GT

GT4: Sasse/Ortmann nemen leiding GT4 Germany kampioenschap

De ProSport-combinatie Hugo Sasse (D/18)/ Mike David Ortmann behaalde op de Sachsenring afgelopen weekend twee overwinningen en namen daarmee de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. De seizoensfinale op Hockenheim belooft dan ook een spannende thriller te worden. Maar ook de Dörr Motorsport-combinaties Ben Dörr(D/17)/Romain Leroux (F/19) en Phil Dörr (D/21)/ Indy Dontje (NL/29) kunnen nog aanspraak op de titel maken. Deze drie combinaties staan in de tussenstand van het kampioenschap in de Top 3 genoteerd.


2022 Race Zaterdag
Start van de eerste wedstrijd die niet over de volle wedstrijdafstand ging.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: ADAC Motorsport

Sasse/Ortmann nemen leiding in GT4 Germany kampioenschap
Voor het ProSport Aston Martin duo had het weekend niet beter kunnen eindigen. Mike David Ortmann: "Beter had het weekend niet kunnen verlopen, twee poles en twee overwinningen. Hiervoor kom ik gewoon woorden te kort"

Bij de tweede wedstrijd op zondag nam Indy Dontje met de Aston Martin direct de leiding. Hugo Sasse die als tweede startte moest direct in de eerste ronde zijn plek al aan Finn Zulauf (D/18 AVIA W#S Motorsport) in de Porsche Cayman prijs geven. Vervolgens veranderde er tot aan de reguliere pitstops weinig in de Top 3. Dit gebeurde pas toen Sasse als eerste van dit trio voor zijn verplichte stop naar binnen kwam. De strategie voor een vroege pitstop werd beloond. Ortmann kreeg de leiding in handen toen Phil Dörr de auto van Dontje overnam. Die reed tegelijk met Nicolaj Moller Madsen de pitlane uit. Moller Madsen die van Zulauf had overgenomen kreeg vanwege een "Unsafe release" een z.g. "penalty lap" aan zijn broek. Hierdoor wist Ortmann zijn voorsprong nog verder te vergroten. Vervolgens ontwikkelde er zich achter Ortmann tussen de gebr. Dörr een broederduel dat in het voordeel van Ben beslist werd. Met een prachtige move ging Ben tien minuten voor het einde aan Phil voorbij. Nico Hantke (D/18)/Simon Connor Primm (D17) (beiden eveneens Dörr Motorsport maakten op een vierde plek het Aston Martin-feest compleet.

De vijfde plek werd opgeëist door de combinatie Pavel Lefterov (Bul/24)/Stefan Bostandjev(Bul/18) met een Overdrive Porsche. Daarachter eindigde de Drago Racing Team ZVO AMG Mercedes GT4 van de combinatie Jan Philipp Springobb (D/21)/Robin Falkenbach (D/20) als zesde gevolgd door de W#S Motorsport Porsche van de combinatie Max Kronberg (D/35)/ Hendrik Still (D/35) Nicolaj Möller Madsen werd samen met Finn Zulauf als achtste geklasseerd. Tom Wood (GB/20)/ Evan McKay (GB/27) eindigden met hun Racing One Aston Martin Vantage GT4 als negende. Gabriele Piana(I/36)/Michael Schrey (D/39) sloten met hun Hofor by Bonk Motorsport BMW M4 GT4 de Top 10 af. In het Trophy-klassement ging de overwinning naar de combinatie Tom Kieffler(Lux/47)/Christian Kosch (Lux 47) met een Allied Racing Porsche en het duo won voortijdig de titel.

2022 Race Sachsenring Aston Martin Zie het verschil in licht op beide foto's in beide wedstrijden die door de Prosport Aston Martin gewonnen werden.

De eerste wedstrijd op zaterdag leverde behoorlijk veel spektakel op. Adembenemende inhaalmanoeuvres hielden de wedstrijd tot het einde toe spannend. Achter de winnende ProSport Aston Martin volgden de beide Mercedessen van de combinaties Julian Hanses (D/25)/William Tragurtha( GB/22 CV Performance) en Jan Philipp Springobb (D/25)/ Robin Falkenbach (D/20) met een Drago Team ZVO inschrijving.

Ortmann nam direct vanaf pole de leiding terwijl Julian Hanses direct bij de start al een positie wist te winnen. Achter de beide Mercedes-rijders volgde de Piro Sports Burg Zelem Foundation in vierde positie. Vervolgens zorgde Aleks Stefanov (Bul/25 Overdrive Racing) voor een flinke crash waarbij de wedstrijd ruim zeven minuten door een safetycarfase onderbroken moest worden. Na de herstart nam Ortmann opnieuw de leiding met Hanses in zijn kielzog. Gedurende de pitstopwindow moest er opnieuw geneutraliseerd worden. De Overdrive Porsche van Joachim Bölting (D/55) was er eveneens hard vanaf gegaan.

De onderbreking zorgde voor veel beweging in het startveld aangezien de meeste rijders voor een wissel naar binnen gingen. De als tweede geklasseerde Hanses ging echter nog een ronde door voordat hij de auto aan Tregurtha overgaf. Deze tactiek bleef echter onbeloond. Dontje verloor in de strijd met vele concurrenten ook de nodige tijd en eindigde met Phil Dörr als zesde.

2022 Aston Martin Top 4
Sterk Aston Martin optreden op de Sachsenring i de GT4 Germany

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet