GT

GT World Challenge Australia: Van Gisbergen/Ibrahim en Shahin/Tander zwemmen naar spectaculaire zeges op Sandown

220917 RossTalbot
Ross en Talbot op de eerste plek op Sandown voor een veld van twaalf auto's na de spin van leider Shahin

De Fanatec GT World Challenge Australia powered by AWS ging naar Sandown Raceway nabij Melbourne voor de derde ronde van het kampioenschap. Het weekend zat al vol met te gekke finishes in de klassieke Touring Car Masters en het Australisch TCR in het voorprogramma en het was bij de GT's niet anders. Shane van Gisbergen en Prince Jefri Ibrahim (Triple Eight Race Engineering) wonnen op zaterdag in een race die verkort werd door de hoeveelheid regen. Ze leken ook op de natte zondag te winnen, maar Yasser Shahin (The Bend Motorsport Park) ging van de vierde naar de eerste positie in de laatste ronde in zijn Audi om de zege binnen te halen samen met Garth Tander.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Shahin ving Race 1 aan vanaf pole positie voor Liam Talbot (Gtechniq), Am-klasseleider Ross Poulakis (Harrolds Volante Rosso Racing), Matt Stoupas (KFC Racing) en Ibrahim. De laatstgenoemde ging al gauw voorbij aan Poulakis en Stoupas en voordat hij het wist, lag de Maleisiër alweer tweede. Shahin spinde namelijk bij het ingaan van de tweede ronde en Talbot nam de leiding over. Ook Stoupas ging in de rondte en viel terug naar de laatste plek in de Am-klasse. Ibrahim passeerde Talbot, terwijl de snelle amateur Shahin het gat dichtreed. De top drie zat ontzettend dicht bij elkaar, toen het tijd was voor de verplichte pit stops.

220917 BatziosBrabham
Sam Brabham verlaat Sandown als kampioenschapsleider in de GT4-klasse

Van Gisbergen nam de Mercedes-AMG van Ibrahim over en kon wegrijden van de Audi's. Tander en Talbots teamgenoot Fraser Ross gingen allebei door de modder in het gevecht om de tweede positie. De regen kwam met bakken uit de hemel en moest een kwartier voor de finish gestopt worden. Van Gisbergen en Ibrahim zegevierden voor Shahin & Tander en Ross & Talbot. Ondanks een crash achter de Safety Car door het aquaplaneren, werd Poulakis als vierde algemeen geklasseerd en won de Am-klasse voor Marc Cini (Hallmarc). De Griekse coureur Christos Batzios (Harrolds Volante Rosso Racing) versloeg samen met Sam Brabham de andere Mercedes-AMG van Declan Fraser en Mark Griffith (Daimler Trucks Brisbane) in de GT4-klasse.

220917 GisbergenIbrahim
Van Gisbergen en Ibrahim pakten hun tweede zege van het seizoen in een verkorte eerste race op Sandown

UITSLAG RACE 1

Van Gisbergen had zich als beste gekwalificeerd voor Race 2 en, ondanks dat hij bijna de auto verloor op het rechte stuk, nam de leiding voor Tander en Paul Stokell (KFC Racing). Na een minuut of twintig werd de rode vlag echter getoond. Poulakis, Garth Walden (RAM Motorsport), David Reynolds (C-Tech Laser) en Stokell vonden de grindbak door al het water op de baan en er zat een flinke onweersbui aan te komen. De race werd hervat met nog tien minuten te gaan en er moest nog een verplichte pit stop worden gedaan. Ross en Tander stopten in de een na laatste ronde om hun auto's over te geven aan Talbot en Shahin, respectievelijk. Reynolds en Van Gisbergen kwamen naar binnen bij het ingaan van de laatste ronde.

220917 CramptonHarrison
M-Motorsport debuteerde de KTM X-Bow GT2 in het Australisch GT: David Crampton en Trenton Harrison finishten als achtste en zevende algemeen

Ibrahim kwam voor Reynolds' teamgenoot Tony Bates, Talbot en Shahin naar buiten. Bates nam ontzettend veel risico en ging voorbij aan Ibrahim door de supersnelle zesde bocht. Achter hen haalde Shahin Talbot in voor de derde positie. Bates spinde vanuit de leiding in de allerlaatste bocht en gooide de overwinning weg. Tegelijkertijd passeerden Shahin en Talbot de Mercedes-AMG van Ibrahim. Shahin ging dus van P4 naar P1 in de laatste drie kilometer om samen met Tander te winnen voor Ross & Talbot en Van Gisbergen & Ibrahim. Stoupas maakte zijn uitvalbeurt van de dag ervoor goed door de Am-klasse te winnen in Race 2 voor KFC Racing-teamgenoten Gary Higgon en Stokell. Fraser en Griffith waren ditmaal Batzios en Brabham te snel af in de GT4-klasse.

220917 ShahinTander
Waar Shahin nog spinde in Race 1, won hij op miraculeuze wijze Race 2 samen met Tander

UITSLAG RACE 2

Op 15 en 16 oktober vindt de volgende ronde van de Fanatec GT World Challenge Australia powered by AWS plaats op The Bend Motorsport Park.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet