GT

GT World Challenge America: Caldarelli pakt tweede titel op rij met dubbelzege op Sebring; Kurtz kampioen in GT America

220924 BerettaCaldarelli
Caldarelli op weg naar zijn tweede titel in het Amerikaanse GT-kampioenschap

De Fanatec GT World Challenge America powered by AWS was afgelopen weekend te gast op Sebring International Raceway samen met de GT America powered by AWS. Andrea Caldarelli (K-PAX Racing) pakte zijn tweede kampioenschap op rij met nog een evenement te gaan. Hij won beide races in de compleet zwarte Lamborghini samen met Michele Beretta. Op zondag kwamen Colin Braun en George Kurtz (CrowdStrike with Riley Motorsports) niet op het podium, terwijl Mario Farnbacher en Ashton Harrison (Racers Edge Motorsports) mechanische problemen hadden, waardoor winnend Porsche-duo Jan Heylen en Charlie Luck (Wright Motorsports) als Pro-Am-kampioenschapsleiders Florida verlieten. Kurtz had wel succes in de GT America, de sprint series voor amateurrijders, waarin hij de titel nu op zak heeft.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

GT World Challenge America
Beretta en Caldarelli wonnen de zaterdagsrace vanaf pole positie voor de BMW van Michael Dinan en Robby Foley (Turner Motorsport). Misha Goikhberg en Jordan Pepper (K-PAX Racing) hielden nog net Alessandro Balzan en Manny Franco, die achter het stuur zaten van de Ferrari van debuterend team Conquest Racing, achter zich voor de laatste plek op het podium. Harrison had een geweldige start en haalde meteen Kurtz en Luck in voor de eerste bocht. Zij gaf de Pro-Am-leiding niet op en won samen met Farnbacher in die klasse voor Braun en Kurtz. Heylen en Luck werden derde na een spin van de laatstgenoemde. Jeff Burton en Corey Lewis (TR3 Racing) werden vierde in de Pro-Am-klasse voor de DXDT Racing-Mercedes-AMG's van Bryan Sellers & Scott Smithson en David Askew & Dirk Müller, Frank Gannett & Drew Staveley (Ian Lacy Racing) en Ryan Dalziel & Justin Wetherill (Triarsi Competizione). Am-klassewinnaars Charlie Scardina en Onofrio Triarsi (Triarsi Competizione) finishten middenin het Pro-Am-veld. Erin Vogel (RealTime Racing) en Chandler Hull (BimmerWorld) crashten bij de start en zouden de finish niet halen.

220924 FarnbacherHarrison
Farnbacher en Harrison, op de hielen gezeten door Braun en Kurtz

UITSLAG RACE 1

Beretta en Caldarelli startten de zondagsrace vanaf de derde positie, maar versloegen polesitters Balzan en Franco voor de overwinning. Goikhberg en Pepper maakten wederom het podium af. Caldarelli scoorde genoeg punten vergeleken met Pepper en is daarmee zeker van zijn tweede titel op rij in de GT World Challenge America. Heylen en Luck wonnen in de Pro-Am-klasse voor Bill Auberlen & Hull en Dalziel & Wetherill. Braun en Kurtz werden vierde voor Sellers en Smithson. Farnbacher en Harrison werden als negende geklasseerd op drie ronden achterstand. Ze moesten in de openingsfase meteen naar binnen om kapotte remleidingen van hun Acura NSX GT3 te repareren. Heylen en Luck hebben nu een voorsprong van veertien punten op Braun en Kurtz en vijftien punten op Farnbacher en Harrison in de Pro-Am-tussenstand.

220925 HeylenLuck
Braun en Kurtz jaagden op zondag op Heylen en Luck

UITSLAG RACE 2

GT America
Jason Harward (Zelus Motorsports) en Kurtz streden hard om de overwinning in de zaterdagsrace van de GT America powered by AWS. De zege ging naar de laatstgenoemde die gebruik maakte van het GT4-verkeer om de Lamborghini van zijn rivaal te passeren, en hij schreef daarmee ook meteen het kampioenschap op zijn naam. De Callaway Corvette van Mirco Schultis (Mishumotors) maakte het podium af voor Burton. Moisey Uretsky (Accelerating Performance) domineerde in de GT4-klasse voor de Porsches van Adam Adelson (Premier Racing) en Andy Pilgrim (Regal Motorsports / Bartone Bros), terwijl kampioenschapsleider Jason Bell (GMG Racing) in de slotfase crashte. GT4-titelkandidaten Robb Holland (Rotek Racing), Marko Radišić (SRQ Motorsports) en Ross Chouest (Chouest Povoledo Racing) vielen allemaal stil in de laatste ronde.

220924 KurtzHarward
Met tot nu toe acht overwinningen in veertien races heeft Kurtz zeker de titel in GT America verdiend

UITSLAG RACE 1

Ook in de zondagsrace gingen Harward en Kurtz het gevecht aan met Kurtz die er wederom als beste uitkwam. Schultis maakte weer het podium af voor Burton. Elias Sabo won de GT4-klasse voor mede-Aston Martin-coureur Bell. Adelson pakte zijn tweede podiumpositie van het weekend met de derde plek voor Uretsky en Radišić. Met nog vijftig punten te verdienen, maken nog vijf coureurs kans op de GT4-titel. Bell leidt nog de tussenstand, maar hij heeft maar twee punten voorsprong op Adelson, zeventien op Uretsky, achttien op Chouest en 25 op Holland.

220925 Bell
Vijf coureurs maken nog kans om het GT4-kampioenschap in GT America te winnen

UITSLAG RACE 2

In het weekend van 7 tot en met 9 oktober zal de Indianapolis 8 Hour, de derde ronde van de Intercontinental GT Challenge, worden verreden op de Brickyard. De eerste twee uur ervan maken deel uit van de Fanatec GT World Challenge America powered by AWS en dat is dan ook gelijk de seizoensfinale. De races van de GT America powered by AWS zullen wel apart worden gehouden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet