Kligermann Chevrolet 113 ronden
7. Ty Gibbs Toyota 113 ronden
8. Daniel Hemric Chevrolet 113 ronden
9. Brandon Jones Toyota 113 ronden
10. Noah Gragson Chevrolet 113 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet