Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Indrukwekkende voorstelling Alex Palou en Josef Newgarden in Laguna Seca. Will Power kampioen. VeeKay 14e

Ondanks een gridstraf waarin Palou zes plekken werd teruggezet gaf de Spanjaard een gala voorstelling weg evenas Josef Newgarden die zich vanaf de 25 startplek naar P2 wist op te werken. De 41-jarige Will Power had in Laguna Seca aan een derde plek voldoende om na 2014 zijn tweede Indycar-titel binnen te halen. Power liet zich door het fantastische optreden van zijn teamgenoot Josef Newgarden niet uit zijn concentratie brengen en stelde met een derde plek de titel veilig.


2022 Power pitlane
Will Power wordt bij binnenkomst in de pitlane door zijn crew gefeliciteerd. Een tweede titel sinds 2014. Het werd natuurlijk na acht jaar wel tijd.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

2022 Will Power

Power kijkt voor de wedstrijd nog enigzins bezorgd.

Indrukwekkende voorstelling Alex Palou en Josef Newgarden in Laguna Seca. Will Power kampioen. VeeKay 14e
De Australiër Will Power stelde met een derde plek in Laguna Seca zijn tweede Indycar-titel veilig. Vorig jaar tekende Power nog bij Team Penske bij. Gezien de resultaten stelden mensen daar zelfs vraagtekens bij. Maar de 41-jarige Power was dit seizoen een veel volwassener rijder geworden en reed clever naar zijn tweede titel. Zowel winnaar Alex Palou als Josef Newgarden gaven een lesje hogeschool Indycar-racen weg. Er was slechts één neutralisatie veroorzaakt door Callum Ilott die in de 37e ronde bij het uitrijden van de pits tot stilstand kwam.

Het kwam in deze wedstrijd vooral aan op strategisch rijden en bandengebruik. Rinus VeeKay kwam jammer genoeg bij de start in de verdrukking en werd door Devlin De Francesco (Andretti Autosport) opzij gedrukt waardoor de Nederlander van de 14e naar de 25e plek terugviel waardoor zijn wedstrijd eigenlijk om zeep was. Wel wist de ECR-coureur zich goed te herstellen en reed zelfs even op P9 maar uiteindelijk zat er niet meer dan P14 in. Will Power de terecht kampioen terwijl Christian Lundgaard(Team RLL) de rookietitel binnenhaalde. Gezien de ontwikkelingen bij Alpine in de F1 zal Lundgaard zijn overstap naar de NTT Indycarseries zeker niet betreuren. Lundgaard was vorig jaar uit het Alpine Juniorprogramma afkomstig.

2022 Newgarden Wat een geweldige wedstrijd van Josef Newgarden. Van P25 naar P2.

Race
Indycar bandenkeuze
Rode soft compound: Power, Ilott, Rossi, Grosjean, O'Ward, Malukas, Ericsson, Pagenaud, Castroneves, Dixon, VeeKay, Daly, Herta, De Francesco, Sato, Johnson, Kellett

Harde compound: McLaughlin, Rosenqvist,Lundgaard, Kirkwood, Rahal, Harvey, Newgarden, De Silvestro
Vanwege een niet geoorloofde motorwissel werd Alex Palou zes plekken op de grid teruggezet maar was gedurende de warming-up wel de snelste man op de baan.

2022 Palou actie
Geweldige wedstrijd van Alex Palou voor het team van Chip Ganassi. De vraag is natuurlijk of hij blijft.

Race
Will Power had een perfecte start met Rossi in zijn kielzog terwijl VeeKay in het verkeer van de baan werd afgedrukt en van de 14e naar de 25e plek terugviel. Zijn teamcollega Conor Daly wist echter drie posities te winnen. Newgarden had vanuit de staart van het veld ook al de nodige posities weten goed te maken. In de Top 10 waren de titelkandidaten McLaughlin en Palou (7e en 8e) de enige rijders op de harde compound. Een spin van Dalton Kellett (A.J. Foyt Racing) veroorzaakt door Jimmie Johnson, bleef voor Kellet verder zonder gevolgen. Johnson moest van de wedstrijdleiding zijn positie prijsgeven. Will Power had inmiddels met zijn Penske "rocket" al een voorsprong van 2.8 secs. op de Andretti Autosport Dallara Honda van Alexander Rossi. Zowel Ericsson als Dixon kwamen in de 10e ronde voor hun eerste reguliere stop naar binnen evenals Colton Herta.

Stand 10e ronde: Power, O' Ward, Rossi, Ilott, Grosjean, Ilott, Palou, Malukas, McLaughlin, Daly, Malukas.

McLaughlin liet in de elfde ronde een tweede setje harde compound aanbrengen. De Rode compound schijnt bij Will Power beter te werken dan bij de Andretti auto's. Power kwam in de 15e ronde voor zijn eerste stop naar binnen en liet de harde compound aanbrengen. In de Top 10 bevonden alleen Alexander Rossi en David Malukas zich nog op de rode compound. Titelkandidaat Palou liet in de 19e ronde de harde compound aanbrengen.

Stand 20e ronde: Rosenqvist, Lundgaard, Power, Newgarden, O'Ward, Ilott, Rossi, Palou, Malukas, McLaughlin. VeeKay P18.

2022 VeeKay actie
Het contact tussen DeFrancesco VeeKay verhinderde progressie van de Nederlander die toch een mooie inhaalwestrijd reed.

VeeKay maakte na de aanrijding met DeFrancesco een klein beetje progressie en bevond zich in 18e positie terwijl Malukas al tweemaal bandencompounds gewisseld had. Arrow McLaren SP-rijder ging in de 24e ronde voor zijn reguliere stop naar binnen waardoor Will Power opnieuw aan de leiding kwam. Palou nam in de 25e ronde de kop van Will Power over.Tegelijkertijd maakten Pagenaud en Ericsson even contact waarbij de Fransman even van de baan kwam.

Stand 30e ronde: Palou, Power, O'Ward, Ilott, Rosenqvist, Rossi, Grosjean, McLaughlin, Ericsson, Lundgaard. VeeKay P14.

Scott Dixon liet in de 30e ronde eindelijk de zwarte compound aanbrengen. De Ganassi-rijder tuimelde naar dde 30e plek terug. Inmiddels had VeeKay omtrent de 30e ronde met een 10e plek de aansluiting bij de Top 10 gevonden. Newgarden liet na een relatief korte cyclus in de 35e ronde de zwart compound monteren. De Brit Callum Ilott viel kort na zijn stop in de 36e ronde stil waarop direct door een aantal mensen met een pitstop gereageerd werd. Kort daarvoor raakten Rosenqvist en Palou elkaar in de pitlane. Ilott moest voor het team van Juncos Hollinger Racing, dat volgend jaar gaat uitbreiden, definitief opgeven.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet