GT

GT Open: Bachler/Cazzaniga en Moss/Osborne winnen in chaotisch nat weekend op Monza

220924 Start
De velden in International GT Open blijven netjes groeien met 22 auto's op de 'Temple of Speed'

Op Autodromo Nazionale Monza werd afgelopen weekend de een na laatste ronde van het International GT Open gehouden. Het regende hard tijdens de eerste race van zeventig minuten. Klaus Bachler en Riccardo Cazzaniga (Dinamic Motorsport) kwamen als beste uit de incidentrijke race in het debuut van het Italiaanse Porsche-team, terwijl alle kampioenschapskandidaten geen of weinig punten scoorden. Pro-Am-titelkandidaten Adam Christodoulou en Reema Juffali (Theeba Motorsport) namen überhaupt niet deel door de vele schade aan hun Mercedes-AMG na het ongeluk op de Red Bull Ring. Nick Moss en Joe Osborne (Optimum Motorsport) hadden de perfecte comeback van een uitvalbeurt in Race 1 met een overwinning in de tweede race van een uur. Ditmaal waren het Glenn van Berlo en Kevin Gilardoni (Oregon Team) die helaas de finish niet zouden halen.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Yannick Mettler (SPS automotive performance) behaalde zijn eerste pole positie van het seizoen in de Pro-Am-Mercedes-AMG van het Duitse team en leidde het veld naar Variante del Rettifilo in de zaterdagsrace. Het was chaos in de eerste chicane. Gilardoni werd in de rondte getikt door Moritz Kranz (GetSpeed Performance), terwijl Adam Osieka (GetSpeed Performance) en Giuseppe Cipriani (Il Barone Rampante) moesten opgeven met schade na een crash met Florian Scholze (Team GT) en Krystian Korzeniowski (Olimp Racing) die de leiding in de Am-klasse verloor. De Pool zou snel terug naar voren rijden, totdat hij wederom spinde. Na de herstart was het nog steeds Mettler vooraan met Leonardo Pulcini (Oregon Team), Cazzaniga, Axcil Jefferies (Kessel Racing), James Roe Jr. (Imperiale Racing), Kranz, Karol Basz (Olimp Racing), Sébastien Baud (GetSpeed Performance), Martin Konrad (MANN-FILTER Team Landgraf) en Bradley Ellis (7TSIX) op zijn hielen. Er kwam weer een Safety Car-periode, net voordat het tijd was voor de verplichte pit stops, toen Liangbo Yao (Nova Race) de grindbak in spinde. Gilardoni's race ging van kwaad tot erger en had een lekke band opgelopen.

220925 Oregon
Ondanks dat het geen succesvol weekend was voor Oregon Team wonnen ze wel al het kampioenschap voor teams

Na de rijderswissels was Jefferies' teamgenoot Roman Ziemian vooraan terechtgekomen voor Mettlers teamgenoot Dexter Müller, Bachler, Alain Valente (Team GT) en Janine Shoffner, de teamgenoot van Kranz. Er kwam weer een neutralisatie. Ditmaal stond Alberto Di Folco (Imperiale Racing) vast in de grindbak in de naar Michele Alboreto-vernoemde Parabolica. Osborne moest zijn McLaren stilzetten met mechanische problemen. Debutant Leo Loucas (7TSIX) spinde achter de Safety Car, omdat de baancondities steeds maar verslechterden. Bachler ging amateurrijders Müller en Ziemian relatief makkelijk voorbij en nam de leiding over. Valente passeerde hen ook en kwam op de eerste positie in de Pro-Am-klasse.

220925 CuhadarogluFumanelli
Çuhadaroğlu en Fumanelli zijn de nieuwe leiders in de Pro-Am-tussenstand zonder in de klasse een race te winnen

De race moest een aantal minuten voor het einde worden stilgelegd. Basz' teamgenoot Marcin Jedliński remde veel te laat voor de eerste chicane en reed vol tegen Shoffner aan, voordat hij werd gekatapulteerd tegen de Lamborghini van Van Berlo die op wonderbaarlijke wijze, als een herhaling van de crash op de Red Bull Ring, verder zonder een positie te verliezen. Bachler en Cazzaniga werden als winnaars uitgeroepen. Pro-Am-winnaars Scholze en Valente werden tweede algemeen voor Jefferies & Ziemian, Murat Çuhadaroğlu & David Fumanelli (Kessel Racing) en Mettler & Müller. Baud & Steve Jans, Van Berlo & Gilardoni, Hites & Pulcini, Kranz & Shoffner en Laurent de Meeus & Jamie Stanley (AF Corse) maakten de top tien af voor Basz & Jedliński en Am-klassewinnaars Alexander Hrachowina en Konrad.

220924 BachlerCazzaniga
Dinamic Motorsport pasten hun ervaring met winnen in de regen op Monza toe in International GT Open en zegevierden in Race 1 met Bachler en Cazzaniga

UITSLAG RACE 1

Fumanelli was het snelst in de kwalificatie voor de zondagsrace die in drogere weersomstandigheden werd verreden. Osborne ging buitenom de Italiaan bij de start, maar sneed de chicane af. Hij moest de plek teruggeven, maar zou later alsnog Fumanelli passeren. Basz crashte laat in de race in de eerste Lesmo-bocht. Moss hield Pulcini achter zich in de slotfase en won samen met Osborne. Achter Hites en Pulcini maakten Baud en Jans het podium af. Hites en Pulcini gaan als kampioenschapsleider naar Barcelona-Catalunya met vier punten voorsprong op Moss en Osborne en tien punten voorsprong op Van Berlo en Gilardoni die uitvielen met mechanische problemen.

220925 MossOsborne
Moss en Osborne zitten nog steeds middenin de titelstrijd dankzij hun zege in Race 2

Mettler en Müller finishten als vierde algemeen en wonnen in de Pro-Am-klasse voor Çuhadaroğlu & Fumanelli en Jefferies & Ziemian. Door twee uitvalbeurten van Basz en Jedliński en het missen van Christodoulou en Juffali is de Pro-Am-tussenstand ontzettend spannend geworden. Çuhadaroğlu en Fumanelli zijn de nieuwe kampioenschapsleiders met een punt voorsprong op Basz en Jedliński, vijf punten op Mettler en Müller, negen punten op Kranz en Shoffner en elf punten op Christodoulou en Juffali. Er zijn nog twintig punten te verdienen. Am-klassewinnaars Kiki Sak Nana en Osieka werden indrukwekkend zesde algemeen in Race 2, maar het was niet genoeg om Hrachowina en Konrad tegen te houden. Het Team Landgraf-duo schreef de titel in de Am-klasse al op hun naam.

220924 HrachowinaKonrad
Hrachowina en Konrad zijn de kampioenen in de Am-klasse

UITSLAG RACE 2

De seizoensfinales van de International GT Open zullen op 15 en 16 oktober worden gehouden op Circuit de Barcelona-Catalunya in Spanje.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet