NASCAR

NASCAR: Noah Gragson behaalt vijfde seizoensoverwinning in Xfinity Kansas

Voor Noah Gragson lijkt 2022 een geweldig seizoen te worden. Op de Kansas Speedway behaalde de No 9 JR Motorsports-coureur zijn vijfde seizoensoverwinning in de Xfinity-series. Vanaf een zesde plek joeg Gragson op oude banden de nodige concurrenten voorbij en nam na een herstart in de 76e ronde de leiding van een dominante Ty Gibbs over.


2022 Gragson Kansas 2
Noah Gragson op weg naar zijn vijfde seizoensoverwinning.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Noah Gragson behaalt vijfde seizoensoverwinning in Kansas
Omstreeks de 82e ronde begon het lichtjes te regenen en na een shootout van twee ronden wist Gragson alsnog de leiding te behouden. Toen het harde begon te regenen en de baan werkelijk overspoeld werd besloot de NASCAR-organisatie in de 94e ronde de rode vlag te hanteren en Gragson als winnaar uit te roepen.
Voor Gragson betekende het zijn tweede achtereenvolgende overwinning en de allereerste op de Kansas Speedway en de 10e in zijn carriere De enige baan in de Xfinity-series waar hij er niet in slaagde om een Top 10 resultaat te behalen.

Noah Gragson: "De 54 (Gibbs) was de gehele dag erg snel. De pitcrew verrichtte uitstekend werk door ons in de strijd te houden. De herstart in de 76e ronde was de belangrijkste onderdeel van de wedstrijd. Ja het is een regenoverwinning maar we kwamen vanuit de pitlane wel als derde achter de No 54 en 19(Brandon Jones) terug op de baan. Ze namen allebei de bovenkant en ik koos de onderste derde rij en maakte de herstart aan de binnenkant van de 19 en zag dat de No 54 de No 7 (Brett Moffitt) aan het pushen was. En zowel Moffit, Sieg en Austin Hill hadden besloten om op oude banden buiten te blijven. Moffitt zijn banden draaiden overigens aardig door. Ik nam de leiding van deze jongens over en dit was de "gamechanger" in de wedstrijd van vandaag. Ik denk ook dat we allemaal wisten dat we maar tot de eerste wedstrijdhelft of even daarna zouden racen."

Na de herstart met nog twee ronden te gaan waren er achter Gragson de nodige drama's. Justin Allgaier streed met de No54 van Ty Gibbs die het eerste wedstrijdsegment gewonnen had. Allgaier dwong Gibbs hoog naar de buitenste rijbaan. Gibbs schraapte tegen de muur en ramde bij het naderen van de eindstreep tegen de No 7 van Allgaier. Met een achterstand van 0.670 secs kwam Allgaier over de streep gevolgd door Gibbs op 1.266 secs. achterstand.

Gibbs: " Ik kwam nogal gefrustreerd naar beneden en raakte de No 7 van Justin Allgaier. Ik bracht mijn dag meer schade toe dan anderen dit deden. Van mij gewon dom om dit te doen. Ik denk dat ik de dingen toch anders moet oplossen. Het is voor ons allemaal gemakkelijk om boos te worden maar ik nam gewoon niet de juiste beslissing. Ik ga mijn excuses aan hem en mijn crew aanbieden"

2022 Gragson Kansas Noah Gragson was heel blij met zijn vijfde seizoensoverwinning.

Allgaier had gemengde gevoelens over de rode vlag. Bij elke pitstop werd zijn auto beter maar door de schade vanwege het incident met Gibbs waren zijn kansen aanmerkelijk gezonken indien er weer opnieuw gestart zou zijn. Justin Allgaier: "Indien we terug naar groen gegaan zouden zijn waren mijn kansen gewoon beperkt geweest. Frustraties halen soms het beste uit je naar boven."


Polesitter Brandon Jones eindigde als vierde gevolgd door Ross Chastain, A.J. Allmendinger, Josh Berry, Sammy Smith, Sam Mayer en Brad Moffitt. Met nog één wedstrijd te gaan behaalden zowel Mayer als Riley Herbst punten voor de Playoffs.

22nd Annual Kansas Lottery 200
1. (5) Noah Gragson, Chevrolet, 93 ronden
2. (9) Justin Allgaier, Chevrolet, 93 ronden
3. (2) Ty Gibbs, Toyota, 93 ronden
4. (1) Brandon Jones, Toyota, 93 ronden
5. (15) Ross Chastain(i), Chevrolet, 93 ronden
6. (4) AJ Allmendinger, Chevrolet, 93 ronden
7. (10) Josh Berry, Chevrolet, 93 ronden
8. (11) Sammy Smith, Toyota, 93 ronden
9. (8) Sam Mayer, Chevrolet, 93 ronden
10. (16) Brett Moffitt, Ford, 93 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet