NASCAR

NASCAR: Noah Gragson behaalt vierde achtereenvolgende Xfinity-zege op de Texas Motor Speedway

De 24-jarige Noah Gragson behaalde afgelopen zaterdag zijn vierde achtereenvolgende Xfinity-zege. Voor de uit Las Vegas afkomstige coureur betekende het zijn zevende overwinning en is daarbij automatisch verzekerd van de volgende ronde in de NASCAR Xfinity Playoffs.

2022 Start Xfinity Texas
Start van de Xfinity-wedstrijd in Texas.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Noah Gragson behaalt vierde achtereenvolgende Xfinity-zege op de Texas Motor Speedway
Voor Gragson betekende het een historische overwinning op de Texas Motor Speedway. Hij evenaarde daarmee het record van Sam Ard uit 1983. Die behaalde toen eveneens vier achtereenvolgende overwinningen. Daarmee is dit in de Xfinity-series niet mee voorgekomen.

Voor vele titelkandidaten werd het een tumultueuze openingsronde van de Playoffs. Hoewel Gragson geen wedstrijdsegment wist te winnen stond hij wel waar hij moest zijn, nl. in Winner's Circle. In de 200 ronden tellende wedstrijd reed Gragson er 85 aan de leiding en wist de andere Playoff-kandidaten Austin Hill en Ty Gibbs op 1,238 seconden achterstand te houden. Daarmee behield hij ook zijn momentum op de kalender.

Noah Gragson: "Dit No 9 Team zet alles voor jullie in vuur en vlam en houdt ons gemotiveerd. Wij gaan terugkomen en nog meer wedstrijden voor jullie winnen. Als fans zijn jullie fantastisch en dit waarderen we. Bedankt om te komen. Dit team en zijn pitcrew heeft het geweldig gedaan en was ne zo snel als het Xfinity-internet. Ik ben zo dankbaar voor deze kans. Wat een opluchting. In 2020 hebben wij deze wedstrijd verloren en vandaag hebben we een geweldige wedstrijd gereden."


2022 Ryan Sieg
Negende plek voor Ryan Sieg.

Acht Playoff-rijders eindigden in de Top 10. Riley Herbst (SHR Racing) eindigde als vijfde gevolgd door Josh Berry (JR Motorsports), Sheldon Creed, de Playoff-rijders Sam Mayer (JR Motorsports), Ryan Sieg (Ryan Sieg Racing). CJ McLaughlin behaalde met een tiende plek zijn eerste Top 10 klassering.

Gragson had zijn hofhouding eigenlijk goed voor elkaar. Voor de andere deelnemers en Playoff-concurrenten verliep de dag wat minder. Het werd een kwestie van overleven of positieve gedachtes.

Zowel Gibbs als Allmendinger, die resp. als derde en vierde wisten te eindigen, werd het een zware middag. De auto van Gibbs werd afgekeurd en na de kwalificatie naar de achterste startrijen teruggezet. En Allmendinger moest afgelopen zaterdagmiddag ook de nodige tegenslagen overwinnen.

Bij een crash in de 110e ronde liepen maar liefst acht auto's schade op waaronder de No 16 Kaulig Racing Chevrolet van A.J. Allmendinger die overigens slechts een paar rondes van de segment-overwinning verwijderd was. Snelle reparaties in de pits brachten hem terug op de baan en de posities die hij verloor bleken zelfs in zijn voordeel uit te pakken, aangezien hij na zijn terugkeer in de wedstrijd de volgende crash miste.


Bij de volgende herstart deed zich een soort gelijk tafereel voor. John Hunter Nemecheck die 60 ronden aan de leiding had gelegen kwam met zijn Toyota in botsing met de Chevy van Justin Allgaier. Het harde contact lokte een kettingreactie uit waarbij negen auto's betrokken waren.

Nemecheck: " De No 7 Allgaier koos de top achter mij, ik heb de replay nog niet gezien, maar hij begon te pushen. De No 21(Austin Hill) ging drie breed en op een gegeven moment werd het zelfs vier breed en dit werkte gewoon niet. Ik dacht dat ik evenals vorig jaar de kans had om de wedstrijd te winnen. Het werkte helaas niet. Ik kijk er maar naar uit wat de toekomst voor mij inhoudt.

Gragson finish
Historische overwinning voor Noah Gragson die het 39-jaar oude record van de legendarische Sam Ard evenaart.

Voor de eerste ronde van de Playoffs zijn er nog twee wedstrijden te gaan. Talladega en de Roval op Charlotte waarvoor Gragson zich nu automatisch heeft gekwalificeerd. In de tussenstand staan Allmendinger en Gibbs resp. als tweede en derde genoteerd. Na de wedstrijd op de ROVAL van Charlotte gaan acht coureurs door naar de volgende ronde.


2022 Winners Circle

Noah Gragson duidelijk een man an de toekomst. Zou weleens in de voetsporen van Jeff Gordon en Jimmie Johnson kunnen gaan treden.

18th Annual Andy's Frozen Custard 300
Texas Motor Speedway
1. (2) Noah Gragson (P), Chevrolet, 200 ronden
2. (9) Austin Hill # (P), Chevrolet, 200 ronden
3. (8) Ty Gibbs (P), Toyota, 200 ronden
4. (7) AJ Allmendinger (P), Chevrolet, 200 ronden
5. (11) Riley Herbst (P), Ford, 200 ronden
6. (16) Josh Berry (P), Chevrolet, 200 ronden
7. (13) Sheldon Creed #, Chevrolet, 200 ronden
8. (5) Sam Mayer (P), Chevrolet, 200 ronden
9. (14) Ryan Sieg (P), Ford, 199 ronden
10. (35) CJ McLaughlin, Ford, 199 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet