NASCAR

NASCAR: Chris Buescher wint in Bristol. Playoffs teruggebracht tot twaalf man. Busch en Harvick uitgeschakeld

Terwijl Hendrick Motorsports-coureur Chase Elliott hem de laatste vijftig ronden meedogenloos achtervolgde wist Chris Buescher de Bass Pro Shops Race Night op de Bristol Motor Speedway te winnen en was daar mee de 19e verschillende coureur die een wedstrijd op zijn naam wist te schrijven.

2022 Start Bristol
Start in Bristol van een interessante wedstrijd.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Chris Buescher wint in Bristol. Playoffs teruggebracht tot twaalf man. Busch en Harvick uitgeschakeld

Een dozijn rijders slaakte na afloop een zucht van verlichting dat ze aan de volgende ronde van de Playoffs kunnen deelnemen. Dit gold echter niet voor de supersterren Kyle Busch en Kevin Harvick die werden uitgeschakeld.

Een stop voor twee verse banden onder neutralisatie, in de 438 ronde van de 500 ronden tellende wedstrijd op Bristol betekende dat Chris Buescher met de No 17 Roush Fenway Keselowski Ford Mustang de leiding kon nemen. In totaal reed Buescher voor de RFK-organisatie maar liefst 169 ronden aan de leiding. Voor het RFK-team betekende het de eerste overwinning sinds Ricky Stenhouse Jr. juli 2017 op Daytona won. Het was tevens ook de allereerste zege sinds Brad Keselowski na het seizoen 2021 mede-eigenaar van het team werd.

Eigenlijk een ongekende gebeurtenis maar voor de derde achtereenvolgende week is Buescher de derde coureur die een wedstrijd wint en zich niet voor de Playoffs gekwalificeerd heeft.

Chris Buescher behaalde zijn enige andere overwinning op Pocono 2016. Chris Buescher: "Het is hier zo special. Ik hou van deze baan en telkens als we hier komen. Het is hier zo speciaal. Gewoon geweldig."

2022 Chris Buescher winnaar Chris Buescher op weg naar zijn tweede Cup-overwinning.

Buescher verklaarde na afloop dat zich na afloop geen zorgen maakte over het feit dat hij na de laatste stop twee verse banden had laten monteren in tegenstelling tot de concurrentie die op vier verse Goodyears reed. Chris Buescher: "Ik maakte me geen zorgen want ik wist gewoon dat het geen werken. We waren er van overtuigd dat we een snelle auto hadden hoewel het er in de kwalificatie niet volledig uitkwam (20e). Maar wat een auto!!! Ik weet niet wat ik nu allemaal moet zeggen maar ik ben buiten adem want deze plek put je gewoon helemaal uit. En daar hou ik van. Een hele bijzondere avond."

Het verschil tussen Buescher en Chase Elliott bedroeg op de finish 0.458 secs. terwijl William Byron als derde wist te eindigen, gevolgd door Christopher Bell die zijn derde achtereenvolgende Top 5 finish wist te behalen. Daarachter volgden Kyle Larson en Ross Chastain resp. in vijfde en zesde positie. Denny Hamlin, Chase Briscoe, Daniel Suarez, Joey Logano, Ryan Blaney en Alex Bowman gaan door naar de volgende ronde in Playoffs terwijl ze allemaal wel hun eigen problemen hadden.

Elliott vond in de laatste twee ronden duidelijk de aansluiting bij Buescher maar kwam gewoon tijd te kort. Chase Elliott: " Ik had het gevoel dat we aan het winnen waren maar ik kwam gewoon niet dichtbij om gewoon iets te kunnen doen. Gisteren hadden we een lange dag. Maar ik was in staat om na een slechte kwalificatie-inspanning (23e) de Top 2 te behalen. Daar ben ik echt wel trots op. Blij om in de Playoffs de komende weken verder te gaan. En ik kijk de komende weken uit naar wat meer kansen.""

Om naar de volgende ronde door te gaan had Kevin Harvick gewoon een overwinning nodig. Maar Harvick's kansen verdwenen als sneeuw voor de zon toen zijn Stewart Haas-crew er in de 438e ronde niet in slaagde om het linker achterwiel vast te zetten. Toen de band wegrolde moest Harvick opnieuw naar binnen. Hij viel bij de laatste herstart in de 444e ronde naar de tiende plek terug en werd daardoor, met een 16e plek in de tussenstand van de Playoffs, uitgeschakeld.

Voor Kyle Busch was het eigenlijk een "touch and go affaire" Zowel Tyler Reddick als Kyle Busch kwamen gewoon twee punten op Austin Cindric te kort. Cindric eindigde als 20e maar beschikte over voldoende punten om door te gaan naar de volgende ronde van de Playoffs.


Een zwaar teleurgestelde Kyle Busch
De body language van Kyle Busch zegt voldoende. Hij is ziedend. Uitgeschakeld voor de Playoffs.

Gedurende de eerste twee segmenten beschikte Busch nog over voldoende punten om de volgende sprong te maken maar hij blies in de 270e ronde de motor van zijn Toyota op. Einde verhaal voor de Playoffs.

Kyle Busch: "Het past gewoon bij ons jaar. Ik weet eigenlijk nog niet eens wat ik moet zeggen. Ik ben totaal verbijsterd. Voor mijn crew vind ik het heel erg. Zij werken zo hard en verdienen het niet op deze plek te staan. Wij zijn gewoon een goede groep die het niet verdiend om zo laag geklasseerd te staan. We hebben voor ons leven gevochten om er doorheen te komen. Twee kapotte motoren in drie weken. Dan is het inderdaad wel met je gedaan."

De beide Richard Childress teamgenoten Tyler Reddick en Austin Dillon slaagden er beiden ook niet in om zich voor de volgende ronde te kwalificeren. De beide Chevrolets werden bij een crash in de 277e ronde uitgeschakeld. Reddick en Dillon werden resp. als 25e en 31e geklasseerd.

Brad Keselowski reed maar liefst 109 ronden aan de leiding en had zeker kans op de overwinning. Maar die ging ook in rook op toen zijn rechtervoorband in de 414e ronde in leidende positie klapte.

2022 Enorme Vreugde RFK Racing
Enorme vreugde bij het team van RFK Racing nade overwinning van Chris Buescher. Voor team mede-eigenaar Brad Keselowski de eerste in zijn hoedanige rol.

Brad Keselowski: "We beschikten over twee snelle auto's die vandaag werkelijk goed waren. Eén van de twee had pech en voor de andere vielen de kaarten de goede kant uit." Chris Buescher en Ryan Blaney wonnen beide wedstrijdsegmenten.

Uitslag 62e Bass Pro Shops Night Race
1. Chris Buescher Ford 500 ronden
2. Chase Elliott Chevrolet 500 ronden
3. William Byron Chevrolet 500 ronden
4. Christopher Bell Toyota 500 ronden
5. Kyle Larson Chevrolet 500 ronden
6. Ross Chastain Chevrolet 500 ronden
7. A.J. Allmendinger Chevrolet 500 ronden
8. Col Custer Ford 500 ronden
9. Denny Hamlin Toyota 500 ronden
10. Kevin Harvick Ford 500 ronden

Tussenstand Playoffs
1. Chase Elliott 3040 pnt. 2.Joey Logano 3025 pnt. 3. Ross Chastain 3020 pnt. 4. Kyle Larson 3019 pnt. 5. William Byron 3015 pnt. 6. Denny Hamlin 3013 pnt. 7. Christopher Bell 3013 pnt. 8. Ryan Blaney 3013 pnt. 9. Chase Briscoe 3009 pnt. 10. Alex Bowman 3007 pnt. 11. Daniel
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet