Sportscars

Sportscars: Cool Racing op pole in LMP2 en LMP3 in ELMS Spa-Francorchamps

220924 ELMS quali Cool
De Cool Racing-Oreca reed naar pole voor de ELMS-race op Spa-Francorchamps

De Cool Racing-Oreca van Niclas Krütten, Yfei Ye en Nicolas Lapierre start vanaf de pole-position voor de vier-uursrace van de European Le Mans Series op het Circuit de Spa-Francorchamps. In de kwalificatie reed Ye een tijd van 2:03,544 minuten en veroverde daarmee de beste startplaats. Nico Jamin kwalificeerde de Panis Racing-Oreca als derde, waarmee Job van Uitert de best geplaatste Nederlander op de grid is. Ook in LMP3 ging de pole-position naar Cool Racing, hier was het Malte Jacobsen die voor de vijfde keer op rij de snelste tijd in de kwalificatie reed. Kay van Berlo had met 0,86 seconden het nakijken en start daarmee in de United Autosports-Ligier als tweede. De Eurointernational-Ligier met Max Koebolt start als elfde in de klasse. In GTE was Conrad Grunewald met de nummer 57-Kessel Racing-Ferrari het snelst.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: ELMS

Dankzij het sterke optreden van Yfei Ye behaalde Cool Racing voor de eerste keer de pole-position in de ELMS. De sessie moest na zes minuten worden onderbroken, nadat Fabio Scherer met de Inter Europol-Oreca in de rondte was gegaan. Bent Viscaal, die dit bij Algarve Pro Racing weekeinde samen rijdt met de Roemeen Filip Ugran omdat Sophia Flörsch bij het DTM-evenement op de Red Bull Ring demonstratieronden rijdt met het DTM Electric-prototype, reed de negende tijd. Een plaats verder daarachter staat de TDS Racing x Vaillante-Oreca van Philippe Cimadomo, Mathias Beche en Tijmen van der Helm.

220924 ELMS quali Jacobsen
Malte Jacobsen reed voor de vijfde keer dit seizoen de snelste LMP3-kwalificatietijd

Job van Uitert meldde: "Op zich heel tevreden, een goede plek. Bij ons deed Nico de kwalificatie, ik doe het in Portimão. Hopelijk kunnen we een beetje uit de mêlee blijven morgenochtend. Julien Canal gaat starten zoals het er nu uitziet, en dan ga ik als tweede in de auto en Nico Jamin als laatste. Het zou wel mooi zijn als we het droog houden, vandaag begon het net na de kwalificatie te regenen. Typisch Spa! Als het door blijft kunnen we gewoon een cleane race rijden en veel punten halen, en dan op naar Portimão voor de finale!"

Kay van Berlo zei: "Een prima dag voor ons. Wij starten morgen vanaf P2, waarmee ik best tevreden ben. Natuurlijk willen we altijd voor de pole gaan, maar P2 voor een vier-uursrace is een prima uitgangspositie. Natuurlijk was het super genieten om in Spa een low-fuel ronde te rijden in de kwalificatie en dan met nieuwe banden. Er zijn maar weinig circuits waar dat zo'n kick geeft als in Spa! Voor de race moeten we kijken wat het wordt. Ik denk wel dat we een snelle raceauto hebben, maar het is ook afhankelijk van wat er gebeurt met safety-cars, full-course yellows en noem maar op. Maar ik heb wel vertrouwen in. We gaan er goed voor zitten en dan zullen we eens even kijken of we een goed resultaat neer kunnen zetten!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet