24H Series

24H Series: WTM-Ferrari wint 24H Barcelona, Phoenix Racing behaalt kampioenstitel 24H Series

220912 24H Barcelona WTM
De WTM-Ferrari met Indy Dontje won de Hankook 24H Barcelona

Het Duitse team WTM Racing heeft met Indy Dontje, vader en zoon Georg en Leonard Weiss, Nicolas Varrone en Daniel Keilwitz de Hankook 24H Barcelona gewonnen. Het was de eerste algehele overwinning voor het team, gerund door Rinaldi Racing, in de 24H Series en een fraaie bekroning van het laatste optreden met de Ferrari 488, voordat volgend jaar de nieuwe Ferrari GT3 verschijnt. De Phoenix Racing-Audi R8 van Michael Doppelmayr, Pierre Kaffer, Elia Erhart en Swen Herberger eindigde als tweede, waardoor Phoenix Racing, eerder dit seizoen winnaars op Spa-Francorchamps en Hockenheim, de Europese kampioenstitel in de 24H Series binnenhaalde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

De Herberth-Porsche met Alfred en Robert Renauer, Daniel Allemann, Ralf Bohn en Jürgen Häring vertrok vanaf de pole-position, maar een beschadigde radiateur en daardoor een opgeblazen motor op de vroege zondagochtend maakte een einde aan de kansen van het Duitse team. Ook voor het uiteindelijk winnende WTM-team verliep de race niet zonder problemen, want een aanrijding zorgde ervoor dat de Ferrari na enkele uren terugviel naar de 20e plaats. Dankzij een sterk optreden in de avond en de nacht kwam de auto uiteindelijk weer aan de leiding, waarna Indy Dontje de Ferrari met in totaal 696 ronden als winnaar over de eindstreep mocht rijden. "De laatste race voor de prachtige 488, de 'last dance', zeg maar", zei Dontje. "Ik ben heel blij dat ik de laatste race met de auto zo kan afsluiten. Fantastisch werk van het team!"

Achter de winnende Ferrari en de Phoenix-Audi eindigde de Mercedes-AMG GT3 van het Amerikaanse team CP Racing van Charles Putman, Charles Espenlaub, Joe Foster en Shane Lewis als derde algemeen en als winnaar van de GTE-Am-klasse, waarin het team ook de kampioenstitel binnenhaalde. De BMW M4 GT3 van ST Racing, gerund door Bas Koeten Racing en eerder dit seizoen algeheel winnaar van de 12 Uur van Mugello, viel in de nacht uit vanwege een defecte koppakking.

220912 24H Barcelona Red Ant 992-klassezege en -kampioenstitel voor het Belgische Red Ant Racing

Het Nederlandse team Red Camel-Jordans.nl was nog in de race om de titel in de Porsche 992-Cup-klasse, maar een motorprobleem haalde hier een streep door de rekening voor rijders Ivo, Rik en Luc Breukers en Fabian Danz. De klassezege en de titel ging daarmee naar het Belgische Red Ant Racing met vader Bert en zonen Ayrton en Yannick Redant en Sam Dejonghe, die voor de derde keer dit seizoen de klasse wonnen. Nederlands klassesucces was er in de 992-Am-klasse, met de overwinning van Gijs Bessem, Bob Herber en Mirko van Oostrum, bijgestaan door JM Littman in de HRT Performance-Porsche. Het Koreaanse team AtlasBX Motorsport behaalde met Recardo Bruins, Steven Cho, Jong Kyum Kim, Taekeun Yang en Ha Tae Young in de Mercedes-AMG GT4 de overwinning in de GT4-klasse, nadat de enige concurrent, de BMW M4 van Senkyr Motorsport, met een motordefect was uitgevallen.

220912 24H Barcelona BBR
Het Thaise BBR-team won de toerwagendivisie en behaalde daarin ook de Europese titel

De TCR-klasse leverde een 1-2 op voor het Thaise team BBR, met de overwinning voor Dechathorn Phuakkarawut, Kantadhee Kusiri, Kantasak Kusiri, Grant Supaphongs en Nattanid Leewattanavalagul in de Cupra TCR en de tweede plaats voor Chariya Nuya, Sandy Stuvik, Munkong Sathienthirakul, Tanart Sathienthirakul en Pasarit Promsombat in de Leon TCR-zusterauto. Dat leverde BBR ook de Europese teamtitel in de toerwagendivisie van de 24H Series op. De derde plaats was voor het Belgische AC Motorsport met de Audi RS 3 LMS, bestuurd door Stéphane Perrin, Mathieu Detry, Vincent Radermecker, Charles Dawson. Dit team finishte als tweede, maar kreeg naderhand een tijdstraf van 60 seconden vanwege een onregelmatigheid bij de technische controle. Na de etmaalrace in Barcelona zijn alle Europese wedstrijden van de 24H Series achter de rug. De finale van het "Championship of the Continents" wordt van 30 november tot en met 2 december verreden in de vorm van de Hankook 12H KUWAIT.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet