Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Senna van Soelen naar snelste tijd op Zandvoort

Senna van Soelen 1

Senna van Soelen heeft in de kwalificatie voor de Ford Fiesta Sprint Cup op overtuigende wijze de poleposition voor zich opgeëist. De Bas Koeten Racing-rijder reed de nummer twee, de Pool Alan Czyz, op ruim 0,4 seconden. Sen Roodenburg zette de derde tijd op de klokken, terwijl de vierde plaats werd ingenomen door Tomasz Magdziarz. De top zes werd gecompleteerd door Aleksander Olejniczak en Tomas De Backer als eerste deelnemer aan het Belgisch kampioenschap.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

De kwalificatie voor de op zondag te verrijden twee wedstrijden van de Ford Fiesta Sprint Cup sluit de zaterdag van de Trophy of the Dunes op CM.com Circuit Zandvoort af. De Poolse delegatie in het Nederlandse Fiesta Cup-veld wordt op Zandvoort aangevuld met de uit de BMW's afkomstige Tomasz Magdziarz. Tevens debuteert dit weekend Benjamin Sylvestersson, net als Veeti Rajala een 15-jarig Fins karttalent dat het team van EJ Automotive by Raceland 29 komt versterken.

IMG 2182

Speciale aandacht dit weekend voor Esmee Kosterman die gevolgd wordt door een cameraman voor een special over vrouwen in de autosport.

Sem Roodenburg

Eerder op de dag had de klasse al twee vrije trainingen afgewerkt. In de eerste vrije training had Sen Roodenburg de eerste plaats voor zich opgeëist, met op twee Tomas De Backer en op drie Alan Czyz, na zijn brand op Assen gelukkig weer gewoon terug in het veld. De vrije training moest eerst met een code rood worden onderbroken na een uitstapje van de eenmalig in het veld teruggekeerde Nathan Vanspringel, terwijl Philippe Huart de oorzaak was van een voortijdig einde van de vrije training. In de tweede vrije training was het opnieuw Roodenburg die de eerste plaats bezette, dit keer gevolgd door zijn Bas Koeten Racing-teamgenoot Senna van Soelen en De Backer.

Tomas de Backer

Op de zo laat in de middag snel kouder wordende baan draaien alle deelnemers meteen de pits uit. Direct gaat De Backer hard want de Belg neemt de eerste positie in, op ruime afstand gevolgd door Nathan Vanspringel. Meteen daarna is het echter al over met de pret want Magdziarz heeft de grindbak opgezocht en veroorzaakt daarmee een code rood. Teruggesleept naar de pits kan de Pool zijn kwalificatie echter weer vervolgen.

Aleksander Olejniczak

Met nog ruim 14 minuten op de klok gaan de rijders voor de tweede keer de baan op. Na één opwarmronde gaan ook nu de tijden rap omlaag. Nathan Vanspringel neemt leiding over, met op twee De Backer en op drie Aleksander Olejniczak. Dan zijn het echter Van Soelen en Czyz die hun snelheid tonen, onder de 2:02 duiken en daarmee de eerste en tweede positie overnemen.

Czyz

Met nog een kleine vijf minuten lijken de tijden eigenlijk al gezet. Van Soelen blijft met zijn eerdere tijd op één, op ruim 0,4 seconden gevolgd door Czyz, terwijl Magdziarz zich sterk herpakt en de derde plaats overneemt. Op vier Olejniczak en op vijf is Nathan Vanspringel de eerste Belgische deelnemer. De in de vrije trainingen zo snelle Roodenburg komt in de slotfase ook opzetten en springt achter Magdziarz, maar voor Olejniczak naar vier. De Backer is inmiddels teruggezakt naar plek acht.

Senna van Soelen 2

In de slotminuten verbetert Roodenburg zich opnieuw en stijgt achter Van Soelen en Czyz naar plek drie. Daarmee is het ook wel zo'n beetje gedaan en gaat de eerste plaats naar Van Soelen, voor Czyz en Roodenburg.

Tomasz Magdziarz

Op vier Magdziarz en op vijf Olejniczak, terwijl de top tien gecompleteerd wordt door De Backer, Nathan Vanspringel, Rajala, Kosterman en Stefan Barewijk. De in het begin van het jaar op Zandvoort zo snelle Gianni van de Craats blijft steken op plek elf.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet