Sportscars

Sportscars: United Autosports wint ELMS Spa-Francorchamps, geen Nederlandse podiumsuccessen

220927 ELMS winners
Succes voor het United Autosports-trio Duncan Tappy, Phil Hanson en Tom Gamble in Spa

Voor het eerst dit seizoen heft United Autosport een race van de European Le Mans Series gewonnen. Op het circuit van Spa-Francorchamps zegevierden Phil Hanson, Duncan Tappy en Tom Gamble met een voorsprong van 23,5 seconden op de Inter Europol-Oreca van Fabio Scherer, David Heinemeier Hansson en Pietro Fittipaldi. Het Poolse Inter Europol-team won de LMP3-klasse met rijders Charlie Crews, Nico Pino and Guilherme Oliveira. De GTE-klasse resulteerde in de overwinning voor de Kessel-Ferrari met Conrad Grunewald, Frederik Schandorff en Mikkel Jensen. Nederlandse podiumsuccessen bleven in de Ardennen uit.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: ELMS/JEP

De van pole gestarte Cool Racing-Oreca leidde in de beginfase van de wedstrijd, maar verloor in het tweede uur terrein, onder andere als gevolg van een lekke band toen Nicolas Lapierre in het duel met Inter Europol-rijder Fabio Scherer iets te gretig was. Daarmee verspeelde Cool Racing de kans op een mogelijk podiumresultaat. De derde plaats achter de winnende United-Oreca en de als tweede geklasseerde Inter Europol-auto ging naar het Prema-team met Louis Delétraz, Ferdinand Habsburg en Juan Manuel Correa, die dit weekeinde inviel voor vaste rijder Colombo. Het trio kwam sterk terug vanaf de zevende startplaats en heeft volgende maand in Portimão nog slechts twee punten nodig om de titel veilig te stellen.

De Panis Racing-Oreca met Job van Uitert, Nicolas Jamin en Julien Canal eindigde als vierde, waarmee Van Uitert de best geklasseerde Nederlander in de race was. "Niet de race waarop we hadden gehoopt", zei Van Uitert. "We kwamen snelheid tekort, waardoor het moeilijk was om nog voor het podium te strijden, hoewel dat nog wel mogelijk was. In Portimão zullen we tot het uiterste vechten voor de titel. We blijven optimistisch." Bent Viscaal werd met zijn nieuwe Roemeense teamgenoot bij Algarve Pro Racing, Filip Ugran, achtste in de klasse. Tijmen van der Helm leek samen met Mathias Beche in de TDS Racing x Vaillante-Oreca op weg naar minstens de top vijf, maar andermaal bleek teamgenoot Cimadomo het tempo niet te kunnen bijhouden, waardoor er uiteindelijk niet meer in zat dan de twaalfde plaats in de klasse.

220927 ELMS winner LMP3 Derde LMP3-zege op rij voor Inter Europol

In LMP3 nam Inter Europol met de klassezege voor Charlie Crews, Nico Pino en Guilherme Oliveira, de derde overwinning op rij, de leiding in de tussenstand over. De DKR-Duqueine van Alvarez, Burkhantsov en Van Rompuy eindigde als tweede, Wells/Littlejohn werden voor Nielsen Racing als derde geklasseerd. De United-Ligier van Kay van Berlo, Andrew Bentley en Jim McGuire werd vijfde in de klasse, een plaats voor de Eurointernational-Ligier met Max Koebolt en zijn teamgenoten.

220927 ELMS Finish Kessel
De Kessel-Ferrari won GTE

In GTE ging de Kessel-Ferrari al vroeg in de race in de rondte op de Raidillon, maar uiteindelijk kwam het team sterk terug en won met de Amerikaan Conrad Grunewald en de beide Denen Frederik Schandorff en Mikkel Jensen de klasse. Voor het Zwitserse team was het de eerste klassezege van het seizoen. De Iron Dames-Ferrari van Sarah Bovy, Michelle Gatting en Doriane Pin eindigde op de tweede plaats, voor de Absolute Racing-Porsche van Martin Rump, Alessio Picariello en Andrew Haryanto.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet