GT

GT World Challenge Europe: Vanthoor en Weerts Sprint Cup-kampioen in spannend weekend in Valencia

220918 Start
26 auto's namen deel aan het laatste Sprint Cup-weekend van het GT World Challenge Europe-seizoen

De laatste races van de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup powered by AWS werden dit weekend verreden op Circuit Ricardo Tormo nabij Valencia. Silver Cup-kampioenen Pierre-Alexandre Jean en Ulysse De Pauw (AF Corse) wonnen Race 1 vanaf pole positie. Een derde plaats was voor Dries Vanthoor en Charles Weerts (Team WRT) genoeg om zeker te zijn van de titel. Dean Macdonald en Miguel Ramos (Garage 59) sleepten het Pro-Am-kampioenschap in de wacht. Een briljante bandengok pakte goed uit voor Vanthoor en Weerts en ze wonnen Race 2 met twee inhaalacties in de laatste ronde.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

De Pauw had zich als beste gekwalificeerd voor de zaterdagsrace voor Weerts voor Simon Gachet (Tresor by Car Collection) en de Nederlander Pieter Schothorst (Attempto Racing). Timur Boguslavskiy en Raffaele Marciello (Akkodis ASP Team) waren de enigen die Vanthoor en Weerts konden bedreigen om het kampioenschap, maar ze hadden niet alleen een achterstand qua punten, want de Rus had zich ook nog eens pas als zestiende gekwalificeerd en zou na een gridstraf zelfs vanaf P19 moeten beginnen. De Pauw kwam als leider door de openingsronde voor Gachet en Weerts, terwijl de goud-zwarte McLaren van Dennis Lind (JP Motorsport) van de negende naar de vierde positie schoot. Adrien De Leener (Dinamic Motorsport) crashte hard in Champi Herreros na een tik van Alex Aka (Attempto Racing) en dat zorgde voor een neutralisatie.

220917 JeanDePauw
Een knappe prestatie van Jean en De Pauw om als Silver Cup-duo tweemaal in een jaar overall een race te winnen

Na de herstart en de verplichte pit stops nam Jean de Ferrari over van De Pauw en leidde voor Gachets teamgenoot Christopher Haase, Vanthoor, Benji Goethe (Team WRT) en Schothorsts teamgenoot Dennis Marschall. Marciello was opgeschoven naar de elfde positie, maar dat werd al gauw P10, toen voor hem Vincent Abril (JP Motorsport) de Mercedes-AMG van Tristan Vautier (Akkodis ASP Team) uit de weg ruimde. Er was vervolgens weer een Safety Car-periode, ditmaal door een ongeluk van Ezequiel Pérez Companc (Madpanda Motorsport). Jean hield Haase, Vanthoor, Goethe, Marschall en Mattia Drudi (Tresor by Car Collection) achter zich en won voor de tweede maal dit seizoen samen met De Pauw. Boguslavskiy en Marciello finishten als zevende na een straf voor Abril, een positie te weinig om nog een kans te maken op de titel in de race een dag later. Omdat Andrea Bertolini en Louis Machiels (AF Corse) niet in de Pro-Am Cup wonnen, waren Macdonald en Ramos zeker van de titel in die klasse. Christian Klien en Patryk Krupiński (JP Motorsport) versloegen Hugo Delacour en Cédric Sbirrazzuoli (AF Corse) in de strijd om de Pro-Am-zege.

220917 VanthoorWeerts
Vanthoor en Weerts vieren hun derde Sprint Cup-kampioenschap op rij

UITSLAG RACE 1

Marciello ving de zondagsrace, die in de regen werd verreden, aan vanaf pole positie. De Zwitserse Italiaan bouwde een voorsprong op van meer dan elf seconden op de Audi's van Patric Niederhauser (Saintéloc Racing) en Vanthoor, voordat hij de Mercedes-AMG overgaf aan Boguslavskiy. De baan was aan het opdrogen, maar Boguslavskiy en Niederhausers teamgenoot Aurélien Panis kozen voor de veilige route om bleven op regenbandjes. Weerts wisselde echter naar slicks. Met het kampioenschap al op zak, kon hij het zich veroorloven om dat risico te nemen. Weerts viel eerst een aantal posities terug en pas in de laatste minuten begonnen de droogweerbanden echt te werken. Panis had het gat naar Boguslavskiy dichtgereden en terwijl zij vochten om de leiding, maakte Weerts maar liefst vijf seconden goed in de laatste ronde. Hij passeerde beiden en pakte de zege in de seizoensfinale samen met Vanthoor. Panis haalde Boguslavskiy in bij het opkomen van het rechte stuk en werd tweede. Ondanks het verliezen van de race op het laatste moment, had Marciello toch een glimlach op zijn gezicht: met nog een Endurance Cup-race te gaan, won hij de titel van het gecombineerde Endurance en Sprint Cup-kampioenschap.

220917 MacdonaldRamos
Ramos won zijn tweede Sprint Cup-titel in de Pro-Am Cup op rij: vorig jaar met Henrique Chaves, dit jaar met Macdonald

In de thuisrace van Madpanda Motorsport wonnen Ezequiel Pérez Companc en Fabian Schiller in de Silver Cup. Ze versloegen de Garage 59-McLaren van Nicolai Kjærgaard en Manuel Maldonado en de Akkodis ASP-Mercedes-AMG van Thomas Drouet en Casper Stevenson. Goethe en Thomas Neubauer werden slechts zesde in de klasse, maar het Audi-duo mag zich wel kampioen noemen van de gecombineerde Endurance en Sprint Cup-stand. Klien en Krupiński scoorden een tweede overwinning op rij in de Pro-Am Cup. De derde finishpositie van Delacour en Sbirrazzuoli was genoeg voor AF Corse om het teamskampioenschap in die klasse op hun naam te schrijven.

220917 KreugerKroes
Joshua Kreuger, die we kennen uit de Nederlandse Mazda MX-5 Cup, maakte zijn GT3-debuut als nieuwe teamgenoot van Danny Kroes bij GSM Novamarine en de landgenoten werden achtste en tiende in de Silver Cup

UITSLAG RACE 2

De samenwerking tussen Team WRT en Audi Sport eindigt dit seizoen. Samen wonnen ze maar liefst zes overall rijderskampioenschappen, negen overall teamskampioenschappen en 45 overall raceoverwinningen in de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup powered by AWS dat in 2013 was ontstaan. De laatste ronde van het kampioenschap is de 3 Hours of Barcelona Endurance Cup-race en die zal op 2 oktober worden verreden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet