NASCAR

NASCAR: Tyler Reddick wint op de Texas Motor Speedway

Men zegt dat alles groter is in Texas maar de openingsronde van de "Round of 12" voldeed zeker hieraan. Consequenties voor de Playoffs, een rode vlag, bumper agressie, een lange onderbreking vanwege regen en onweer, loszittende banden, bumper knallende agressie. Er was geen gebrek aan competitief drama in de AutoTrader EchoPark Automotive afgelopen zondag. En andermaal won een niet Playoff-coureur. Tyler Reddick was de winnaar.

2022 Start Texas
Start van een lange wedstrijd waarbij Brad Keselowski vanf pole mocht vertrekken.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR/Toyota Racing USA

Tyler Reddick wint op de Texas Motor Speedway
Met een voorsprong van 1.190 secs. versloeg Tyler Reddick Penske-coureur Joey Logano in de laatste groene vlag run die 24 ronden duurde. Het betekende de derde overwinning voor de uit Californië afkomstige 26-jarige coureur en de eerste op een oval nadat hij eerder dit seizoen tweemaal op een roadcourse wist te winnen.
Tyler Reddick: "Ik ga er niet over liegen maar we hadden nogal wat problemen vandaag""

De RCR-coureur noemde ze met een glimlach op. Incidenten in de pitstraat waardoor hij tijd verloor. Vibraties in de RCR Chevrolet en het verdedigen tegen Joey Logano die nu in de tussenstand van het kampioenschap de leiding heeft genomen en beschikt daarbij over een voorsprong van 12 punten op Trackhouse-coureur Ross Chastain.

Tyler Reddick: "Dit is een zware wedstrijd 500 mijl is geen gemakkelijke prestatie en ik weet ook dat het voor jullie niet gemakkelijks was (doelend op de toeschouwers op de tribunes). Prachtig om hier in een Cup-auto te winnen. Ben er vaak dichtbij geweest. Telkens als we een competitieve auto hadden dan was er wel iets. Fantastisch om hier nu met een Cup-auto te winnen. We zaten er vaak dichtbij." Overigens vertrekt Reddick volgend jaar naar het team van 23XI Racing.

In vier Playoff-wedstrijden was Reddick de vierde niet Playoff-rijder die een wedstrijd wist te winnen. Maar in de eerste ronde van "The Round of 12" was er voldoende drama.

2022 Reddick Sterk optreden van Tyler Reddick in Texas.

Hendrick Motorsports-coureur William Byron die als zevende eindigde had een confrontatie met Denny Hamlin die als tiende eindigde. Byron had het gevoel dat Hamlin hem in de slotfase van de wedstrijd in Turn 2 in de muur drukte. Daarbij beschadigde Byron zijn auto. En als vergelding gaf Byron Hamlin gedurende een neutralisatie een duwtje waardoor de Toyota-rijder richting infield spinde.

William Byron: "Ik wilde hem gewoon mijn ongenoegen laten zien. Het was niet de bedoeling om hem van de baan af te laten spinnen. Zo wil ik niet racen. Er was geen enkele aanleiding. Op dat moment reden we op een tweede of derde plek denk ik." De 41-jarige Hamlin was het oneens met deze voltreffer en tikte vervolgens gedurende de wedstrijd meermaals Byron's Chevrolet aan.

Na de wedstrijd was Hamlin nog steeds kwaad.Denny Hamlin: "Ik denk niet dat we elkaar raakte maar hij stuurde ons gedurende richting neutralisatie richting infield. Deze lieden voeg ik gewoon aan de lijst toe als ik de kans krijg, krijgen ze er gewoon ééntje terug. Ik voeg ze aan de lijst toe en het werkt zich vanzelf uit.

Op een gegeven moment zullen we tegen elkaar racen en dan gaat hij veel plekken verliezen omdat hij tegen me geracet heeft. Er wordt hard geracet. Dat is OK maar mij onder neutralisatie van de baan af rijden daar ga ik dus niet mee akkoord. Ik ben dankbaar voor mijn Fedex Toyota-team dat we al een keer terug konden slaan." Voor de volgende wedstrijden kreeg Byron dus een duidelijke boodschap mee.


2022 Bell
Teleurstelling bij Christopher Bell.

Op vrijwel alle terreinen was het racemiddag volg actie. Er was een record van maar liefst 36 rijderswisselingen en een record van maar liefst 16 neutralisaties. Kort nadat Ryan Blaney het tweede wedstrijdsegment gewonnen had, moest de wedstrijd vanwege regen maar liefst 56 minuten stilgelegd worden. Na de herstart werd de wedstrijd vanwege lagere temperaturen nog intensiever. Nog meer inhaalmanoeuvres en bandenproblemen in het gehele startveld. Martin Truex Jr., Kevin Harvick en Chase Elliott vielen wat dit betreft allemaal in de prijzen toen ze op kop reden.

2021 kampioen Chase Elliott kwam als leider in de tussenstand van het kampioenschap naar Texas maar viel met een 32e plek in de wedstrijd naar de zevende plek terug en beschikt daarbij over een achterstand van 26 punten op Joey Logano die nu het klassement aanvoert. Slecht vier plekken het z.g. "cut-off" streepje verwijderd. Race 2 van de "Round of 12" op Talladega a.s. weekend is onvoorspelbaar

2022 Hamlin
Denny Hamlin heeft tegen William Byron in ieder geval een oorlogsverklaring afgegeven.

Chase Elliott: "Er viel iets uit elkaar, ik hoorde het aan de rechterzijde klapperen. Het is geen geweldige positie maar ik laat het maar voor wat het is. Voor ons No 9 NAPA team ben ik gewoon zwaar teleurgesteld. We waren gewoon goed onderweg. We gaan naar Talladega om te overleven en proberen te winnen. Daarna gaan we gewoon door."

Elliott behoorde tot een handjevol rijders die in Fort Worth een uitdagende dag beleefden. JGR-coureur Christopher Bell kwam als zesde in de tussenstand naar Texas. Bandenproblemen wierpen hem uiteindelijk in de tussenstand van de Playoffs naar de elfde plek terug.

Christopher Bell: "Erg teleurstellend omdat ik bij het vallen van de groene vlag erg optimistisch was. Dit beslist wel hoe we het spel in Talladega gaan spelen. We hopen het daar te overleven.

We proberen een wedstrijd te hebben en in de segmenten zoveel mogelijk punten te verzamelen en zeker bij de koplopers te behoren."

2022 Suarez Dillon
Daniel Suarez en Austin Dillon met elkaar in gevecht. Larson volgt.

Justin Haley eindigde als derde gevolgd door de Playoff-rijders Ryan Blaney(Penske Racing) en Chase Briscoe (Stewart Haas Racing) die de Top 5 completeerden. Daarachter volgden polesitter Brad Keselowski, regerend kampioen Kyle Larson en Denny Hamlin.

In de tussenstand van de Playoffs behoudt William Byron de derde plek, achter Logano, Larson staat met veertien punten achterstand als vierde genoteerd, gevolgd door Blaney (-15 pnt), Hamlin (-22 pnt) Elliott en Suarez staan beiden met 26 punten achterstand resp. als zevende en achtste genoteerd. Briscoe, Cindric, Bell en Bowman (29e ) completeren de Top 12 waarbij Bowman over 56 punten achterstand op Logano beschikt.

Reddick crew
De RCR-crew na de zege van Reddick in Texas.


18th Annual AutoTrader EchoPark Automotive 500
1. (4) Tyler Reddick, Chevrolet, 334 ronden
2. (2) Joey Logano (P), Ford, 334 ronden
3. (31) Justin Haley, Chevrolet, 334 ronden
4. (14) Ryan Blaney (P), Ford, 334 ronden
5. (30) Chase Briscoe (P), Ford, 334.
6. (27) Erik Jones, Chevrolet, 334 ronden
7. (3) William Byron (P), Chevrolet, 334 ronden
8. (1) Brad Keselowski, Ford, 334 ronden
9. (9) Kyle Larson (P), Chevrolet, 334 ronden
10. (8) Denny Hamlin (P), Toyota, 334 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet