BMW M2 CS Racing Cup Benelux

BMW M2 CS Racing Cup Benelux: Maxime Oosten op Zandvoort naar snelste tijd

2022101ToftDZandvoort-VRM-RB-1732

In een uiterst spannende kwalificatie heeft Maxime Oosten de snelste tijd voor zich opgeëist in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux. Daarmee mag de aanvoerder van het tussenklassement de eerste wedstrijd van de Trophy of the Dunes vanaf poleposition beginnen. Oosten kreeg het echter bepaald niet cadeau, want de nummer één werd op slechts 0,026 seconden gevolgd door de equipe Willem Meijer/Lorenzo van Riet, terwijl Max Veels daar weer slechts 0,002 seconden bij achterbleef. Met 0,028 seconden tussen de top drie beloven het daarmee op de zondag van de Trophy of the Dunes twee spannende races te worden.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Met de Trophy of the Dunes is de lange zomerstop van de BMW M2 CS Racing Cup Benelux ten einde en wordt op CM.com Circuit Zandvoort de tweede seizoenshelft afgetrapt. De klasse is met Gerrit Vos, die uitkomt voor Niemann Autosport en het duo Peter Claassen/Sandra van der Sloot (JJ Motorsport) op Zandvoort twee nieuwe equipes rijker.

2022101ToftDZandvoort-VRM-RB-1795

Na twee vrije trainingen is het rond de klok van vijf uur op een droog duinencircuit tijd voor de kwalificatie. In de eerste, op een nog wat vochtige baan verreden vrije training, had Max Veels de eerste plaats voor zich opgeëist, gevolgd door Maxime Oosten. Op plek drie Duncan Huisman die dit weekend de BMW M2 van Dick van Elk bemant. In de tweede, op een droge baan verreden vrije training, had lijstaanvoerder Oosten orde op zaken gesteld door de snelste tijd op de klokken te zetten, met Veels op twee en opnieuw Huisman op drie.

2022101ToftDZandvoort-VRM-RB-2007

Nadat de banden op temperatuur zijn gebracht is het Dirk Warmerdam die als eerste de lijst aanvoert in de slechts twintig minuten durende kwalificatie, met de equipe Albert Jochems/Charles Zwolsman op twee. Zoals verwacht meldt al snel Oosten zich voorin, terwijl op dat moment de equipe Willem Meijer/Lorenzo van Riet de pits opzoekt. Halverwege de kwalificatie gaan de tijden verder omlaag en wisselen de posities in de top vijf bij iedere doorkomst. Huisman neemt kortstondig de eerste positie over, maar wordt al snel weer afgelost door Veels, met Oosten op drie. Het onderlinge verschil bedraagt niet meer dan 0,2 seconden.

2022101ToftDZandvoort-VRM-RB-2044

Met nog zeven minuten op de klok verbetert Oosten zijn tijd en neemt de leiding over, op 0,028 seconden gevolgd door Veels. Huisman handhaaft zich op drie terwijl Berry van Elk verrast met een mooie vierde positie.

2022101ToftDZandvoort-VRM-RB-1818

Zwolsman heeft de vijfde plaats in bezit en op zes is Fred Caprasse de eerste deelnemer uit het Belgische klassement. Even later is het echter code rood als Veels en Giovanni Scamardi in de grindbak zijn beland.

Met nog een kleine vijf minuten te gaan wordt de kwalificatie hervat. Oosten lijkt zeker van zijn zaak want de voorlopige polesitter blijft in de pits. Huisman onderneemt nog wel een poging, net als Zwolsman en Caprasse.

2022101ToftDZandvoort-VRM-RB-1116

Equipe Meijer/Van Riet heeft het beste voor het laatst bewaard want opeens springen zij naar de tweede positie op slechts 0,026 seconden achter Oosten en 0,002 seconden voor Veels! Als vervolgens bij de uitgang van de pits de gele vlag getoond wordt omdat Huisman stil is gevallen, is duidelijk dat tijdsverbeteringen niet meer mogelijk zullen zijn.

Daarmee pakt Oosten de eerste positie, op 0,026 seconden gevolgd door Meijer/Van Riet en op 0,002 seconden daar weer achter Veels op drie. De vierde positie gaat naar Huisman met Berry van Elk op vijf en Jochems/Zwolsman op zes.

2022101ToftDZandvoort-VRM-RB-1988

Op zeven is Caprasse de eerste Belgische deelnemer terwijl de in aanvang zo snelle Warmerdam (/Job Rappange) blijft steken op plek acht.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet