Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Kyle Busch in 2023 naar Indy 500?

Tijdens de persconferentie waarin de deal tussen Kyle Busch en het team van Richard Childress Racing werd bekendgemaakt onthulde Kyle Busch zelf nog een ander interessant detail. Zijn nieuwe contract biedt hem de mogelijkheid om aan de Indy 500 deel te nemen.

2022 KBM
Kyle Busch volgend jaar in de Indy 500? Wij zijn ervan overtuigd dat het gaat gebeuren. Een betere publiciteit kan men zich bij Indycar niet wensen waarschijnlijk.


Tekst: Willem J. Staat
Foto: Toyota Racing USA/archief autosport.nl

Kyle Busch in 2023 naar de Indy 500
Doordat Kyle Busch voor de komende jaren een contract getekend heeft met een Chevrolet ondersteund team opent dit de mogelijkheid om ook aan andere wedstrijden buiten de NASCAR Men's Cup deel te nemen. Het contract met Richard Childress Racing opent deuren om met een Chevrolet aangedreven bolide aan de Indy 500 deel te nemen. Busch deed eigenlijk tijdens de persconferentie gewoon een oproep aan alle Chevrolet-ondersteunde teams om hem eens te bellen. "Ik kan het doen!" aldus Busch.

Busch heeft altijd een enorme belangstelling voor de eenzitterwereld gehad. Was zelfs bij meerdere F1-wedstrijden aanwezig en had in de Truckseries zelfs Kimi Raikkönen onder contract. Van Toyota kreeg Busch in 2009 zelfs een F1-test aangeboden. Vanwege contractuele verplichtingen ging de test uiteindelijk niet door. Verder werd zijn naam in verband gebracht met de plannen van US F1 Racing in 2011. Het project van US F1 Racing leed uiteindelijk schipbreuk en verdween in vergetelheid.

Zijn oudere broer Kurt nam in 2014 voor het team van Andretti Autosport aan de Indy 500 deel en eindigde direct als zesde en was daarmee tevens beste rookie op de Brickyard. Met een eventuele deelname aan de Indy 500 zou Kyle dus in de voetsporen van zijn broer kunnen treden. Verder onthulde Busch dat zijn huidige teambaas Joe Gibbs altijd tegen deelname aan de Indy 500 was geweest. Zijn vrouw Samantha schijnt echter minder bezwaar te hebben.

Tijdens de persconferentie onthulde Busch dat hij in 2017 over deal voor deelname aan de Indy 500 beschikte. Een specifiek team werd niet genoemd wel dat Joe Gibbs hier zijn veto over uitsprak. Tevens verklaarde Busch op de persconferentie dat toestemming voor deelname aan de Indy 500 niet op de prioriteitenlijst bij de ondertekening van het contract stond. Wel dat de toekomst van Kyle Busch Motorsports (Xfinity- en Truckseries) gegarandeerd werd.

De teams van Penske, Arrow McLaren SP Racing, Ed Carpenter Racing, A.J. Foyt Enterprises en Juncos Hollinger Racing maken zoals bekend in Indycar gebruik van een Chevrolet krachtbron. Mocht Busch inderdaad aan de Indy 500 willen deelnemen dan lijken de teams van Penske en Arrow McLaren SP Racing de beste opties om Busch van een auto te kunnen voorzien.

Het zou ons niet verbazen indien Busch al begin 2023 mogelijk voor de eerste maal op bijv. de Texas Motor Speedway, zoals Jimmie Johnson en Romain Grosjean het afgelopen twee jaar, gaat testen.

2014 Kurt Busch Kurt Busch eindigde in 2014 tijdens de Indy 500 als zesde en was tevens de beste rookie.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet