GT

Super GT: Chiyo/Takaboshi verslaan Matsuda/Quintarelli in wisselvallig weer op SUGO, muta-Toyota wint GT300

220918 StartSuperGT
Tachikawa haalt mede-Toyota-coureur en polesitter Kunimoto in bij de start van de race

Afgelopen zondag werd de zesde ronde van de Autobacs Super GT, het Japans GT-kampioenschap, gehouden op Sportsland SUGO. De 300-kilometerlange race werd in wisselvallige weersomstandigheden verreden en daar kwamen Katsumasa Chiyo en Mitsunori Takaboshi (Craftsports / NDDP Racing) als beste uit. Tsugio Matsuda en Ronnie Quintarelli (Motul Autech) maakten er een 1-2-resultaat van voor Nissan. Hiroki Katoh en Yuui Tsutsumi (muta Racing INGING) domineerden de GT300-klasse in hun Toyota GR86.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Yuji Kunimoto (TGR Team WedsSport Bandoh) ving de race aan vanaf pole positie voor Yuji Tachikawa (TGR Team ZENT Cerumo), Tadasuke Makino (Stanley Team Kunimitsu), Nobuharu Matsushita (Astemo Real Racing), Yuhi Sekiguchi (TGR Team SARD) en Toshiki Oyu (Team Red Bull Mugen), terwijl Quintarelli en Chiyo als zevende en elfde begonnen, respectievelijk. Er was meteen een Safety Car-periode in de openingsronde, omdat de Ferrari van Takeshi Kimura (Pacific CarGuy Racing) werd uitgeschakeld door Hiroaki Nagai (apr) middenin het GT300-veld. Kunimoto was twee posities kwijtgeraakt aan Tachikawa en Makino, terwijl Chiyo een plek had goedgemaakt door Sacha Fenestraz (TGR Team KeePer TOM'S) te passeren.

220918 OyuSasahara
Oyu en Sasahara op weg naar het eerste podium voor Team Red Bull Mugen in twee jaar tijd

Na vijftien ronden begon het te regenen. Het kwam niet hard genoeg naar beneden om echt gebruik te maken van de regenbanden, maar het was tegelijkertijd ook ontzettend glad op slicks. Iedereen in de GT500-klasse kwam naar binnen, behalve Quintarelli en Oyu. Een van de GT300-koplopers, de Lamborghini van Natsu Sakaguchi (JLOC), kwam na minutenlang glibberen en glijden vast te staan in de grindbak en dat zorgde voor een Full Course Yellow. Quintarelli en Oyu lagen vooraan, omdat ze een pit stop voor regenbanden hadden overgeslagen, maar ze waren wel een stuk langzamer op slicks. Door de neutralisatie verloren ze echter geen tijd en door de gratis pit stop die ze toen naar regenbanden konden doen, kwamen ze terug op P5 en P6. De regenbanden van Quintarelli en Oyu waren echter een stuk nieuwer en dat gaf hen een groot voordeel na de herstart.

220918 ChiyoTakaboshi
Chiyo en Takaboshi nemen dankzij hun overwinning de leiding over in de tussenstand met 3,5 punten voorsprong op Baguette en Hiramine

Quintarelli ging binnen zeven ronden voorbij aan Sho Tsuboi (TGR Team au TOM'S), Makino, Sekiguchi en Tachikawa om de leiding te pakken. De Michelins bleken goed te werken op de steeds natter wordende baan, want ook Chiyo kon moeiteloos iedereen voor hem inhalen, net als Quintarelli. Oyu reed naar P3 toe achter Chiyo en voor Hiroki Otsu (Modulo Nakajima Racing). De Dunlops van Oyu en Otsu leken het ook beter te doen dan de regenbanden van Bridgestone en Yokohama. Chiyo en Takaboshi wonnen uiteindelijk door hun derde pit stop zo laat mogelijk te maken, waardoor ze hun laatste stint veilig op slicks konden doen, terwijl de baan aan het opdrogen was. Matsuda en Quintarelli kwamen negen seconden achter de andere Nissan over de streep. Oyu en Ukyo Sasahara werden derde en behaalden daarmee het eerste podium voor het door Red Bull-gesteunde team van Mugen sinds de race op Motegi in september 2020. Hiroaki Ishiura en Tachikawa werden vierde voor titelkandidaten Bertrand Baguette en Kazuki Hiramine (Team Impul Calsonic).

220918 IshikawaYasuda
De GAINER-Nissans van Ishikawa & Yasuda (foto) en Okusa & Tomita hebben slechts elf en vier punten achterstand op Fujinami en De Oliveira, respectievelijk

Katoh en Tsutsumi waren ontzettend snel in de wisselvallige weersomstandigheden en wonnen in de GT300-klasse met een minuut voorsprong vanaf de dertiende positie op de grid. Zij hadden dezelfde strategie als Chiyo en Takaboshi. Het was de eerste zege voor muta Racing INGING sinds de race op Motegi in juli vorig jaar, toen het team nog uitkwam met een Lotus Evora. GAINER zette een goed resultaat neer en maakten het podium af met hun Nissans met Keishi Ishikawa en Hironobu Yasuda op de tweede plek voor Riki Okusa en Ryuichiro Tomita. De laatstgenoemden liepen daarmee drie punten in op kampioenschapsleiders Kiyoto Fujinami en João Paulo de Oliveira (Kondo Racing) die vierde werden voor de BMW Team Studie-M4 GT3 van Seiji Ara en Augusto Farfus. Takuto Iguchi en Hideki Yamauchi (R&D Sport) begonnen in hun Subaru vanaf pole positie, maar moesten het doen met P8.

220918 KatohTsutsumi
Katoh en Tsutsumi zijn de zesde verschillende winnaars in zes races in de GT300-klasse

UITSLAG RACE GT500
UITSLAG RACE GT300

De volgende race van de Autobacs Super GT zal worden verreden op Autopolis op 2 oktober. Dat zal het een na laatste evenement van het seizoen zijn.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet